Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Jaké atrakce v kraji vyhledávali turisté? Bouzov získal ocenění za vysokou návštěvnost

Největší turistické cíle v Olomouckém kraji se těšily velkému zájmu. Například Olomoucký akvapark hlásí nejvyšší návštěvnost za poslední dekádu. Navzdory mírnému poklesu v zoologické zahradě či termálech jsou provozovatelé spokojení. Vysokou návštěvnost hlásí také oblíbené hrady a zámky.

Návštěvnost vzrostla interaktivnímu Muzeu Univerzity Palackého Pevnost poznání. V červenci sem zamířilo přes 8 500 lidí, což je o 300 víc než loni. Za srpen eviduje pevnost kolem 9 500 návštěvníků, přičemž loni to bylo přibližně tisícovku méně.

„Návštěvnost v letní sezoně výrazně předčila naše očekávání. Za rekordy stojí kolegy skvěle připravený program, ale také deštivé dny začátkem srpna. Poslední dva roky zaznamenáváme permanentní nárůst návštěvnosti, aktuálně máme výrazně lepší čísla než před covidem, a to jak v počtu příchozích, tak v tržbách,“ řekl ředitel muzea Matěj Dostálek. Dodal, že muzeum plně nepromítlo nynější vysokou inflaci do cen vstupného. „Snažíme se zůstat co nejpřístupnější pro nejširší veřejnost,“ poznamenal.

Deset premiér a nová scéna v Červeném kostele. Moravské divadlo představilo plán na novou sezonu

Do svého repertoáru zařadí Moravské divadlo Olomouc pro nadcházející sezonu celkem deset premiérových titulů a plánuje také návrat oblíbených klasik. Na inscenacích se budou podílet přední čeští tvůrci. Baletní soubor připravuje světovou premiéru...

Na statistikách se výrazně podepsali i zahraniční návštěvníci. Podle mluvčí Pevnosti poznání Martiny Vysloužilové se do muzea jezdí dívat návštěvníci z České republiky, Slovenska, Polska a občas z Ukrajiny. Muzeum má pro ukrajinské uprchlíky stále vstup zdarma.

Letošní sezónu hodnotí provozovatelé olomouckého akvaparku jako jednu z nejsilnějších za posledních deset let. „Meziroční nárůst návštěvnosti jen za prázdninové měsíce očekáváme ve vnitřním i venkovním areálu na úrovni deseti procent. Pouze u venkovního areálu je to pak více než 15 procent. Po započtení chladnějšího června jsme v nárůstu někde kolem pěti procent“ uvedl manažer Aquaparku Olomouc Dalibor Přikryl.

Podle něho je hlavním důvodem stálé slunečné počasí, které doprovázely vysoké denní teploty. „Podobný vývoj sezony se odehrál v letech 2015 a 2018,“ dodal Přikryl s myšlenkou, že deštivé počasí a chladný začátek srpna lákalo lidi k návštěvě vnitřního areálu.

Sázkové kanceláře neplánují omezit nabídku na nižší české soutěže kvůli aféře ve třetí lize

Nedávné třetiligové utkání mezi Admirou Praha a „béčkem“ Českých Budějovic připomnělo sázkařské aféry, které se v tuzemsku v posledních dvaceti letech udály. Kontroverzní penalta nařízená Michalem Patákem vyvolala diskuze o tom, zda právě v...

Zoo na Svatém Kopečku u Olomouce v létě zatím eviduje mírný meziroční pokles. Loni za červenec a první polovinu srpna prošlo jejími branami téměř 102 tisíc osob, letos jich bylo necelých 96 tisíc. Červencová návštěvnost zoo meziročně vzrostla, srpnová byla kvůli deštivému počasí nižší. Podle ředitele zoo Radomíra Habáně patří počasí mezi hlavní faktory, které ovlivňují návštěvnost.

Jako průměrnou hodnotí sezonu jednatel Termálních Lázní Velké Losiny Martin Plachý, podle kterého návštěvnost zejména v první polovině léta negativně ovlivnilo deštivé počasí. „Každý rok navštíví v červenci a srpnu termál v Losinách zhruba 70 až 80 tisíc lidí, letošní číslo odhadujeme na spodní úrovni dlouhodobého průměru. Největší dopad na návštěvnost má samozřejmě počasí a i když disponuje termál relativně velkou vnitřní částí, není možné za deštivého počasí pojmout takové množství lidí jako při neomezeném letním provozu," objasnil Plachý.

Zhruba o osm procent byla v meziročním srovnání během léta nižší návštěvnost v Ručních papírnách ve Velkých Losinách. „V prázdninových měsících tohoto roku navštívilo Ruční papírnu více než 20 tisíc návštěvníků. Sezonu i přes současnou ekonomickou situaci v zemi považujeme za vydařenou,“ řekl předseda představenstva Pavel Šoch.

Přes manžela nechala okrást přítele, kumpán celý scénář přiznal olomouckým kriminalistům

Kuriózní případ krádeže řeší olomoučtí kriminalisté, kterým se podařilo odhalit neobvyklé spiknutí. Na začátku bylo odcizení tašky s dvěma sty tisíci korunami v obchodním centru, po chycení pachatele se ale ukázalo, že mladík šel při svém činu...

Velký zájem zaznamenaly také na nejnavštěvovanějších hradech v Olomouckém kraji. Bouzov hlásil za červenec rekordní návštěvnost, která byla o 15 procent vyšší než loni. Ten se stal také nejlépe hodnoceným hradem nebo zámkem Olomouckého kraje na Mapách Google. Kastelánka hradu Zuzana Šulcová si tento týden tak od internetového giganta převzala unikátní cenu Křišťálový špendlík.

„Všichni zaměstnanci státního hradu Bouzov se snaží poskytovat návštěvníkům kvalitní zážitky na prohlídkových trasách, dbají o celkový stav hradu a jeho okolí,“ uvedla v tiskové zprávě kastelánka. „Vážíme si toho, že naši návštěvníci tuto snahu vnímají a oceňují,“ doplnila.

„Gratulujeme hradu Bouzov k získání Křišťálového špendlíku. Cenu sice předává Google, je to však spíše ocenění ze strany návštěvníků, kteří hrad navštívili a zanechali na Mapách pozitivní hodnocení,“ okomentovala výhru mluvčí společnosti Google Iva Fialová.

S návštěvností je spokojený i hrad Helfštýn, který taktéž patří mezi nejoceňovanější hrady a zámky v Olomouckém kraji. Spolu se zámkem Velké Losiny získal taktéž vysoká hodnocení od svých návštěvníků.

Ceny Křišťálový špendlík řemeslně vyrábí skláři v Kamenickém Šenově a měly by tak odkázat nejen na ikonické špendlíky z internetových map, ale současně na domácí sklářskou tradici. „Cena se pod názvem ‚Zlatý špendlík předává i v zahraničí. Na Slovensku patří mezi top hrady a zámky podle uživatelů Map Google například Bojnický zámok nebo hrad Lubovňa, v Rumunsku zámek Peleš, v Polsku královský hrad v Krakově,“ vysvětlil v závěru Matyáš Rieger z agentury Havas.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Pixabay

Štítky Bouzov, Helfštýn, turismus, návštěvnost, rekordní počty, úspěchy, Olomoucký kraj, Křišťálový špendlík, ocenění, Pevnost poznání, akvaparky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaké atrakce v kraji vyhledávali turisté? Bouzov získal ocenění za vysokou návštěvnost  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.