Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Zimní přilepšení jen do krmítka. Nevhodné krmení ptáků pomáhá potkanům

V Olomouckém kraji Státní veterinární správa výskyt ptačí chřipky v aktuální období neeviduje. Olomoucký magistrát i v souvislosti s možnou nákazou zaznamenává dotazy občanů týkající se správného způsobu krmení ptáků ve městě. Obavy z onemocnění nejsou podle vedoucí odboru životního prostředí Petra Loyky na místě. „Chovejme se prosím rozumně a nevyhánějme volně žijící ptáky z města,“ podotýká.

„Opravdu není jediný důvod, proč do krmítek ptáky nepřikrmovat, nebo krmítka odstraňovat. Ano, ptáci nemají hranice, neznají omezení pohybu, zpráva o výskytu ptačí chřipky se záběry, na kterých jsou lidé v ochranných oblecích odchytávající ptáky v chovech, nepůsobí příjemně. Strach z nákazy od volně žijících ptáků je ale při dodržení běžné hygieny naprosto zbytečný,“ říká pro web města vedoucí odboru životního prostředí olomouckého magistrátu Petr Loyka.

Stromečková snídaně. Na jehličnanech si pochutnávají zubři i velbloudi

Jedno z posledních tradičních povánočních zpestření si užila zvířata v zoologické zahradě na Svatém Kopečku. Od ošetřovatelů dostali velbloudi, zubři i kamzíci jako ranní pokrm neprodané vánoční stromečky. Zoo může přijmout pouze jehličnany od...

V případě, že lidé narazí na uhynulého či zraněného opeřence, je potřeba kontaktovat městskou policii. „Hlavně se jich nedotýkat a nahlásit místo nálezu Městské polici Olomouc na linku 156. To platí i pro nálezy zraněných či zjevně nemocných ptáků. Ale při nálezu pěti a více uhynulých ptáků nebo i jednotlivých uhynulých vodních ptáků nebo dravců je třeba kontaktovat Krajskou veterinární správu pro Olomoucký kraj,“ upřesňuje Loyka.

Spíše než ptačí chřipku vnímá jako možnou komplikaci poranění ptactva či nežádoucí přikrmování holubů nebo potkanů. Náklady na deratizaci se pro olomoucký rozpočet pohybují v řádech stovek tisíc ročně. „Přikrmování volně žijících ptáků v zimě musí být do k tomu určených krmítek, nikoliv pokládáním zbytků pečiva a jídel do zeleně, nebo na zídky kolem nádob na odpady. Ne, že by to bylo rizikové z pohledu nákazy ptačí chřipkou, ale touto formou přilepšujeme holubům a potkanům. Nešťastné je i umísťování lojových koulí v síťkách na stromy a keře, protože ptáci se do sítěk mohou zachytit drápky, snaží se osvobodit, pohybem se spíš do síťky zafixují a hynou. Nehledě k tomu, že lákavě vonící spadenou síťku na zem může pozřít i pes,“ upozorňuje vedoucí odboru životního prostředí s tím, že vhodnější je lojovou kouli bez síťky umístit přímo do krmítka například se slunečnicí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Zrnek

Štítky Krmení, ptactvo, pták, krmítko, ptačí chřipka, Městská policie Olomouc, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní přilepšení jen do krmítka. Nevhodné krmení ptáků pomáhá potkanům  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.