Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Olomouc zmodernizuje několik zastávek MHD. Dvě nové vybuduje na Okružní ulici

Na území Olomouce je okolo čtyř stovek zastávek městské hromadné dopravy, magistrát při rekonstrukcích silnic připravuje i pro letošní rok modernizaci několika zálivů určených pro autobusy a také souvisejícího vybavení. Přibýt by tak měly nové inteligentní označníky, přístřešky či lavičky.

Olomoucká radnice bude i letos pokračovat v opravě zastávek MHD, vzniknou také nová místa, kde budou autobusy Dopravního podniku města Olomouce zastavovat. V prvním dubnovém týdnu se rozběhne oprava další fáze opravy Okružní ulice mezi městskými částmi Neředín, Tabulový Vrch a Nová Ulice. Tentokrát se bude rekonstrukce týkat úseku od křižovatky s Dělnickou ulicí až takřka k hypermarketu Kaufland. Oprava potrvá ve dvou etapách do poloviny června a během této doby město zajistí v této lokalitě i vybudování dvou zastávek s inteligentními označníky.

Do Olomouce levněji, ale bez přestupu na MHD. Cestující v kraji budou moct ušetřit při dojíždění

Možnost ušetřit při dojíždění do města Olomouce budou mít nově cestující v příměstských autobusech Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. V regionu bude od první březnové neděle fungovat nová tarifní zóny 710. Ta poslouží pasažérům,...

V letních měsících předpokládá radnice provedení modernizace frekventované křižovatky ulic Schweitzerova a Velkomoravská. K investici se připojí i oprava silnice Schweitzerovy ulice od Velkmoravské až po Zikovu. „Součástí této akce bude také úprava autobusových zastávek Povel škola, a to v obou směrech, kdy dosavadní zálivy ze žulových kostek nahradí betonové desky s bezbariérovou úpravou. Ve směru z centra pak přibude inteligentní označník,“ doplnila na webu města náměstkyně olomouckého primátora pro oblast dopravy Miroslava Ferancová (ANO).

Podle vedoucího odboru dopravy a územního rozvoje olomouckého magistrátu Marka Černého je letos v plánu také obnova zastávky Foerstrova – pošta, a to ve směru na Hlavní nádraží. „Tady bude předlážděno nástupiště, a protože jde o vytíženou trasu, bude zde pro zvýšení komfortu cestujících doplněn i nový inteligentní označník,“ specifikoval Černý s tím, že nová vylepšení v podobě přístřešku a digitálního ukazatele spojů čeká také zastávku Finanční úřad ve směru na Lazce.

Anonymní dárce věnoval olomoucké nemocnici cenný přístroj na pomoc miminkům

Nový videolaryngoskop mohou využívat specialisté na Novorozeneckém oddělení FN Olomouc. Přístrojové vybavení v hodnotě půl milionu korun určené k šetrnější intubaci dýchacích cest nejmenších pacientů získali od anonymního dárce. Čin nezištné...

V Olomoucí funguje systém inteligentních označníků na zastávkách MHD od roku 2007, za tu dobu byla touto technologií vybavena téměř čtvrtina nástupišť. „Ukazují skutečný čas příjezdu nejbližšího spoje, to znamená, že na rozdíl od papírových jízdních řádů mohou okamžitě reagovat na případné zpoždění a cestující o tom informovat. Také informují o nízkopodlažních spojích či poskytují hlasové informace nevidomým,“ připomněla Lenka Jedličková z oddělení marketingu olomouckého magistrátu.

Osmdesát procent zastávek v Olomouci slouží autobusové dopravě. Na minimálně dvou třetinách stanic jsou podle údajů města lidem k dispozici lavičky, na přibližně třetině zastávek se mohou cestující skrýt při čekání na svůj spoj pod přístřešek. „Často se setkáváme s dotazy občanů, proč někde přístřešky nebo lavičky chybí. Je to obvykle proto, že šířkové parametry s ohledem na uložení stávajících inženýrských sítí jejich umístění neumožňují,“ vysvětlil vedoucí dopravního odboru Černý. „Přesto – pokud budou mít občané podnět, že by někde lavička či přístřešek mohly být, je vždy nejlepší obrátit na příslušnou komisi městské části, která tyto podněty zpracuje a komunikuje o nich s příslušným odborem magistrátu,“ radí zástupci města.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Miloš Dostál

Štítky Doprava, MHD, Olomouc, zastávka, autobusová zastávka, stavba, oprava, investice, Dopravní podnik města Olomouce, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc zmodernizuje několik zastávek MHD. Dvě nové vybuduje na Okružní ulici  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.