Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Olomoučtí plastičtí chirurgové mají nový supermikroskop. Sešijí i cévy menší než půl milimetru

Fakultní nemocnice Olomouc pořídila lékařům na Oddělení plastické a estetické chirurgie nový operační mikroskop s mikrochirurgickým instrumentáriem. Umožní tak nové typy výkonů a zkvalitní i výuku mladých lékařů. Nemocnice za něj zaplatila přes patnáct milionů korun.

Nový mikroskop, který nemocnice pořídila, je od výrobce Mitaka Kochki. Umožňuje až 77x zvětšit obraz a promítnout jej na monitor s úhlopříčkou 55 palců a rozlišením 4K. To lékařům umožní efektivně sešívat krevní a lymfatické cévy menší než půl milimetru. Nemocnice do nového přístroje investovala patnáct milionů korun.

Bývalá policistka Petra umírá na rakovinu. Před smrtí chce zabezpečit osvojenou dceru

Vánoce Petry Ptáčkové šťastné a veselé vůbec nebyly, zjistila totiž, že trpí rakovinou v posledním stádiu. Její největší starostí je teď budoucnost osvojené dcery Violky, kterou chce před svou smrtí alespoň trochu finančně zajistit. Petřini...

Nové vybavení pomůže efektivně léčit ty pacienty, u nichž klasické chirurgické postupy selhávají, nebo jsou zatížené velkou invazivitou a vysokým procentem komplikací. „Nový přístroj, který nás obrovsky posune z mikrochirurgie do supermikrochirurgie a v dalším vzdělávání mladých operatérů, jsme vybírali dva roky, dvakrát jsme ho testovali ve Španělsku,“ vysvětlil v tiskové zprávě primář oddělení plastické chirurgie Bohumil Zálešák, podle kterého je mikroskop významná investice a posun kupředu.

„Mikrochirurgie je vysoce specializovaný operační postup umožňující efektivně léčit pacienty například po amputacích končetin, s rozsáhlou ztrátou tkání, s defekty po resekci rozsáhlých nádorů, se syndromem diabetické nohy či kritickou končetinovou ischémií. Dále také pacienty podstupující sekundární rekonstrukce například po odstranění prsou,“ vysvětlil mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Supermikrochirurgické rekonstrukce tak přináší naprosto zásadní změny pro pacienta. Toho nyní budou lékaři moci léčit podstatně méně zatěžujícími a traumatizujícími způsoby. „Jedná se o méně invazivní rekonstrukční přístup, který minimalizuje celkovou operační zátěž, morbiditu v místě rekonstrukce a odběru tkání. U pacientů s kritickou končetinovou ischémií a se syndromem diabetické nohy umožňuje zachránit končetiny, které se dnes běžně amputují,“ objasnil primář Zálešák.

Malé životy v bezpečných rukou: FN Olomouc modernizuje výuku resuscitace novorozenců

Zástava srdce u vlastního dítěte je děsivou představou každého rodiče. Přesto je dobré se na podobné scénáře u svých dětí připravit, obzvlášť ještě v době, kdy jsou nejzranitelnější. Pro výuku, jak si v takových chvílích počínat, pořídila...

„Současně vede k zásadnímu zkrácení doby léčby a k výrazné úspoře prostředků vynakládaných na léčbu chronické rány. V současnosti jsme jediné pracoviště v České republice, které se věnuje záchovným mikrochirurgickým výkonům u pacientů s kritickou končetinovou ischemií,“ doplnil.

Operační mikroskop disponuje s až sedmasedmdesátinásobným zvětšením a také se stabilizačním systémem ramene. „Umožňuje proto pozorovat anatomické detaily, které nejsou viditelné standardním mikroskopem, jako je například lumen cév o průměru menším než jeden milimetr,“ podotkla Nela Skulová z oddělení biomedicínského inženýrství.

Celý systém doplní ještě mikrochirurgické instrumentárium, kde nejmenší svorky mají rozměry v řádech jednotek milimetrů, operační křeslo a externí monitor. „Samotný monitor sice při operačním výkonu nepoužijeme, je ale skvělou pomůckou pro výuku mladých lékařů, budoucích operatérů,“ uzavřel primář Zálešák.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky FN Olomouc, Fakultní nemocnice Olomouc, plastická chirurgie, supermikrochirurgie, investice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučtí plastičtí chirurgové mají nový supermikroskop. Sešijí i cévy menší než půl milimetru  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.