Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Intenzivní návrat angíny či spály. Lékaři řeší vyšší počet infekcí i hrozbu odolnějších bakterií

Na komplikace spojené s horší dostupností specifických typů antibiotik upozorňují lékaři z Olomoucka i dalších regionů České republiky. Problematikou se budou tento týden zabývat na odborném kongresu v Olomouci. Specialisté upozorňují na riziko rozvoje bakterií odolných vůči léčbě a nárůst počtu případů spály či angíny.

Stovky lékařů zamíří tento týden do Olomouce na IX. kongres klinické mikrobiologie, infekčních nemocí a epidemiologie, který začíná čtvrtek. Jedním z témat bude znatelný nárůst výskytu běžných strepkokových nákaz jako je angína, spála nebo spálová angína.

„Porovnali jsme období ledna až května letošního roku se stejným obdobím v roce 2022. Počet streptokokových infekcí zachycený v naší nemocnici byl letos téměř šestinásobný. V letošním roce je počet případů výrazně vyšší, než jsme byli zvyklí vidět v předcovidových letech,“ upozorňuje například primář infekčního oddělení českobudějovické nemocnice Aleš Chrdle.

Podle mikrobiologa a děkana Lékařské fakulty Univerzity Palackého Milana Koláře může být jedním z důvodů oslabení imunity v populaci kvůli pandemii onemocnění covid-19. „Dále je nutné zohlednit odolnost bakterií proti antibiotické léčbě. A v neposlední řadě to může mít na svědomí i vyšší virulence samotných streptokoků, tedy jejich schopnost nakazit člověka a vyvolat infekci,“ míní profesor Kolář.

Umělá inteligence už zachraňuje lidské životy. Lékařům z Fakultní nemocnice pomáhá odhalit nádory tlustého střeva

Nádory tlustého střeva pomáhá lékařům z Fakultní nemocnice Olomouc rychleji a přesněji odhalovat umělá inteligence. V endoskopii proniká prakticky do všech dostupných vyšetřovacích metod a podle lékařů se tak dá bez nadsázky říct, že už pomáhá...

Komplikací je podle něj v některých případech absence potřebných konkrétních typů léčiv. „Obecně máme antibiotik dostatek, ale ne odpovídajících druhů. Náhrady penicilinu mají mnohdy širší spektrum účinku a kromě streptokoka odstraní i další bakterie, které jsou naopak prospěšné a tvoří naši přirozenou mikrobiotu. A to pak může negativně ovlivnit naši imunitu a odolnost vůči budoucím infekcím,“ podotkl v tiskové zprávě přední odborník na oblast mikrobiologie.

Nevhodné nadužívání antibiotik zvyšuje riziko rozvoje rezistentních bakterií. Experti se shodují, že i nadále je nutný vývoj nových antibiotických léků. „Problém spočívá v tom, že farmaceutická firma na vývoj nového antibiotika vynakládá obrovské prostředky, bakterie si na lék ovšem může vytvořit rezistenci během krátké doby, a prakticky jej tím znehodnotí. Pak výrazně klesá motivace o něco takového se pokoušet,“ přemítá profesor Kolář. Zároveň však dodává, že antibiotika jsou ale natolik důležité léky, že by organizace jako EU nebo i jednotlivé státy měly uvažovat o investicích do jejich vývoje a výroby a definovat programy, které pomohou udržet účinnost stávajících antibiotik.

Přesnější a rychlejší boj s infekcemi. Mikrobiologové z FN Olomouc rozšířili kapacity pro analýzy krve

Rychlejší odhalení infekce umožní zmodernizované vybavení pro odborné analýzy ve Fakultní nemocnici Olomouc. Odebrané vzorky krve budou procházet kontinuálním vyšetřováním, včasné odhalení zdroje závažné onemocnění může výrazně přispět k...

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) v závěru září v České televizi uvedl, že chce obnovit výrobu penicilinu v Česku. Oslovit podle něj není nutné jen farmaceutické firmy. Podle údajů Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) jsou mezi povolenými výrobci léků také například některé fakultní nemocnice, univerzity nebo výzkumné ústavy.

„Jednání jsou na začátku. Při řešení této problematiky budou zvažovány všechny varianty, které odpovídají legislativním požadavkům na výrobu léčiv,“ řekl mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.

Podle informací SÚKL bylo letos za první pololetí dodáno do ČR více než 1,6 milionu balení antibiotik ze skupiny, ve které jsou i peniciliny. Proti předchozím letům, které ale ovlivnila epidemie covidu-19, je to výrazně víc. Například v roce 2020 bylo 1,88 milionu balení za celý rok. Za celý loňský rok to bylo 2,65 milionu balení, což zhruba vyrovnalo počet balení v předcovidovém roce 2019. Cena loni dodaných léčiv z této skupiny byla ale zhruba o 26 milionů nižší než roce 2019 a dosáhla téměř 222 milionů korun. Letos za pololetí byla cena téměř 185 milionů korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Zdraví, infekce, angína, spála, bakterie, nemoc, konference, lékařská konference, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Intenzivní návrat angíny či spály. Lékaři řeší vyšší počet infekcí i hrozbu odolnějších bakterií  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.