Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Jesenická poliklinika zlepšuje péči o zdraví žen. Zpřístupní mamografické vyšetření

Po dvou letech úsilí o splnění všech technických a administrativních předpokladů k provozování mamografu se v Jeseníku otevře specializované pracoviště. Ženy tak nebudou muset na vyšetření jezdit do Šumperka. Zprovozněný by měl být do konce roku.

„Jesenická poliklinika našla partnera pro realizaci svého avizovaného záměru v akciové společnosti Nemocnice Šumperk, která je připravená zajistit potřebné vybavení a odborné zázemí v objektu polikliniky,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí polikliniky Tomáš Kocych.

Mamograf by se měl otevřít do konce letošního roku. Bude se nacházet v rentgenové ambulanci, což by mělo přinést komfort pro více než dva tisíce žen z Jesenicka. Ty dosud musely jezdit za tímto vyšetřením do zhruba padesát kilometrů vzdáleného Šumperka.

Zdravotníci ve Šternberku využívají virtuální 3D realitu, aby odvedli pozornost dětí při odběrech

Ošálit nejmenší pacienty, kteří se bojí například odběrů nebo zavádění kanyl, se nyní pokouší zdravotníci ve Šternberku. K odvedení pozornosti malých dětí jim začaly sloužit brýle s virtuální 3D realitou, využívají je zejména sestřičky.

„Podařilo se nám se zdravotními pojišťovnami a dalšími institucemi vyjednat možnost zřídit v jesenické poliklinice detašované pracoviště Nemocnice Šumperk pro mamografické vyšetření,“ uvedl předseda představenstva Martin Polách. Doplnil, že se nyní jedná o podmínkách provozu.

Ačkoliv výskyt zhoubných nádorů prsu v posledních letech stoupá, úmrtnost se snižuje. K tomu přispívá prevence a včasné zachycení onemocnění. Pokud se podaří nádor zachytit v počátečním stádiu, šance na vyléčení je větší než 90 procent.

Na bezplatné screeningové mamografické vyšetření má v České republice nárok každá žena od 45 let věku v intervalu dvou let. K jeho absolvování je třeba získat doporučení od praktického lékaře nebo gynekologa. Ženy ve věku 40–44 let mohou vyšetření podstoupit i bez žádanky za přímou úhradu.

Vedení polikliniky plánovalo provoz mamografu už při rekonstrukci rentgenové ambulance. „Po jejím vytopení v roce 2020 jsme všechny stavební práce přizpůsobili tomu, že v tomto prostoru budeme chtít zajistit provoz mamografu,“ vysvětlil jednatel Jesenické polikliniky Milan Plesar.

Společné pracoviště má podle Kocycha ambici splnit taktéž legislativní požadavky z pohledu Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje. Doplnil, že o úpravách k naplnění všech podmínek již poliklinika jedná.

Projekt podporuje jak Olomoucký kraj, tak vedení města. „Jsem přesvědčena, že nyní se nám podařilo připravit řešení, které zajistí v dohledné době zdárnou realizaci,“ kvitovala projekt starostka Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Podle dat Českého statistického úřadu žije v Jeseníku více než 8 300 žen ve věku od 40 do 85 a více let. V celém okrese jich je zhruba 21 tisíc.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Mamografické vyšetření, mamograf, Jeseník, poliklinika, rakovina prsu, vyšetření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jesenická poliklinika zlepšuje péči o zdraví žen. Zpřístupní mamografické vyšetření  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.