Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Počet covid pozitivních v kraji propadl o třetinu. Pro návštěvy v nemocnicích platí přísnější režim

Zhruba o třetinu klesl oproti minulému týdnu počet lidí pozitivně testovaných na onemocnění covid-19 v Olomouckém kraji. Situace v regionu tak kopíruje i celorepublikový trend. Nejvíce osob nakažených novým typem koronaviru je v kraji ve věkové skupině 45 až 54 let.

Přesnější a rychlejší boj s infekcemi. Mikrobiologové z FN Olomouc rozšířili kapacity pro analýzy krve

Rychlejší odhalení infekce umožní zmodernizované vybavení pro odborné analýzy ve Fakultní nemocnici Olomouc. Odebrané vzorky krve budou procházet kontinuálním vyšetřováním, včasné odhalení zdroje závažné onemocnění může výrazně přispět k...

 

Za uplynulý týden eviduje Krajského hygienická stanice Olomouckého kraje 834 osob s pozitivním výsledkem testu na přítomnost nového koronaviru SARS-CoV-2. Oproti předchozímu týdnu tento ukazatel poklesl o 33 procent. Nejvyšší záchyt je podle hygieniků v okrese Olomouc, následuje Šumperk a Přerov. „Průměrná týdenní incidence na 100 tisíc obyvatel dosahuje k dnešnímu dni hodnoty 85 potvrzených případů,“ specifikovala mluvčí KHS Olomouckého kraje Markéta Koutná. Tato hodnota je pod republikovým průměrem, kdy za poslední týden bylo v celém Česku v přepočtu na 100 tisíc obyvatel potvrzeno 97 nových případů.

„KHS i nadále apeluje na osobní odpovědnost každého občana při dodržování základních hygienických pravidel. Lidé, kteří jsou nemocní, ať už jde o onemocnění covid-19 nebo o jinou respirační infekci, by měli být ke svému okolí ohleduplní a pokud se necítí dobře, měli by zůstat doma a neroznášet nákazu na své okolí,“ opakuje základní princip ochrany ostatních lidí Markéta Koutná.

Fakultní nemocnice v Olomouci takřka po třech letech zavírá odběrové místo na covid

Citelný pokles zájmu o testování na covid-19 eviduje Fakultní nemocnice Olomouc, která tak po více než dvou a půl letech přikročila k uzavření odběrového místa ve svém areálu. Lidé mohou využít testovací kapacity dalších zařízení ve městě.

 

Od 5. října platí v olomoucké fakultní nemocnice v souvislosti s epidemiologickou situací zpřísněný režim návštěv, kromě výjimek nemohou blízcí navštívit hospitalizované pacienty. Zákaz návštěv platí také na odděleních LDN a infekčním oddělení v Prostějově či Přerově. Podobné omezení se týká šternberské interny a pracoviště ARO. Pro návštěvy platí základní doporučení týkající se dezinfekce rukou či krytí dýchacích cest respirátorem.

Počty nově potvrzených případů covidu klesají v Česku 15. den v řadě. Za posledních sedm dní bylo maximem pondělních 2402 případů, zatímco o týden dříve jich bylo ve stejný den přes 3800.  Klesají ale také počty provedených testů. Za posledních sedm dní jich laboratoře podle průběžných výsledků udělaly necelých 54 tisíc. O týden dříve to bylo přes 64 tisíc.

Dosud zdravotníci v Česku podali téměř 18,3 milionu dávek vakcíny proti nemoci covid-19. Ukončené základní očkování má 6,9 milionu lidí. Celkově se proti covidu-19 v ČR nechalo podle posledních dostupných údajů očkovat přes 65 procent populace. První posilující dávku si nechalo dát 36 procent obyvatel a druhou dávku má 4,5 procenta lidí.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Covid, testování, antigenní testy, PCR test, COVID-19, koronavirus, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomouc, návštěva, nemoc, Olomoucký kraj, Česko, Krajská hygienická stanice, Přerov, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet covid pozitivních v kraji propadl o třetinu. Pro návštěvy v nemocnicích platí přísnější režim  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.