Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Do Olomouce se vrací sdílená doprava. Město se zaměří na osvětu o správném používání

S teplým počasím se do Olomouce vrací sdílená kola a koloběžky. Ty se podle města těší již několikaleté přízni. Magistrát se v letošní sezóně zaměří hlavně na pravidla jejich správného užívání. Mezi ně patří dodržování dopravních předpisů a správné parkování.

Mluvčí olomoucké radnice Radka Štědrá již v únoru avizovala, že pro letošní sezónu z Olomouce zmizí růžová kola Rekola. Olomoučané si budou moci ze sdílené dopravy vybrat kola Next Bike, případně koloběžky od společností Lime, Eagl a Bolt. „Celkový počet sdílených kol a elektrokoloběžek se tak letos čítá okolo 1310 strojů. Co se týká sdílených kol, tak v Olomouci už letos nejsou zastoupena Rekola,“ potvrdil v tiskové zprávě městský cyklokoordinátor Stanislav Losert.

Už loňská sezóna přinesla pro provozovatele podmínku, aby ve svých aplikacích zrušili možnost nechat koloběžku mimo vyznačená a s městem dohodnutá místa. Letos magistrát požaduje, aby každý stroj měl umístěné telefonní číslo na provozovatele. „Aby bylo možné se dovolat zodpovědné osoby provozovatele, která má za ně v Olomouci sdílenou dopravu na starost,“ objasnil Losert.

Sdílená kola a koloběžky se vrací do měst v Olomouckém kraji. V Přerově budou mít premiéru

S teplejším počasím se do Olomouckého kraje vrací oblíbená sdílená doprava. V Olomouci, Přerově a Prostějově bude možné si na desítkách míst zaplatit výpůjčku speciálně označená kola nebo koloběžky na libovolně dlouhou dobu.

Jen za loňský rok podle údajů provozovatelů uskutečnili olomoučtí občané 271 625 jízd na jízdních kolech a 231 668 jízd na elektrokoloběžkách. Před časem dokonce město vytvořilo speciální webovou stránku pro zájemce o sdílenou dopravu. Na stránkách je zároveň možnost nahlásit problém s parkováním.

Zároveň se město hodlá zaměřit na prevenci osvětu, která pravidla správné jízdy po městě zdůrazňuje. Sdílená doprava podle mluvčí totiž sklízí kritiku ze strany veřejnosti, neboť někteří uživatelé koloběžek porušují zákaz jízdy po chodníku. Osvěta by měla probíhat taktéž skrz kampaň Řiď s rozumem.

„Obnovou už před hlavní sezónou prošlo i veškeré vodorovné značení, které v Olomouci vymezuje parkovací zóny pro sdílená kola a elektrokoloběžky,“ uvedla mluvčí radnice. Zároveň se podle Štědré také postupně zvyšují počty stojanů na kola. Mluvčí uvádí, že nyní je celkem v Olomouci 84 parkovacích míst.

„Je nesporné, že služba sdílené dopravy přináší možnost rychle, levně a především ekologicky se přemisťovat po městě. Už proto se musíme společně s provozovateli dál snažit o to, aby její výhody převažovaly nad případnými problémy,“ vysvětlil náměstek primátora Tomáš Pejpek.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Tyrlík

Štítky Sdílená doprava, koloběžky, Lime, kola, Elektrokoloběžky, doprava, osvěta, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dalibor Skrivanek

Za čas si řekneme kam jste se s "osvětou" dostali. Už teď se zase koloběžky povalují po Lazecké a jsem přesvědčen, že i jinde. A měšťáci, ti neví co řešit přednostněji.Ti nestačí ani na parkování.

Čtvrtek, 1. června 2023, 21:42Odpovědět

Do Olomouce se vrací sdílená doprava. Město se zaměří na osvětu o správném používání  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.