Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V opravených bytech v Přerově bydlí první rodiny z Ukrajiny. Uprchlíkům mají sloužit aspoň tři roky

Patnáct neobyvatelných bytů nechala opravit i díky dotacím přerovská radnice na podporu uprchlíků z Ukrajiny. Ve dvou zrekonstruovaných bytových jednotkách bydlí první ukrajinské rodiny. Později mohou byty sloužit i dalším obyvatelům Přerova.

Dva z patnácti opravených bytů, které dal Přerov nedávno k dispozici válečným uprchlíkům, již obývají ukrajinské rodiny. Město pro tyto účely nechalo do té doby neobyvatelné byty zrekonstruovat za 6,7 milionu korun, z toho tři miliony pokryla dotace. Byty jsou v domech v lokalitě Jižní a na náměstí Františka Rasche.

Památkáři nepovolili v Přerově zastávku se zelení. Přes přístřešek by nebylo vidět na historizující budovy

Jedním z vítězných projektů pilotního ročníku participativního rozpočtu v Přerově je vybudování takzvané zelené zastávky na ulici Palackého nedaleko centra města. Ukázalo se však, že v této lokalitě má vznik přístřešku pokrytého rostlinami hned...

„V současné době jsou obsazeny dva byty ukrajinskými uprchlíky, jedna rodina pochází přímo z válečné zóny, z Mariupolu,“ uvedl náměstek přerovského primátora Miloslav Dohnal (ODS). Byty jsou podle něj začleněny v krajském registru, o jejich obsazenosti nyní rozhoduje Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). „V dotačních podmínkách je, že pokud se tyto byty neobsadí do šesti měsíců, mohou být využity pro účely občanů města. Vše záleží od situace na Ukrajině a požadavků krajského centra,“ doplnil Dohnal.

Podle radního Michala Záchy (ODS) byly byty začleněny do registru teprve nedávno. Poukázal na to, že nejde o ubytovny, byty jsou v bytových domech, kde žijí i další obyvatelé města. „U těchto bytů chceme zajistit souznění a klid v domě, požádali jsme proto, aby zde byly umístěny rodiny nebo maminky s malými dětmi. U prvních dvou nájemníků to vypadá, že by to takto mělo fungovat,“ řekl Zácha.

Nevzhledná dominanta přerovského náměstí čeká na vyhlášení tendru. Úředníci chystají stěhování

V závěru letošního roku počítá vedení Přerova se startem rekonstrukce rozlehlé budovy na hlavním náměstí T. G. Masaryka, která svým vzhledem řadu let budí i negativní emoce. Objekt známý jako Emos se musí kvůli získání dotace v předstihu...

Byty kvůli čerpání dotace musejí pro tyto účely sloužit po dobu tří let, následně je lze využít pro obyvatele Přerova. „Je to jednoznačný přínos pro naše město, podařilo se nám opravit 15 bytů, z toho z investic města šly jen tři miliony korun. Až nebudou byty potřebné pro uprchlíky, mohou je využívat naši občané,“ uvedl primátor Petr Vrána (ANO).

Radnice tímto krokem reagovala na vypsání dotace ministerstva pro místní rozvoj na podporu bydlení v programu Ukrajina - rozšíření ubytovacích kapacit. Dotace cílila na rozšíření ubytovacích kapacit využitím bytů, které jsou kolaudovány jako byty podle stavebního zákona, ale jsou aktuálně neobyvatelné.

V Olomouckém kraji nyní pobývá podle informací kraje zhruba 14 140 lidí, kteří utekli z Ukrajiny před ruskou invazí. Podle informací zástupců Přerova z letošního ledna žije v Přerově přibližně 1120 Ukrajinců, kteří uprchli před válečným konfliktem. Město pro jejich ubytování vyčlenilo již dříve Hotel Zimní stadion s kapacitou čtyř desítek míst. Ubytovna je podle primátora Vrány stále zaplněná.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dronfilm Production

Štítky Přerov, byty, podpora, Ukrajina, pomoc, uprchlíci, rekonstrukce, bydlení, dotace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V opravených bytech v Přerově bydlí první rodiny z Ukrajiny. Uprchlíkům mají sloužit aspoň tři roky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.