Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Stavba D1 z ptačí perspektivy. U Přerova se začíná rýsovat trasa netrpělivě očekávané dálnice

U Přerova se začíná rýsovat trasa dlouho očekávané dálnice D1. Nyní probíhá odvoz úrodné hlíny, stavbaři také provedli kácení a některé demolice. Dokončení posledního chybějícího úseku obyvatelé Přerova netrpělivě vyhlížejí, z města odvede tranzitní dopravu.

"Na stavbě dálnice D1 probíhá skrývka ornice. Sejmutí úrodné zeminy nařizuje zákon, začíná tak každá větší stavba a zároveň skrývkou dochází k uchování ornice pro další využití například v zemědělství. V rámci probíhající dostavby se ve velké staveniště proměnily volné plochy u Říkovic. Tisíce tun zeminy ustoupí deltovitému mimoúrovňovému křížení a sedmipolovému mostu vedoucímu přes silnici I/55 a železniční trať z Přerova do Břeclavi," popsal stav prací na sociálních sítích mluvčí olomoucké pobočky Ředitelství silnic a dálnic ČR Miroslav Mazal.

Dálniční úsek staví sdružení firem, cena je necelých sedm miliard korun. Stavba D1 u Přerova má trvat 39 měsíců, se zprovoznění silničáři počítají v březnu roku 2026. Stavba páteřní dálnice D1 začala v Česku před 55 lety, o posledním úseku u Přerova se posledních dvacet vedou spory. Desetikilometrový úsek D1 je posledním, který chybí k tomu, aby byl dálniční tah z Prahy přes Brno do Ostravy a na polské hranice kompletní.

Děti Země odmítají kácení stromů pro stavbu D1 u Přerova. Ekologové podali další odvolání

Ekologické spolky Děti Země a Krajina Dluhonice podaly odvolání proti kácení stromů a keřů na trase budoucí dálnice D1 u Přerova. Podle zástupců organizací nebude náhradní výsadba odpovídat zásahu do přírody. Na posledním chybějícím úseku páteřní...

Proti stavbě vystupuje část obyvatel Dluhonic a ekologické organizace. Naposledy ekologové podali odvolání proti kácení a žalobu proti stavebnímu povolení na hlavní trasu, verdikt soudu by měl být znám v nejbližších týdnech.

Naopak zahájení stavby přivítali obyvatelé Přerova a vedení města. "Když se podíváte na průlet dronu nad vznikající dálnicí, je to nádherné. Bylo ukončeno kácení dřevin, proběhly i demolice některých objektů. Buduje se staveništní komunikace podél trasy budoucí dálnice pro dopravu materiálu včetně míst pro vážení. Začala také sanační opatření v místech mostních objektů a příprava pro umístění konsolidačních násypů. Probíhají přeložky sítí," podotkl náměstek primátora Přerova Tomáš Navrátil (ANO).

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Tomáš Navrátil, simkovic.cz

Štítky Přerov, dálnice, D1, stavba, video, kácení, Ředitelství silnic a dálnic, Tomáš Navrátil, ANO 2011, Říkovice, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Stavba D1 z ptačí perspektivy. U Přerova se začíná rýsovat trasa netrpělivě očekávané dálnice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.