Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Pokroky už po čtyřech měsících. Ve Fakultní nemocnici bojují s vysokým krevním tlakem

Nižší krevní tlak a lepší pocit z vlastní kondice. Tak zní hodnocení účastníků několik měsíců trvajících pravidelných návštěv programu Nebuď pod tlakem. Ten slibuje odborný dohled lékařů Fakultní nemocnice Olomouc při boji s hypertenzí. O svých zkušenostech s programem promluvili jeho účastníci Marika Dosoudilová a Jan Palčák.

„Pravidelně sleduji pořad Ambulance aktivního zdraví s panem ředitelem Havlíkem a jeho hosty. Hned po dílu věnovanému hypertenzi jsem věděla, že to je přesně to, co dlouhé roky hledám a chci,“ vysvětlila administrativní pracovnice Marika Dosudilová, jak se o programu Nebuď pod tlakem dozvěděla. Ta se s vysokým krevním tlakem léčí od roku 2007 a program navštěvuje od února letošního roku.  

Umělá inteligence pomáhá v boji proti rakovině. Umí rozpoznat nádor a upozorní na neobvyklé změny v těle

Až o třetinu zvyšuje úspěšnost nálezů rakoviny, umí rozeznat neškodný výrůstek od možného nádoru ve střevech nebo určit závažnost změn v těle. Umělá inteligence stále častěji pomáhá lékařům na trávicí trakt, a umožňuje tak včas předcházet...

Na rozdíl od Dosudilové se lékař Jan Palčák, který na návštěvy dochází taktéž od letošního února, dozvěděl o programu náhodou. „Párkrát mi v rámci preventivních prohlídek naměřili vyšší tlak, ale nevěnoval jsem tomu pozornost a o programu jsem vůbec nevěděl,“ krátce vysvětlil. Později lékaři poslali Palčáka na interní kliniku, kde se Palčák o programu dozvěděl od své kolegyně a garantky programu Evy Kociánové.

Oba účastníci prošli sérií procedur, které jim měly pomoct s řešením hypertenze. „Tedy vstupní vyšetření s odběry a měřeními, dále kontrolu na fyzioterapii a zátěžové testy a pak všechny aktivity, které děláme průběžně,“ vysvětlila Dosudilová. Jako průběžné aktivity označila pravidelné měření tlaku sedm dní v měsíci, přičemž tlak měřili dvakrát ráno a dvakrát večer, přičemž výsledky poté řešili účastníci na pravidelných setkáních. „Ještě vstupní sezení s nutričním terapeutem a psychologem,“ doplnil Palčák a zároveň dodal monitoring spánku.

Během programu bylo potřeba udělat různé změny ve svém životě, aby byla účast programu úspěšná. „Těch změn je hodně, například při výběru stravy používám kalorické tabulky,“ popsala Dosudilová. Ta zároveň zjistila, ačkoliv se hýbala dostatečně, musela změnit typy pohybových aktivit. „Také jsem výrazně upravila svůj pitný režim,“ doplnila. Na změnách se shoduje i Palčák, který díky úpravě stravy podle svých slov shodil za čtyři měsíce téměř patnáct kilogramů. „Rovněž jsem přidal na pohybu, především formou rychlé chůze,“ navázal s úsměvem.

Vědci z Olomouce vyvinuli novou metodu vyšetření moče. Dětským pacientům může zachránit život

Vědci z Oddělení klinické biochemie Fakultní nemocnice Olomouc vyvinuli novou metodu analýzy moče, která může dětem zachránit život. Postup umožňuje rychlejší a přesnější diagnostiku vzácných onemocnění, které se projevuj již v dětském věku....

Zároveň se oba účastníci shodují na tom, že se nyní cítí lépe. „Přiznám se, že mě stále moc baví se měřit a zapisovat si dosažené pokroky. Zlepšila jsem svůj životní styl a určitě to chci dodržovat i dál,“ rozvedla Dosudilová s tím, že se zbavila výkyvů krevního tlaku. „Také můj tlak se stabilizoval, a dokonce pomaličku klesá,“ potvrdil vzápětí Palčák.

„Program Nebuď pod tlakem na I. interní klinice – kardiologické Fakultní nemocnice Olomouc je určen pro ty, kdo chtějí optimalizovat svůj krevní tlak i jinak než jen léky. Sami vlastními silami, tedy úpravou svého životního stylu, jež může pomoci normalizovat krevní tlak a zvrátit tak orgánové poškození,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Adam Fritscher. Více informací o programu uvádí Fakultní nemocnice Olomouc na svých webových stránkách.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky zdravotnictví, hypertenze, Nebuď pod tlakem, Olomouc, FN Olomouc, Fakultní nemocnice, zdravotnictví, program, léčba, vysoký krevní tlak, krevní tlak

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokroky už po čtyřech měsících. Ve FN Olomouc bojují s vysokým krevním tlakem  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.