Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na vážný syndrom plicní hypertenze upozorní i modře nasvícená olomoucká radnice

Na 5. května každoročně připadá Světový den plicní hypertenze. K události upozorňující na závažné a nevyléčitelné onemocnění se připojuje také olomoucká fakultní nemocnice a město Olomouc. Na nemoc, kterou v České republice trpí desítky tisíc lidí, ale řada z nich přesnou diagnózu zjistí pozdě, upozorní také speciální modré nasvícení historické budovy olomoucké radnice.

I. interní klinika - kardiologická Fakultní nemocnice Olomouc je jedním ze tří specializovaných center v České republice, která se zaměřují na léčbu plicní hypertenze, tedy zvýšeného krevního tlaku v plicních cévách. Další dvě pracoviště se pak nacházejí v Praze.

VIDEO: Nejmenší olomoucké miminko se vešlo do dlaně. Dnes má Vaneska velkou šanci na zdravý život

Lékařům z novorozeneckého oddělení olomoucké Fakultní nemocnice se podařilo zachránit holčičku, která se zde na sklonku loňského roku narodila s váhou necelých 400 gramů. Šlo o nejmenšího novorozence v Olomouci. Dnes má Vaneska velkou šanci na...

„Plicní hypertenze je závažný syndrom, který vzniká v důsledku působení známých nebo dosud neidentifikovaných rizikových faktorů v terénu genetické predispozice na cévní řečiště malého krevního oběhu. Následně dochází ke komplexní remodelaci vaskulatury plicního řečiště, postižení pravé srdeční komory s celou řadou nepříznivých důsledků ovlivňujících kvalitu života a jeho délku. Plicní arteriální hypertenze je velmi vzácně se vyskytující se forma plicní hypertenze, která zasahuje plicní arterioly a vzniká buď z neznámé příčiny, nebo je jeho vznik asociován se známou vyvolávající příčinou, jako jsou systémová onemocnění pojiva, jaterní onemocnění, vrozené zkratové srdeční vady, HIV infekce či abúzus některých anorektik,“ vysvětluje pro web FN Olomouc primář I. interní kliniky profesor Martin Hutyra.

Nejčastěji lékaři plicní hypertenzi léčí přípravky, které pomáhají roztahovat plicní cévy. Druhou možností je operace, kterých se v Česku vykoná asi třicítka ročně. Léčba je tak poměrně nákladná. „Plicní hypertenze zasahuje lidi napříč populací, ale při včasném zahájení léčby mají pacienti šanci na delší a kvalitnější život,“ dodává mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher s tím, že řada lidí svou diagnózu nezná, nebo se ji dozví pozdě. Osvětová akce 5. května má upozornit na skutečnost, že včasná diagnóza může zabránit vážným zdravotním následkům nebo i smrti. Symbolickou barvou plicní hypertenze je modrá, protože právě toto zbarvení často mívají rty lidí se zvýšeným krevním tlakem v plicních cévách. Od 20 do 22 hodin bude v pátek 5. května modře zářit i historická budova olomoucké radnice.

Specializovaná centra pro léčbu plicní hypertenze mají podle profesora Hutyry potřebné diagnostické zázemí a dostatečné zkušenosti s celou škálou specifických léků na plicní arteriální hypertenzi. „Jako nezbytná v rámci péče o pacienty s plicní hypertenzí se jeví návaznost na pracoviště provádějící transplantaci plic a centrum poskytující komplexní péči o nemocné s chronickou tromboembolickou plicní hypertenzí,“ doplňuje specialista z olomoucké fakultní nemocnice.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Olomouc

Štítky Zdraví, nemoc, plicní hypertenze, onemocnění, transplantace, léčba, Fakultní nemocnice Olomouc, FN Olomouc, Olomouc, modrá radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na vážný syndrom plicní hypertenze upozorní i modře nasvícená olomoucká radnice  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.