Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Tradičnímu novoročnímu výstupu na hrad Helfštýn letos nepřálo počasí

Každoroční výstup na hrad Helfštýn u Týna nad Bečvou na Přerovsku proběhl letos za nepříznivého počasí. Přesto se jej na Tři krále zúčastnila více než tisícovka návštěvníků. Lednové setkání na hradu má dlouholetou tradici.

Deštivé a chladné počasí už od ranních hodin znepříjemnilo tradiční novoroční výšlap na hrad Helfštýn. „Byla zima, pršelo. Na vedlejších komunikacích bylo všude bahno. Samozřejmě skalní fanoušci dorazili, ale nebylo to tak silné jako například loni,“ uvedla mluvčí památky Pavlína Jindrová.

Na hrad se letos vydalo 1180 lidí, a to jak rodiny s dětmi, tak pejskaři. Loni byl přitom počet návštěvníků mnohem vyšší – tehdy přišlo 5 265 návštěvníků.

Zubní lékařka loni zdolala jako třetí Češka Mount Everest. Teď dobyla Jižní pól a čeká ji výstup na nejvyšší horu Antarktidy

Česká horolezkyně a zubní lékařka Eva Perglerová si plní další životní sen. Loni odvážná žena zdolala v květnu jako teprve třetí Češka nejvyšší horu světa Mount Everest. Aktuálně právě teď dobyla jako členka expedice Jižní pól. A čeká ji výstup...

Na hrad vyrazili i zástupci různých spolků a klubů, přičemž někteří z nich i ve stejnokrojích. „Máme pocit, že rodin s dětmi, malými zejména, dorazilo méně než v předešlých letech. Ale jinak co se týká nadšenců do historie a odívání se do historických oděvů, tak těch dorazilo standardně požehnaně,“ navázala mluvčí hradu.

Helfštýnská nádvoří si dnes mohli zájemci projít od 8 do 15 hodin za jednotné vstupné – 50 korun. V hlavní sezóně stojí lístky 150 a 80 korun, mimo sezonu zase 80 a 40 korun. Dalším návštěvníkům se středověká památka znovu otevře na přelomu března a dubna, kdy hrad oficiálně zahájí novou sezónu.

Helfštýn v rukou kováře Tasovského

Letošní sezónní výstava na Helfštýně nese název V klidu i v pohybu a jejím autorem je umělecký kovář a restaurátor Pavel Tasovský. Přístupná bude od 27. dubna v galerii na nádvoří a potrvá až do 28. října. Hrad letos chystá méně akcí, sníží například počet nočních prohlídek, v kalendáři však zůstanou tradiční aktivity.

Návštěvníci mohou Tasovského znát například díky jeho souboru kovaných šachů, který se nachází na takzvané Široké hradbě u vstupní brány. „Pavel Tasovský se na Helfštýně pohybuje už nějakých 40 let, spolupracoval s Muzeem Komenského i na velkých projektech v minulosti, ať už je to třeba nadrozměrná socha Promethea, která stojí před hradem, anebo největší kované šachy. Děti mají rády a znají také jeho houpačku na druhém nádvoří. Jde o umělce, který je svou tvůrčí činností s hradem spojený,“ vysvětlil kastelán Jan Lauro.

Karel Novotný byl mlynář, kavárník a národní činitel. Na jeho valše vznikal český Prostějov

Karel Novotný byl pozoruhodnou osobností starého Prostějova, dnes bohužel už neprávem zapomenutou. Byl mlynářem, měšťanem, majitelem valchy, ochráncem národní strany a spolků. Od jeho smrti uplynulo nedávno sto čtyřicet let. Narodil se na začátku...

V následující sezoně chystá hrad menší změny v kulturním programu, o to větší důraz bude kladen na jeho kvalitu. „Tato změna se kupříkladu dotkne oblíbených nočních prohlídek zaměřených na smysly, které se budou konat pouze ve dvou termínech, a to 27. dubna a 13. července,“ uvedla mluvčí hradu Jindrová. Sezónu hrad zahájí na přelomu března a dubna akcí Velikonoce na hradě. Poté na Helfštýn vyrazí veterány při jejich spanilé jízdě, proběhne 14. ročník Festivalu vojenské historie a prostor dostane i druhý ročník festivalu Alter-Coffee, který se zaměřuje na alternativní přípravy kávy.

V létě hrad chystá tradiční Helfštýnskou pouť, 36. ročník Kovářského fóra, kde bude tým kovářů v čele s Jakubem Mahdalou vytvářet plastiku, která se stane součástí sbírky uměleckého kovářství hradu. Letní program završí Mezinárodní setkání uměleckých kovářů Hefaiston.

V loňské úspěšné turistické sezóně na Helfštýn dorazilo 109 670 návštěvníků. O rok dříve byla sezóna ještě úspěšnější s 116 tisíci lidmi. Tehdy se jednalo o nejvyšší počet od zpřístupnění historického objektu téměř před 50 lety. Taktéž samotný novoroční výšlap má dlouholetou tradici. Lidé na hrad vyráží přivítat Nový rok už od ledna 1983.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Facebook Hrad Helfštýn

Štítky ČR, památky, novoroční výšlap, tradice, Helfštýn, Přerovsko

Tradičnímu novoročnímu výstupu na hrad Helfštýn letos nepřálo počasí  |  Přerovsko  |  Z kraje  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.