Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jeseníky pokřtily novou čtyřkolku Miladu. Zaznamenaly nárůst návštěvnosti a dál rozvíjí cestovní ruch

Flotilu sněžných vozidel pro úpravu bílých stop v Jeseníkách rozšířila nová čtyřkolka. Ta mimo jiné umožní propojení tras, které nemohly udržovat rozměrnější rolby. Rozšiřující se rekreační kapacity mohou využít návštěvníci v horské oblasti zasahující na území tří krajů. Podle statistik se zájem o přenocování v turisticky vyhledávané oblasti dostal na předcovidovou úroveň.

Přes třicet rolbařů se stará o přípravu tras pro běžkaře v oblasti Jeseníků. Pohoří zahrnuje celkem 563 kilometrů lyžařských běžeckých stop z nichž 330 kilometrů náleží do Olomouckého kraje, 203 kilometrů do kraje Moravskoslezského a přibližně třicet kilometrů pak spadá do Pardubického kraje. Všechny trasy spojuje 114 km dlouhá Jesenická lyžařská magistrála. O jejich stav se stará 30 sněžných vozidel, převážně se jedná o větší rolby.

Na Skřítku dnes policisté kontrolovali zimní výbavu. Co v ní nesmí chybět?

Na Skřítku v Jeseníkách dnes dopoledne policisté kontrolovali řidiče, jestli mají v pořádku zimní výbavu. Dívali na stav pneumatik a zjišťovali například to, zda motoristé nemají na sklech námrazu nebo na kapotě led, který by mohl ohrozit...

Na horách najde rozsáhlé využití i obratnější čtyřkolka se sněžnými pásy, která se slavnostně vydala do provozu tuto středu. Po oficiálním křtu navíc mimo funkce úpravy bílé stopy prokázala i svou užitečnost pro vyhledávání a záchranu osob v nepřístupném terénu.  Nová čtyřkolka pojmenovaná Milada se zapojila do pátrání po běžkaři, kterého postihly nedaleko Chaty Skřítek vážné srdeční potíže.

„Během křtu stroje se na Skřítku začala objevovat hasičská a záchranářská auta. Ve směru na Hvězdu zkolaboval pán. Členové HZS nás požádali jestli nemůžeme výpomoci při záchraně. Bez váhání se čtyřkolka rychle pokřtila, Peťa na ni skočil spolu se záchranářem a jela do akce. Po chvilce dorazila i horská služba a akce naštěstí dobře dopadla. Je vidět, že tento stroj nebude jen k úpravě stop ale může byt užitečný i při problémech,“ vylíčili na sociálních sítích zástupci Chaty Skřítek.

Čtyřkolka včetně potřebného příslušenství vyšla na 650 tisíc korun a umožní vznik dalších variant tras pro běžkaře na místech, kde dosud nebylo možné údržbu provádět rolbou. „Dojde tak k rozšíření lyžařských běžeckých okruhů o další desítky kilometrů v sektorech Skřítek, Rejvíz, Jeseník, Lipová, Staré Město, Dlouhé stráně, Praděd a Kurzovní,“ vyjmenoval v tiskové zprávě Tomáš Rak, ředitel Sdružení cestovního ruchu Jeseníky. Online informace o stavu stop mohou zájemci získat na speciálním webu.

Ačkoliv část aktuální sezony poznamenala na sjezdovkách i běžkařských trasách nepřízeň počasí a obleva, nyní už se hory opět zaplnily sportovci a turisty. Optimistický je nejen pro provozovatele hotelů či penzionů v Jeseníkách také pohled na loňskou statistiku návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení v této lokalitě. Podle dat Českého statistického úřadu překročila loňská čísla i hodnoty z roku 2019, a lidé tak strávili více času v ubytovacích zařízeních s nejméně pěti pokoji. „Nejdůležitější a pozitivní zprávou je, že Jeseníky stále táhnou,“ říká Tomáš Rak a s vědomím méně příznivých jevů dodává: „Otázkou zůstává, jestli v aktuální situaci přežijí poskytovatelé služeb v cestovním ruchu… Největší problémy totiž jsou stále chybějící infrastruktura, nedostatek personálu, stále se zvyšující finanční náklady na provoz a zajištění služeb. Ukáže se, jestli i vývoj útraty v gastronomických zařízeních a u provozovatelů turistických atraktivit naváže na nárůst návštěvnosti hromadných ubytovacích zařízení,“ upozorňuje ředitel Sdružení cestovního ruchu Jeseníky.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Běžky Červenohorské sedlo, FB Hejtman Josef Suchánek, Jeseníky - Sdružení cestovního ruchu

Štítky Jeseníky, hory, turistika, běžky, lyžování, hotel, ubytování, Olomoucký kraj, čtyřkolka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseníky pokřtily novou čtyřkolku Miladu a zaznamenaly nárůst návštěvnosti. Dál rozvíjí cestovní ruch  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.