Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Budínová, Babka a Frištenský. Tři nové ulice v Olomouci ponesou jména osobností

Olomoucká radnice pojmenuje tři nové ulice. Ty se budou nacházet na Tabulovém vrchu, ve Slavoníně a v Týnečku a ponesou jména slavných osobností, vesměs spjatých s Olomoucí nebo regionem.

Na Tabulovém vrchu vzniká ulice navazující na Hněvotínskou nedaleko nového supermarketu. Ulice, která povede ke dvěma bytovým domům ponese jméno slavného zápasníka Gustava Frištenského, který část života strávil v Litovli.

U slavonínské pískovny Hamrys probíhá dostavba dvou rodinných domů a jeden další získal stavební povolení. Novou ulici pojmenovalo zastupitelstvo po filmové a divadelní herečce Stanislavě Budínové. Ta účinkovala například ve filmech Honza málem králem nebo Zlatým glóbem oceněným snímku Kolja. Ulice Slávky Budínové naváže na ulici Požárníků.

Třetí ulice povede ke šesti novým domkům a ponese jméno olomouckého herce a držitele Ceny města Olomouce Václava Babky. Ten cenu dostal právě za činnost v oblasti dramatického umění. Babku můžou diváci znát z filmů Vynález zkázy a Ukradená vzducholoď.

Východní obchvat Olomouce je dál ve hvězdách. Radnice neuspěla s odblokováním stavby

Vedení olomoucké radnice neuspělo se zrušením stavební uzávěry pro veledůležitý východní obchvat města, který blokuje ochranné pásmo vodního zdroje mlékárny OLMA ze skupiny Agrofert. Vodoprávní úřad odmítl podnět primátora, stavba tangenty je tak...

Podle Daniely Horňákové, vedoucí oddělení městských částí v Olomouci, přichází první návrh na pojmenování nové ulice od komise příslušné městské části. „Potom návrh postupuje na projednání do komise pro kulturu a cestovní ruch.“ vysvětlila. Ta poté předkládá návrh radě města a následně městskému zastupitelstvu, které má hlavní slovo. „To si pak vybírá z předložených návrhů, nebo případně navrhne svoje vlastní pojmenování ulice,“ navázala Horňáková.

S každým návrhem posílají obě komise stručnou anotaci s odůvodněním, proč pojmenování navrhují. Horňáková přitom podotkla, že pokud se ulice pojmenovávají po osobách, nesmí jít o žijící osobu. „V Olomouci momentálně existuje 714 ulic a náměstí,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí města Pavel Konečný.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Anna Skopalová

Štítky Ulice, Magistrát, Olomouc, Gustav Frištenský, Stanislava Budínová, Václav Babka, nové ulice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budínová, Babka a Frištenský. Tři nové ulice v Olomouci ponesou jména osobností  |  Olomoucko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.