Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Chirurgové z Olomouce využívají robota k mimořádně obtížné operaci slinivky. Zákrok trvá až jedenáct hodin

Do náročného boje s odstranitelnými částmi zhoubných onemocnění slinivky břišní se s využitím robotického systému pustili chirurgové z Fakultní nemocnice Olomouc. Víceramenný robot s operačními nástroji umožňuje menší zásah do těla pacienta, obtížný výkon přesto trvá osm až jedenáct hodin. Olomoučtí specialisté typ operace zvaný robotická pankreatoduodenektomie opakovaně provedli jako první v České republice.

Schopnosti chirurgického robota využívají zdravotníci ve Fakultní nemocnici už od roku 2009, technologie prošla etapami vývoje a také lékaři stále rozvíjejí možnosti výkonů, kterými dokáží pomoct pacientům. „Ve Fakultní nemocnici Olomouc se při využívání robotického systému Da Vinci Xi střídají urologové, gynekologové, otorinolaryngologové a chirurgové. A právě odborníci z I. chirurgické kliniky patří v posouvání možností využití robota k nejprogresivnějším ve svém oboru v rámci celé České republiky,“ říká mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

V roce 2022 olomoucká fakultní nemocnice zahájila program robotické chirurgie slinivky břišní a v tomto oboru se odborníkům již podařilo dosáhnout dalšího prvenství, když víceramenný chirurgický systém opakovaně použili při takzvané pankreatoduodenektomii – výkonu, který se uplatňuje u odstranitelných stádií zhoubných onemocnění vycházejících ze slinivky břišní. Podle primáře I. chirurgické kliniky Martina Lovečka jsou výsledky dosavadních operací více než uspokojivé.

Místo chlopně bezstehová bioprotéza. Kardiochirurgové z FN Olomouc léčí srdeční vadu modernější metodou

S využitím takzvané bezstehové bioprotézy pomáhají kardiochirurgové z Fakultní nemocnice Olomouc pacientům, kteří trpí zúžením aortální chlopně. Operační zákrok se speciálním implantátem je moderní a šetrnou metodou, která se uplatňuje ve...

Docent Loveček upozorňuje, že pankreatoduodenektomie představuje jeden z nejsložitějších operačních výkonů v břišní chirurgii, zákrok je rozsáhlý a časově náročný. „Uplatňuje se ale jen u lokalizovaných, tedy kompletně odstranitelných stádií zhoubných onemocnění, která nejsou rozšířená do jiných orgánů. Přistupujeme k ní jen v případech, kdy má nemocný naději, že můžeme dosáhnout vyléčení nebo alespoň prodloužení života v uspokojivé kvalitě. Zároveň ale pacient musí být v dostatečné kondici, aby operační výkon a pooperační období úspěšně završil zhojením a odchodem z nemocniční péče do domácího prostředí,“ vysvětluje primář na webu nemocnice.

Ačkoliv operace s využitím robotického systému trvá osm až jedenáct hodin a standardní postup znamená zákrok o délce čtyř až sedmi hodin, má novější metoda podstatné výhody. Je totiž šetrnější k tělu pacienta. Následná hospitalizace na JIP se zkracuje přibližně na polovinu, další pobyt pacienta na chirurgickém oddělení pak přibližně o čtvrtinu až třetinu – na sedm až deset dní. „Umožňují to miniaturizované nástroje systému Da Vinci, které jsou do těla pacienta zaváděny malými vpichy o velikosti pouhých osm až dvanáct milimetrů společně s kamerou, která umožňuje až desetinásobné zvětšení. Operatér tedy nevkládá ruce do dutiny břišní a téměř celou operaci provádí manipulací s miniaturizovanými nástroji. Samotný operační výkon je díky tomu velmi přesný, identifikace klíčových struktur, především cév, je snadnější a díky tomu lze operaci provést většinou téměř bez krevních ztrát. Laparotomii - otevření břišní dutiny - je nutné provést jen na velmi krátkou dobu pouze pro vyjmutí vyoperovaných částí orgánů s nádorem,“ objasňuje primář Loveček.

Pomoc pro miminka i těžce zraněné. Záchranářský vrtulník z Olomouce zvládl rekordní porci zásahů

Mimořádné vytížení absolvovali v minulém roce letečtí záchranáři v Olomouckém kraji. Ve vzduchu strávil vrtulník s volacím znakem Kryštof 9 přes 32 tisíc minut, tedy více než 530 hodin. Na pomoc lidem vzlétla helikoptéra ve 704 případech, v...

Se zvyšujícím se počtem provedených operací tohoto typu předpokládají odborníci i zkrácení operačních výkonů. „Dosud jsme provedli od začátku října 2023 pět plně robotických nebo roboticky asistovaných pankreatoduodenektomií a další dva nemocní čekají v nejbližším měsíci. Výkony jsou náročné na koncentraci a odpovědnost operatéra a celého operačního týmu, bez kterého by tyto operace nebyly možné,“ podotýká lékař.

Využití robota pro tuto komplikovanou operaci zatím není podle mluvčího FN Olomouc běžné v tuzemsku, ve světě se provádějí na vysoce specializovaných pracovištích. „Pokud vím, v České republice byla robotická pankreatoduodenektomie provedena prozatím jen na dvou pracovištích. Náš tým intenzivně pracuje na tom, aby se stala standardní metodou v naší nemocnici. Za standardní můžeme tuto metodu považovat, až když budeme schopni provést alespoň dvacet takových operací za rok a dosahovat lepších výsledků než u srovnatelných otevřených operací,“ konstatuje chirurg. Robotická operace je náročná i z ekonomického a provozního hlediska. „Náklady na operaci jsou nemalé, její provedení je významně dražší než konvenční operace a čas, který strávíme na sále, odpovídá například třem operacím pro rakovinu konečníku,“ uvádí primář.

Robotická technologie ve FN Olomouc posloužila už pro více než pět tisíc operací, nemocnice pracuje také na pořízení dalšího systému za desítky milionů korun. „Naše nemocnice si potenciál robotické chirurgie uvědomuje a trend k jejímu intenzivnějšímu využití podporuje. Proto se již delší dobu připravujeme na nákup druhého robota da Vinci Xi, který významným způsobem navýší kapacitu robotického centra a umožní tak přístup k robotické operativě i dalším zájemcům, jejichž odbornost to umožňuje,“ uvedl v závěru roku 2023 ředitel Fakultní nemocnice Olomouc Roman Havlík s tím, že nový přístroj by mělo zdravotnické zařízení získat v horizontu dvou let.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Zdraví, operace, slinivka, rakovina, nádor, robotický systém, FN Olomouc, lékař, da Vinci, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chirurgové z Olomouce využívají robota k mimořádně obtížné operaci slinivky. Zákrok trvá až jedenáct hodin  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.