Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Barokní chlouba Olomouce se zahalí do bílé. Obnova Sloupu Nejsvětější Trojice má trvat takřka tisíc dnů

V průběhu dubna se barokní Sloup Nejsvětější Trojice na Horním náměstí v Olomouci schová za lešení a také krycí plachtu, která památku zapsanou na seznam světového kulturního dědictví UNESCO zahalí takřka na tři roky. Nad provedením rozsáhlé obnovy olomoucké historické chlouby zatím visí řada otazníků, odborníci nejprve potřebují provést důkladné posouzení stavu pamětihodnosti a navrhnout restaurátorské postupy.

Před stavbou dálnice u Olomouce odkryli archeologové unikátní pohřebiště, návrší bylo kultovním místem

Návrší poblíž křelovského fortu XVII bylo dávno před existencí pevnosti významným místem pravěkých a raně středověkých kultur. O dějinách místa, ze kterého je nyní otevřený výhled na pár kilometrů vzdálené město Olomouc, zjišťují pozoruhodné...

Od začátku příštího týdne se rozběhne stavba lešení, jehož příprava potrvá přibližně tři týdny. Aby nedocházelo k dalšímu poškození památky rzí z lešení, bude konstrukce vytvořená z nerezavějících pozinkovaných prvků. „Bylo několik variant. Nakonec jsme zvolili řešení, které bude pokrývat celou památku. Je možné, že se nám v nějaké fázi podaří odkrýt horní část, což bych byl rád,“ přiblížil restaurátor a akademický sochař René Tikal, který uspěl ve výběrovém řízení na provedení obnovy významné dominanty historického jádra Olomouce. Z důvodu bezpečnosti a potřeby zastínění a vytvoření příznivějších tepelných podmínek bude lešení překryté bílou síťovinou.

„Poté začneme provádět monitoring památky. Po lešení se nám podaří vystoupat nahoru a začít mapovat stav, který se nedal zjistit s pomocí dronů nebo plošin. Zjištění budou sloužit pro zpracování takzvaného druhotného restaurátorského záměru. Ten se poté porovná s průzkumem, který provedl kolega Petr Gláser v roce 2021. To bude velmi důležité pro přesné stanovení postupů restaurování,“ vysvětlil zkušený odborník, který má na seznamu provedených prací i například obnovu soch v bazilice Navštívení Panny Marie na Svatém Kopečku či restaurování sochařské výzdoby Staroměstské radnice v Praze.

Mysteriózní Galaxie květin. Jarní Flora Olomouc nabídne vesmírnou podívanou

Neobvyklé propojení světa rostlin a vesmíru přinese letošní 66. ročník jarní výstavy Flora v Olomouci. Hojně navštěvovaná čtyřdenní akce letos ponese podtitul Galaxie květin. Kromě propracovaných floristických instalací a dekorací se návštěvníci...

Postupy budou podle Tikala odborníci konzultovat s památkáři, technology, chemiky a také s investorem, tedy olomouckou radnicí. Náklady na opravu unikátní 270 let staré památky jsou stanoveny na 30 milionů korun, 85 procent pokryje dotace. Jak náročná bude celá zakázka ale ukáže až podrobný průzkum, který potrvá několik úvodních měsíců. Na celou zakázku má podle smlouvy restaurátorský tým 990 dnů od převzetí staveniště. „Z mého pohledu to není až tak dlouhá doba. Nechtěl bych to zdržovat, už při monitoringu bych chtěl provádět zkoušky čištění, či odebrat vzorky na laboratorní průzkum či na zjištění salinity a podobně,“ prohlásil restaurátor s tím, že práce budou probíhat ve směru odshora dolů, ale kvůli rozdělení do etap a technologickým postupům a přestávkám se úkony rozprostřou prakticky na celou památku současně. Součástí zakázky je i obnova kaple ukryté přímo v patě sloupu, která by měla být v lepším stavu než povrchová část památky.

Podle Tikala budou v pracovním týmu kromě restaurátorů zaměřujících se na kamenné a sochařské části také specialisté na restaurování kovů a zlacení, které je na sloupu patrné na atributech soch světců i na kovových plastikách. „Zatím mám domluvených deset restaurátorů, vycházím především z dostupných financí a také následně z posouzení stavu, což budeme lépe vědět až po monitoringu z lešení,“ připomněl restaurátor. S poznáním klíčových ukazatelů pomohou i laboratorní rozbory, vzorky zamíří na tuzemská odborná pracoviště.

