Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Nejméně novorozenců od roku 2008. Ve FN Olomouc se za uplynulý rok narodilo přes dva tisíce dětí

Se začátkem nového roku přichází krom soutěžení o titul prvního novorozence roku také statistika, jaké děti přivedli lékaři na svět za uplynulý rok. Jen ve Fakultní nemocnici Olomouc se porodníkům podařilo odrodit přes dva tisíce miminek. Podle vedení jde ale o nejslabší ročník za posledních 15 let.

„Za rok 2023 přišlo v olomoucké fakultní nemocnici na svět celkem 2051 miminek,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher. Ze zmiňovaných více než dvou tisícovek dětí se narodilo 1019 holčiček. Chlapečků bylo jen o pár novorozenců více – 1032.

Se zveřejněním počtu narozených dětí přichází také seznam nejoblíbenějších jmen za uplynulý rok. Nejen v kategorii chlapeckých jmen, ale celkově mezi novorozenci, obsadilo první příčku jméno Jakub, které nese 47 miminek. Mezi chlapci byla úspěšná také jména Jan s 35 nositeli, Dominik s 31 a Matyáš a Filip se shodným číslem – 30 chlapečků.

Mezi dívčími jmény bylo nejoblíbenější jméno Eliška, kterým se pyšní 42 dětí. Následují Viktorie s 31 nositelkami, Anna s 26, Sofie s 24 a Ema s 23.

Nejmenší narozené dítě v tomto roce měřilo 27 centimetrů a vážilo 433 gramů. Naopak největší dítě mělo 58 centimetrů a vážilo pět a čtvrt kila. Nejmladší rodičce ve Fakultní nemocnici Olomouc bylo teprve 16 let. Naopak nejstarší bylo 49.

Parkovací revoluci v Olomouci zřejmě čeká odklad, město si nechává zpracovat odborné posouzení

Rozšiřování placených parkovacích zón v Olomouci čeká pravděpodobně odklad. Radnice na podzim objednala expertní posouzení rozsáhlého záměru Českou parkovací asociací, o výsledcích analýzy se má vedení města seznamovat v průběhu ledna. Podle...

Nejvíce dětí se letos rodilo v červenci, kdy přišlo na svět 204 miminek. Nejslabší naopak únor se 137. „Jednalo se o jednoznačně nejslabší ročník od roku 2008,“ podotkl Fritscher k celkovému počtu narozených dětí. Fakultní nemocnice vede statistiky narozených dětí už od roku 1989. Ve zmiňovaném roce 2008 zaznamenali zdravotníci 2093 dětí. Za rok 2022 přišlo ve fakultní nemocnici na svět 2315 dětí.

Z dat nemocnice také vyplývá, že nejsilnější ročník byl 2021, kdy se narodilo 2 491 dětí. Naopak historicky nejslabší byl rok 1995 s počtem 1396.

První miminko roku se v Olomouci narodilo 1. ledna 2024 až v 11:37 hodin. Je jím Nikolka Reifová z Olomoucka. Vážila 3100 gramů a měřilo 49 centimetrů. Mluvčí nemocnice podotkl, že holčička i její maminka Naděžda jsou v pořádku. Nikolka přitom původně měla být pomyslným vánočním dárkem, protože termín porodu byl stanovený na 22. prosince. „A to jsem myslela, že se narodí ještě dřív, protože syn se narodil tři týdny před termínem,“ dodala maminka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky FN Olomouc, novorozenci, děti, miminka, narození, jména, oblíbená jména roku 2023, Olomoucko, Olomouc

Nejméně novorozenců od roku 2008. Ve FN Olomouc se za uplynulý rok narodilo přes dva tisíce dětí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.