Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Brzký start sezony přilákal na hrady v Olomouckém kraji stovky návštěvníků

Zatímco u většiny památek v Olomouckém kraji vrcholí přípravy na novou turistickou sezonu, hrady Bouzov, Helfštýn a Šternberk už přivítaly několik stovek návštěvníků. Oblíbené výletní cíle chystají na letošní rok řadu novinek v programu, hlavní sezona tradičně začíná o prvním dubnovém víkendu.

Hrad Bouzov je od března otevřený denně včetně pondělí. Za uplynulý víkend dorazilo 300 lidí, od 1. března jich je dosud přes 800. Hrad je otevřen takto v předstihu několik let. „Návštěvníci chodí, jsme moc rádi, že k nám míří, i když je ještě chladno. Zájem je, ale jde zatím o individuální prohlídky v určených časech,“ řekla kastelánka hradu Zuzana Šulcová. Bouzov návštěvníkům od loňska nabízí výstavu velkoformátových fotografií z doby přestavby hradu. „Jako letošní novinku plánujeme naše restaurované hradní varhany, instalovat by se měly v dubnu,“ doplnila kastelánka.

Ze škaredé kotelny moderní knihovna. Olomouc připravuje pobočku pro největší sídliště

Život na olomouckém sídlišti v městských částech Nové Sady a Povel má v následujících letech obohatit nová pobočka městské knihovny. Ta vznikne díky přeměně opuštěné budovy kotelny, atraktivní návrh vzešel z architektonické soutěže. Město má...

Druhý návštěvnický víkend má za sebou hrad Helfštýn na Přerovsku, zamířilo na něj dosud 705 lidí. První velkou akcí, která otevře letošní sezonu, budou Velikonoce na hradě. „Tradiční akce bude probíhat od Velkého pátku 7. dubna do Velikonočního pondělí 10. dubna. Lidé se mohou těšit na přehlídku řemesel i prodejní stánky," informuje mluvčí hradu Eva Lehnertová. Na konci dubna také začne sezónní výstava sochařských děl Radomíra Bárty s názvem Prolínání a návštěvníci se mohou těšit i na první speciální noční prohlídky s názvem Palác žije čichem. Letos jsou bez nutnosti rezervace míst.

Otevřeno má již také hrad Šternberk, kam zamířilo za první dvě březnové soboty 232 návštěvníků. Následující dvě soboty hrad navíc nabízí i netradiční prohlídky - první z nich se zaměří na antické báje a mýty a druhá bude doplněna o informace vztahující se ke knize Hrad Šternberk, řekl zástupce hradu Jan Gottwald. Hrad chystá další akce, příkladem je velikonoční jarmark, historická kafírna, Kino na kolečkách či Hradozámecká noc na konci srpna.

Ostatní památky v Olomouckém kraji se otevřou první víkend v dubnu. V sobotu 1. dubna tak budou moci návštěvníci zavítat na zámek ve Velkých Losinách, zámek Plumlov nebo na zámek v Čechách pod Kosířem. „Kromě nových exponátů na zámku chystáme také novinky v programu. Na konci prázdnin chystáme například akci s názvem Přespávačka s Mánesem určenou převážně pro děti, kdy budou moci prožít noc na zámku a zažít příběh, který navazuje na zdejší historii. Na 1. května chystáme například také Den zamilovaných,“ prohlásil kastelán zámku v Čechách pod Kosířem Martin Váňa.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Hrad Helfštýn

Štítky Turistika, výlet, historie, památky, cestovní ruch, hrad, Helfštýn, Bouzov, Šternberk, Čechy pod Kosířem, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brzký start sezony přilákal na hrady v Olomouckém kraji stovky návštěvníků  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.