Zoo Olomouc o Velikonocích znásobila loňskou návštěvu, lákalo počasí i tematický program

Vydatnému proudu návštěvníků čelil v průběhu velikonočních prázdnin areál olomoucké zoologické zahrady. Přívětivé počasí, doprovodný program či tematické dekorace přilákaly na Svatý Kopeček během pěti dnů takřka 17 tisíc lidí, což je dvojnásobek...

Znatelnou změnou by za necelé tři roky mohla být i světlejší barevnost Sloupu Nejsvětější Trojice, konečné barevné vyznění ale bude ještě předmětem řady konzultací. „Byl bych rád, kdyby byly ze sloupu odstraněny černoty, které tam nyní vidíme. Jedná se o různé atmosférické polutanty i druhotné povrchové úpravy. Mám určitou představu, jak by měl sloup být prezentován za těch 990 dnů. Otázkou je, do jaké míry se podaří památku vyčistit. Aspektem je také použitý materiál. Sochy jsou většinou ze šedého mladějovského pískovce a architektura je maletínského pískovce, který je spíše do okrové barvy. To všechno hraje nějakou roli. Když byl sloup nový, tak fungovala spolupráce sochaře a malíře a památka byla barevně pojednána, bylo tam takzvané štafírování, tedy přiblížení se mramorům. To už se ale opakovat nebude, barvy už jsou dávno pryč,“ upozornil akademický sochař.

Turistická sezona v Olomouci začne oficiálně Tvarůžkovým festivalem 13. a 14. dubna, v té době už bude cenná památka ohrazená oplocením a bude kolem ní vyrůstat lešení. „Bude to trochu nekomfortní, ale oprava je nutná. S oddělením marketingu připravujeme na ohrazení tisk informací o sloupu, i QR kódu, po jehož načtení se lidé dozví další zajímavosti. Máme 3D model sloupu, natočená jsou i videa, která jsou na webových stránkách. Samozřejmě naživo jde o něco jiného, ale snažíme se alespoň takto turistům naši památku UNESCO přibližovat,“ komentovala Karin Vykydalová, vedoucí Odboru kultury a cestovního ruchu olomouckého magistrátu.

Zatímco domácí či evropští turisté podle poznatků radnice upřednostňují při návštěvě Olomouce především zážitek, akce a dění ve městě, na barokní dominantu zapsanou do seznamu UNESCO se jezdí dívat návštěvníci z Japonska, Číny či Jižní Koreje. „Památka je nejvíce žádaná u asijských turistů, kteří se nám zatím vrací pomalu. Zatím nejsme na číslech, které byly před covidem. Snažíme se o zlepšení i ve spolupráci s agenturou CzechTourism ať už v Koreji nebo v Japonsku. Tato situace hraje možná i trochu v náš prospěch, než sloup opravíme, tak se budou turisté pomalu vracet,“ dodává Karin Vykydalová.

Třicet pět metrů vysoký Čestný Sloup Nejsvětější Trojice je dílem Václava Rendera a jeho pokračovatelů. Na sochařské výzdobě se podíleli Filip Sattler a Ondřej Zahner. Barokní sloup postavili v letech 1716 až 1754. Václav Render se dožil dokončení pouze prvního patra Čestného sloupu Nejsvětější Trojice, před smrtí v roce 1733 svůj majetek odkázal na dokončení tohoto unikátu. Jako císařský privilegovaný architekt a městský kameník stál za celou řadou realizací, z nichž dodnes historické centrum Olomouce těží svou krásu a jedinečnost. Žil v domě v ulici 8. května číslo 7, pohřben je v kostele svatého Mořice.
Zdroj: olomouc.eu

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Památka, UNESCO, Sloup Nejsvětější Trojice, Olomouc, oprava, Trojice oprava, investice, restaurátor, René Tikal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

tož to bude teda fakt turistická atrakca

Sobota, 6. dubna 2024, 13:26Odpovědět

Barokní chlouba Olomouce se zahalí do bílé. Obnova Sloupu Nejsvětější Trojice má trvat takřka tisíc dnů  |  Kultura  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.