Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Úspěšné sexování olomouckých krokodýlů. Zoo na Svatém Kopečku hlásí pět samců

Více než dva roky po vylíhnutí pětice krokodýlů čelnatých zná olomoucká zoo jejich pohlaví. Při poslední kontrole byly ještě rozpoznávací znaky nejasné. Nyní už odborníci vědí, že v září 2020 se na Svatém Kopečku narodilo pět krokodýlích samců. Ti brzy zamíří do jiných zoologických zahrad.

„Do určitého věku krokodýla se penis od klitorisu dá rozpoznat jen stěží, pohlavnímu orgánu v té době se přezdívá kliteropenis. Mláďata však již výrazně povyrostla a naše šance na úspěch se zvýšily,“ komentovala náročnost určování pohlaví u krokodýlů čelnatých mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Zatímco u dospělých jedinců lze výrazně robustnější samce od samic odlišit pouhým pohledem, u mláďat je proces sexování, tedy určení pohlaví, složitější.

„Tentokrát se k nám přidala i legenda české zoologie a teraristiky, emeritní ředitel Zoo Jihlava, pan Vladislav Jiroušek. Postačil rychlý pohmat v kloace krokodýlů a nyní už víme, že máme v zoo pět samců. Při odchytu jsme je změřili a zvážili. Délka se pohybuje mezi 91 a 103,5 cm, váha od 3 do 4,3 kg,“ uvádí kurátor plazů a ptáků Jan Kirner.

VIDEO: Pomoc v Africe i na Hané. Dokument Ve stínu přináší příběh zoologa Jana Kirnera

Záchrana ohrožených gepardů, výuka afrických veterinářů i zápal pro práci v domovské Zoo Olomouc. Tvůrci dokumentární minisérie Ve stínu představují v další epizodě příběh Jana Kirnera, zoologa a dobrovolníka organizace Veterináři bez hranic,...

Otcem těchto odrostlejších mláďat byl samec, který pobýval v Zoo Olomouc 28 let. „Potomky zplodil ještě před svým úhynem v roce 2020. Samice začala mláďata již vyhánět, proto je oddělená a pět krokodýlů zanedlouho zamíří do jiných zoo. Krokodýly čelnaté chováme od roku 1992,“ doplnila mluvčí Gronská.

Krokodýl čelnatý obývá pralesní bažinaté oblasti západní a části střední Afriky. Tam se skrývá v doupatech mezi kořeny stromů zanořenými do vody. Dorůstá délky maximálně okolo dvou metrů. Rodičovský pár ve volné přírodě nežije společně, o hnízdo se stará jen samice. Potravu loví krokodýl v noci prudkým pohybem tlamy do strany. „Coby masožravé zvíře nepohrdne rybami, plazy, korýši, drobnými savci, případně mršinami. Nejvíce je ohrožen lovem místních domorodců pro maso a ztrátou přirozeného biotopu v důsledku masivního odlesňování,“ přiblížila mluvčí zoologické zahrady.

Krokodýli spolu s ptáky a dinosaury patří do samostatné skupiny archosaurů a jsou tudíž více příbuzní sýkorce na krmítku, než ostatním plazům jako jsou ještěři či hadi.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, krokodýl čelnatý, sexování, určení pohlaví, mláďata, Zoo Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Úspěšné sexování olomouckých krokodýlů. Zoo na Svatém Kopečku hlásí pět samců  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.