Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Charita posílá na Ukrajinu stovky plynových kamen. Mají i detekci oxidu uhličitého

Díky podpoře dárců mohl vyrazit z Olomouce do ukrajinského města Kolomyja kamion naložený plynovými mobilními kamny a zásobou plynových lahví. Arcidiecézní charita Olomouc pořídila v rámci iniciativy Světlo a teplo pro Ukrajinu pět stovek těchto sad za jeden a půl milionu korun. Série humanitárních dodávek do země zasažené válečným konfliktem bude pokračovat i v dalších týdnech.

Zařízení pro nouzové vytápění zamířila v závěru týdne z Olomouce na západ Ukrajiny, kde se o další distribuci kamen postará partnerská organizace Caritas Kolomyja. Propan-butanová kamna zajistí lidem teplo nejen v bytech, ale také v provizorních prostorách, kam se uchylují matky s dětmi, senioři, nemocní či hendikepovaní lidé.

Kamna pracují díky plynu, který je dodáván z naplněné propan-butanové láhve. „Podobně jako to známe z našich podmínek, tak i na Ukrajině se používají opakovaně naplnitelné plynové láhve. Ten je zatím na Ukrajině dostupný,“ říká Václav Keprt, ředitel Arcidiecézní charity Olomouc (ACHO).

Anonymní letáky varují před ubytovnou pro bezdomovce v Řepčíně. Není to pravda, reaguje Charita

Anonymní letáky, které varují před ubytovnou pro bezdomovce, se objevily v městské části Řepčín. Olomoucká Charita zde chce vybudovat garsonky a dílny pro duševně nemocné, popřela zároveň, že by zde chystala služby pro lidi bez domova. Plán...

Pomoc v podobě tepelných generátorů si ACHO určila jako potřebnou ve spolupráci s partnerskou charitou již na začátku prosince. „Ihned jsme objednávkou u dodavatele zarezervovali maximální možný objem, tedy celkem 500 kamen a stejný počet lahví na plyn. Takové množství nebylo i vzhledem k Vánocům a Novému roku možné zajistit rychleji. Jakmile nám ale dodavatel nyní potvrdil, že zboží je připravené, okamžitě jsme zajistili dopravu a veškeré formální náležitosti,“ objasnil v tiskové zprávě Marek Navrátil z Arcidiecézní charity s tím, že kamion s humanitární pomocí by měl na Ukrajinu dorazit během pátku 13. ledna.

„Navíc jsme pořídili výlučně kamna, která mají zabudované čidlo na CO2, to znamená, že kdyby díky vytápění došlo ke zvýšení koncentrace tohoto plynu, tak se kamna zastaví. To je také významný bezpečnostní prvek, na kterém jsme v případě této pomoci trvali,“ upozornil ředitel charity Keprt.

Důležitý díl pomoci lidem trpícím v nepřiznivých podmínkách mohla Charita zajistit díky dárcům sbírky nazvané Světlo a teplo pro Ukrajinu. „Bez jejich podpory, by pomoc nebyla nemožná nebo by ji nešlo realizovat v takovém rozsahu. Nejspíše ihned v příštím týdnu by na Ukrajinu měl vyrazit další kamion s generátory,“ podotkl Navrátil.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Arcidiecézní charita Olomouc

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, pomoc, podpora, charita, Arcidiecézní charita, plynová kamna, sbírka, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Charita posílá na Ukrajinu stovky plynových kamen. Mají i detekci oxidu uhličitého  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.