Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Sportovní centrum v Prostějově vyžaduje více peněz od kraje i města. Cesta do pekel, zní z opozice

Výrazné zvýšení příspěvku pro prostějovské Národní sportovní centrum bude projednávat Olomoucký kraj i město Prostějov. Společně s Tenisovým klubem Prostějov jsou členy spolku, který moderní halu z roku 2018 provozuje. Hospodaření ale skončilo ve ztrátě a na příští rok organizace očekává nárůst nákladů a obává se chybějící státní dotace.

Podle usnesení valné hromady spolku Národní sportovní centrum Prostějov má roční příspěvek kraje vzrůst z 1,3 milionu korun na 2,5 milionu korun, Prostějova z 600 tisíc korun na 1,5 milionu korun a stejný nárůst je kalkulován také u Tenisového klubu Prostějov. Důvodem je zvýšení ceny energií a dalších nákladů a také nevypsání dotačního titulu Národní sportovní agenturou, ze kterého měl být provoz centra financován.

„Vzali jsme to jako nutnost. Vyslechli jsme i argument, že spolku chybí tři miliony korun, které měli slíbené a už druhý rok jim tuto dotaci Národní sportovní agentura nedala. Bereme to z pohledu kraje jako záchrannou akci,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN) a dodal: „Pokud se spolku podaří peníze z dotace získat, tak o to méně by dostali v příštím roce.“

Do prostějovského zastupitelstva se vrátil Alois Mačák. Z politiky odešel kvůli statisícům od soukromých firem

Do prostějovského zastupitelstva se vrátil sociální demokrat Alois Mačák, který v roce 2015 rezignoval na veškeré posty v komunální politice kvůli statisícům od soukromých firem, které přistály na jeho účtech. Mačák dnes složil slib zastupitele.

Projekt Národního sportovního centra dlouhodobě kritizuje prostějovská opozice. „Přesně tento postup jsme očekávali. Celé to bylo od začátku postavené na čerpání dotací a bez nich to nefunguje. Udělalo se to velkoryse, aby se na tom mohlo velkoryse čerpat. Jsem zvědavý, jak dlouho bude chtít kraj sponzorovat, v nadsázce řečeno, prostějovskou tělocvičnu,“ uvažuje opoziční zastupitel Petr Oštádal (Na rovinu!).

Ten upozorňuje na to, že podle původního záměru neměla hala pro město představovat výraznější finanční zátěž. „Geneze sportoviště byla taková, že město mělo jen pronajmout pozemek. Pak se to vyvinulo tak, že město pozemek předalo. Pak neměl radnici nic stát provoz, ale po čase se začal navyšovat členský příspěvek. Potom se zjistilo, že nemají na výplaty,“ vyjmenoval Ošťádal a dodal: „Provoz centra je drahý a je tam přebujelý aparát. Nakonec to vypadá, že se bude každý rok dorovnávat ztráta. Není to ani sportoviště města, to má jen třetinový podíl. Je to cesta do pekel a těžko říct, co s tím. Za současného rozložení politických sil se do toho budou pořád sypat peníze,“ podotkl.

Soukromá firma chce testovat děti ve školách v Prostějově. Neprojednala to však s hygieniky

Olomoucká soukromá firma KoRo Medics nabízí základním školám v Prostějově testování dětí na koronavirus. Podle zákona to ovšem musí projednat s hygieniky, což se nestalo. KoRo Medics měla problémy se zákonem už dřív, kdy bez oprávnění testovala...

Výstavbu sportovního centra dojednávalo předchozí vedení kraje, podle současného hejtmana je aktuální zvýšení členských příspěvků záchranným opatřením. Otázku fungování prostějovské haly by chtělo hejtmanství znovu otevřít. „Měli jsme proti tomu docela vážné výhrady. Odsouhlasili jsme to na rok 2022 a pak uvidíme, co dál. Rada s navyšováním většinově není spokojená. Podle původních rozvah, to mělo být jinak. Kraj se neměl výrazněji podílet na běžných nákladech centra. Mělo to být soběstačné. Jako nová rada jsme k tomu ale přišli ve fázi, kdy už hra byla nějak rozehraná,“ prohlásil hejtman Suchánek.

Stavba sportovního centra v Prostějově si vyžádala 143,3 milionu korun, z toho 110 milionů činila dotace ministerstva školství. Dotace kraje tehdy pokryla 13,4 milionu korun a zbývajících téměř 20 milionů korun vlastní zdroje spolku, v nichž byla zahrnuta půjčka od Tenisového klubu Prostějov. Prostějovská radnice do společného projektu sportovní haly vložila pozemky. V roce 2019 Olomoucký kraj poslal spolku sedm milionů korun na zaplacení části zbývajícího devatenáctimilionového dluhu, který souvisel s bezúročnou půjčkou 23 milionů korun na stavbu.

V kraji jezdí první plně zmodernizovaný Stadler. Renovace dvanácti vlaků vyjde na 270 milionů

První zmodernizovaný vlak 646 výrobce Stadler vyjel ve zkušebním provozu na trať Olomouc – Drahanovice. Dvanáct vysloužilých souprav zakoupily České dráhy v Německu před třemi lety za 190 milionů korun, do provozu zatím vyjela jen část z nich....

V prostějovském Národním sportovním centru trénují mladí volejbalisté, basketbalisté či tenisté a slouží i žákům prostějovských škol. O víkendech je hala určena pro basketbalová a volejbalová mistrovská utkání. V případě volných termínů je nabídnuta sportující veřejnosti.

V pátek 10.12. byly ve webových stránkách sportoviště vypsané termíny až do 6. ledna, hala je podle online rezervačního formuláře zcela obsazená každý den od 7 do 22 hodin.

„Kdyby chtěl někdo z veřejnosti jít do haly, tak zjistí, že je nepřetržitě obsazená. Přesto si na sebe nevydělá. Je to podivné,“ zmínil Petr Ošťádal z prostějovského hnutí Na rovinu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Sport, hala, sportoviště, investice, Olomoucký kraj, Prostějov, peníze, tenis, dotace, Josef Suchánek, Národní sportovní agentura, Piráti a Starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sportovní centrum v Prostějově vyžaduje více peněz od kraje i města. Cesta do pekel, zní z opozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.