Počasí dnes23 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

Lékaři v prostějovské nemocnici umí vyrobit vložky do bot na míru

Slunečné letní počasí vybízí k trávení času venku nebo sportem, turistickými výšlapy po horách, výlety do přírody, jízdou na kole či běháním. S častějším pohybem se však mohou projevit i bolesti nohou. Jedním z řešení je takzvaný bootfitting.

Každé chodidlo má individuální tvar a v mnoha případech se správná podpora chodidla projeví na efektivitě sportovního výkonu. Pro sportovce z různých odvětví je k dispozici služba takzvaného bootfittingu. Ten nově začala dětem i dospělým nabízet prostějovská sportovní klinika AGEL Sport Clinic.

Metoda spočívá v individuálně tvarované ortopedické vložce do bot, která by měla řešit i různé obtíže a asymetrie chodidel. „Důležitost chodidel a jejich pohodlí je často pdoceňována. Přitom jde o jeden z klíčových prvků ovlivňujících náš komfort i výkonnost,“ uvedla v tiskové zprávě fyzioterapeutka ze sportovní kliniky Marta Hrubá. Ta vložky doporučuje především u sportů, kde je klíčový kontakt chodidla s obuví.

Vědci tvrdí, že osmi změnami životního stylu si lidé prodlouží život

Osm změn životního stylu, jako je správné stravování či kvalitní spánek, může prodloužit život až o 20 let. Napsal to list The Guardian s odkazem na studii, která zjistila, že lidé budou pravděpodobně žít déle, i když provedou jen drobné změny...

Anatomické vložky se dají přizpůsobit na míru nejen člověkovi, který je bude nosit, ale také konkrétní botě. Běžně se pomůcka vyrábí nejen do běžeckých bot, ale třeba i do lyžáků, bruslí a cyklistické obuvi. „Vložky jsou vhodné do veškeré sportovní obuvi – od kopaček, sálovek, přes lyžáky, skialpy, až po cyklo tretry. Hodí se ale i pro běžné nošení do jakékoliv uzavřené obuvi,“ objasnila Hrubá. Fyzioterapeutka také dodala, že v Prostějově umí vyrobit i ztenčené vložky například do dámských balerín.

Samotné výrobě vložek předchází komplexní pedologická prohlídka, jejíž součástí je i diagnostika poruch funkce nohy. Ta nejen že zmapuje anatomii chodidel, ale také zhodnotí případné obtíže či asymetri a umožní navrhnout vložky, které budou zamezovat dalšímu nevhodnému přetěžování. „Vyšetření nohou je nezbytným předpokladem pro přesné zhodnocení nejen pohybových obtíží souvisejících s chůzí, ale také při bolestech v zádech, například bederní, ale i krční páteře,“ vysvětlila Hrubá.

Prostějovská gymnastka Ponížilová přepsala historii. Na univerziádě v Číně získal bronz v přeskoku

Obrovského úspěchu dosáhla na univerziádě v Čínském Chengdu sportovní gymnastka Dominika Ponížilová z TJ Prostějov. Ve finále v přeskoku vybojovala bronzovou medaili. V historii české a československé gymnastiky získala jedinou...

Služba ovšem není zadarmo. Klienti kliniky za první tvarovaný pár vložek zaplatí 1750 korun. Za každý další pár se cena snižuje na 1150. V některých případech však může na vložky přispět zdravotní pojišťovna.

Zájemci o vložky se mohou obrátit na prostějovské pracoviště na webových stránkách, případně telefonicky.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice AGEL Prostějov

Štítky vložky do bot, vložky, ortopedické, anatomické, na míru, individuální, bootfitting, Prostějovsko, Prostějov, AGEL, Nemocnice AGEL, sportovní klinika, sport, zdraví, pedologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Prostějově umí vyrobit vložky do bot na míru. Zdravotní pojišťovna na ně může přispět  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.