Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Uleví od bolesti zad na měsíce: v jesenické nemocnici nabízí nově ozonoterapii

Pacientům trpícím bolestí zad nově nabízí radiodiagnostické oddělení v Jeseníku ozonoterapii. Nemocnice AGEL Jeseník pro tento účel koupila přístroj za půl milionu korun. Účinnost terapie se podle lékařů pohybuje mezi 70 a 80 procenty.

S chronickými bolestmi zad se v dospělosti potýká až třetina dospělé populace. „Často se jedná o vleklé obtíže, které pacienta značně omezují v pracovním i osobním životě,“ informovala v tiskové zprávě mluvčí Nemocnice AGEL Jeseník Radka Miloševská.

Aktivní zálohy cvičily ochranu elektrárny Dlouhé stráně

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně v Jeseníkách poskytla azyl aktivním zálohám z Olomouckého kraje. Ti cvičili ochranu životně důležité infrastruktury a řešení mimořádných situací v rámci cvičení SAFEGUARD.

Jesenická nemocnice, respektive její radiodiagnostické oddělení, nově krom periradikulární terapie (PRT) nabízí alternativu – ozonoterapii. Pro tyto účely zakoupila nemocnice přístroj, jehož cena se podle mluvčí pohybuje kolem půl milionu korun.

Při PRT, tedy kořenovém obstřiku, zavedou lékaři pacientovi jehlu do páteřního kanálu, kam vstříknou směs anestetik, kortikoidu a jodové kontrastní látky. V případě ozonoterapie je léčivou složkou směs medicinálního kyslíku a ozónu. Nově využívaná směs umí potlačovat bolest, otok i projevy zánětu.

„Pacienta k provedení ozonoterapie musí doporučit specialista z řad neurologů, ortopedů či rehabilitačních lékařů, definitivní rozhodnutí je na radiologovi, který na základě CT vyšetření bederní páteře posoudí, zda je u daného pacienta výkon technicky proveditelný,“ vysvětlila systém primářka oddělení Jana Vašíčková.

Přesný a šetrný. FN Olomouc zainvestuje do dalšího robotického chirurga, pomáhá stovkám pacientů ročně

Značný pokrok zejména v boji s různými typy nádorů přineslo využití robotických operačních systému ve Fakultní nemocnici Olomouc. Centrum pro výkony, při kterých lékař ovládá joystickem precizní robotická ramena s nástroji, vzniklo na Hané v roce...

Podle odborné literatury se účinnost nové procedury pohybuje mezi 70 a 80 procenty, zatímco PRT terapie mezi 50 až 60 procenty. „Ozonoterapii navíc lze použít v případě, kdy je pacient alergický na některou ze složek obstřiku či konstrastní látku,“ navázala Vašíčková. Ozón se totiž snadno rozptýlí do tkání a sám se chová jako kontrastní látka, takže není potřeba kontrastní látku přidávat. „Na rozdíl od PRT nemusí být pacient nalačno, může přijít bez doprovodu a po provedení tohoto časově nenáročného výkonu je mnohem dříve plně provozuschopný,“ doplnila primářka.

Nově nabízená metoda však nehradí zdravotní pojišťovny. Cena jedné aplikace v jesenické nemocnici podle tamní mluvčí vyjde na 500 korun. „Zásadní je, že ozonoterapie dokáže pacientům ulevit od obtíží na dlouhé měsíce až léta a významně jim zvýšit kvalitu života tam, kde jiné metody selhaly,“ dodala v závěru mluvčí.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice AGEL Jeseník

Štítky ozonoterapie, AGEL, nemocnice, Nemocnice AGEL Jeseník, Jeseníky, obstřik, PRT, bolest zad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uleví od bolesti zad na měsíce: v jesenické nemocnici nabízí nově ozonoterapii  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.