Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zjistila jsem, že právě vhled do minulosti čtenáře baví. Spisovatelka Lenka Chalupová vydala další knihu

Spisovatelka a mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová vydává další knihu, tentokrát s názvem Svatojánské ořechy. Ta navazuje na sérii románů, která se odehrává na Přerovsku po konci druhé světové války. Poslední díl slibuje pohled do „padesátek“ minulého století.

„Většina knih jsou dílem mé fantazie. Až poslední tři romány, které se odehrávají ve čtyřicátých a padesátých letech, mají jakýsi reálný základ,“ začala své vyprávění spisovatelka Lenka Chalupová, která zároveň pracuje na přerovské radnici coby tisková mluvčí. „Zjistila jsem, že právě vhled do minulosti čtenáře baví, a že se lidem i z druhého konce republiky líbí číst příběhy z Přerova a blízkého okolí,“ navázala.

V posledních vydaných knihách, které nesou názvy Kyselé třešně, Páté jablko a v letošním počinu Svatojánské ořechy, se věnuje životu přerovských občanů po konci druhé světové války. V nich zachycuje skutečné události a reálie, které se na poválečném Přerovsku odehrály, jako je masakr na Švédských šancích, kam podle spisovatelky jezdí lidé uctít památku i díky jejím knihám. Román Páté jablko zase pojednává o osudu vesnice Předmostí u Přerova, ze které je dnes sídliště. „Do ní jsem usadila příběh rodiny sadařů, kteří po Vítězném únoru přišli o svůj ovocný sad i o iluze,“ přiblížila autorka.

Šelma upoutala porotu. Detektivní příběh sériové vraždy na Šumpersku získal cenu Magnesia Litera

V žánrové kategorii detektivek prestižní ceny Magnesia Litera slavil úspěch František Šmehlík, mladý autor žijící v Olomouci. Jeho rozsáhlý detektivní román Šelma vypráví příběh sériového vraha a spisovatel hlavní část dění zasadil do regionu...

Poslední příběh se odehrává na konci padesátých let ve vesnici Dluhonice, ve které místní rodina sbírá ořechy na ořechovici. „Jenže pro mnohé lidi je sbírání nezralých plodů hřích, za který musí přijít trest. A ten přijde,“ lákala autorka na své poslední dílo.

Reálie, příběhy a informace, které se v knihách objevují, čerpá Chalupová z několika zdrojů. Při jejich psaní listovala dobovými novinami, kronikami a inspirovala se i vyprávěním pamětníků. „První dvě knihy jsem konzultovala i s historiky, u té poslední jsem si vystačila s kronikou a vzpomínkami mých rodičů, kteří jsou stejně staří jako románová hrdinka,“ doplnila spisovatelka.

Každou knihu zpracovává autorka v průměru půl roku. „To je ta nejkrásnější část tvorby, kdy mi pod rukama rostou postavy a vzniká příběh, který mne motivuje psát dál, protože jsem zvědavá, kterak se bude děj vyvíjet a jak nakonec dopadne,“ vysvětlila proces psaní románu. Za méně zábavnou považuje část práce, při které svůj text čte, opravuje a kontroluje, aby vše sedělo.

„Poslední korektury Svatojánských ořechů mi vyšly na polovinu března, kdy jsem musela ležet po operaci kýly, takže jsem poctivě čtrnáct dní jen četla,“ objasnila Chalupová s tím, že román měl původně vyjít až na podzim. Nakladatelství se ale podle ní rozhodlo vydat knihu už v červnu, aby se čtenáři mohli ponořit do děje už v době svatojánské tradice.

Divadlo na cucky připravuje novou hru. Je inspirována pěstitelem konopí, který sedí ve vězení

Režisérka Barbara Herz chystá v Divadle na cucky novou divadelní hru Tanec dervišů, která je inspirována příběhem adiktologa Dušana Dvořáka z Ospělova na Prostějovsku. Ten v současnosti sedí ve vězení, kde si odpykává trest šesti let ve vězení za...

Lenka Chalupová je česká novinářka a spisovatelka, absolventka žurnalistiky na Univerzitě Palackého v Olomouci a pracuje jako tisková mluvčí přerovské radnice. 

Na svém autorském kontě má úspěšné romány, většina z nich je doprovázena temnou linkou či detektivní zápletkou s nečekaným rozuzlením.  Příběhy se odehrávají především na současném i historickém Přerovsku.

Ve svých třech posledních knihách Svatojánské ořechy (2023), Páté jablko (2022) a Kyselé třešně (2020) se vrací do čtyřicátých a padesátých let minulého století a poutavě líčí osudy lidí z vesnic u Přerova.

Přestože má autorka na kontě více než deset knih a patří mezi třináct procent lépe placených českých spisovatelů, nepovažuje psaní knih za práci, která by jí mohla uživit. „Ono se u nás asi ani moc neví, že 60 procent našich autorů nedostane za knihu žádný honorář,“ vysvětlila Chalupová skutečnost. Zároveň doplnila,  že autoři někdy vloží do vydání knihy peníze, které se jim nikdy nevrátí.

Krátce po vydání už Chalupová přemýšlí nad další knihou. „Jak mě v poslední době baví situovat děj knih do vesnic u Přerova, tak už se poohlížím po další,“ vysvětlila. Ráda by se vrátila do současnosti a napsala knihu, která by seděla do její sbírky psychologických románů s detektivní zápletkou. „Zároveň si ale říkám, že i šedesátá léta jsou inspirativní,“ doplnila spisovatelka v závěru.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Lenky Chalupové

Štítky Lenka Chalupová, spisovatelka, Přerov, Přerovsko, Svatojánské ořechy, román, kniha, historie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zjistila jsem, že právě vhled do minulosti čtenáře baví. Spisovatelka Lenka Chalupová vydala další knihu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.