Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

V budoucnu bychom chtěli do safari doplňovat další druhy, říká ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň

Olomoucká zoologická zahrada otevřela dvě nové expozice, které představují nové zoogeografické oblasti – Austrálii a Arktidu. O novém pavilonu, provozu a dalších projektech zoo mluví její ředitel Radomír Habáň.

V australské části safari můžeme aktuálně pozorovat tři zvířecí druhy, zatímco v té arktické je pouze sob. Hodláte arktický pavilon rozšiřovat?

V té části, kterou jsme právě otevřeli, se budou nyní nacházet pouze sobi. V budoucnosti bychom ale chtěli samozřejmě i sem dál doplňovat zvířecí druhy, které budou tematicky spadat do této oblasti. Máme třeba sovici sněžní, která se nachází v již zastaralé expozici, takže až budeme budovat novou, budeme jí lokalizovat právě do Arktidy.

Potřebují sobi v arktickém pavilonu speciální režim? Třeba když projíždí ten safari vláček?

Je to domestikovaná forma soba, to znamená, že to jsou zvířata řekněme neškodná, přestože mají na hlavě paroží. Komplikace mohou působit jen v období říje, zvláště samci. Proto máme připravenou alternativní cestu, abychom přes jejich výběh v období říje, které začíná řádově koncem srpna a září, nejezdili s návštěvníky vláčkem. Ten výběh sobů vynechá a projede kolem pavilonu šelem.

Obecně mezi sebou zoologické zahrady kooperují, jak ta spolupráce probíhá?

V rámci České republiky jsme součásti Unie českých a slovenských zahrad a zároveň jsme v Evropské asociaci zoologických zahrad. V podstatě se zaměřujeme třeba na výměnu zvířat, a to nejen v rámci ČR, ale v rámci Evropy a celého světa. Právě Evropská asociace má koordinátory, kteří se zaměřují na druhy zvířat a ti doporučí výměny mezi jednotlivými zoologickými zahradami v rámci Evropy.

Když se vrátím ještě k České republice, tak my fungujeme tak, že máme vytvořené komise. Existuje třeba komise pro chov žiraf, komise pro stavebnictví, zahradnictví, pro plazy. A tam se schází zástupci z jednotlivých zoologických zahrad a předávají si zkušenosti, domlouvají výměny zvířat. Dá se tedy říct, že jsme v až takovém přátelském, kamarádském kontaktu.

FOTOGALERIE: Vláčkem za soby a klokany. Zoo Olomouc otevřela dvě nové části safari

Trasa safarivláčku v zoo na Svatém Kopečku u Olomouce je od nové návštěvnické sezony výrazně delší. Atrakce oblíbená zejména u rodin s dětmi doznala rozšíření, lidé se budou moct svézt přes dvě nové zoogeografické zóny – Austrálii a Arktidu....

Máte už naplánované nějaké přesuny pro letošek?

Těch přesunů je opravdu spousta, vlastně každý týden máme jeden transport. Třeba nedávno jsme provedli přesun zubrů.

Když se vrátíme k těm mezinárodním spolupracím, na konci prosince Vám ze Švýcarska přivezli kostru zdejšího lva berberského Šimona. Je to běžná praxe?

Ano. Krom představování zvířat v expozicích se zoologické zahrady podílí na vzdělávání a osvětě veřejnosti. Přijíždí sem řada škol, které mají zaplacené vzdělávací programy a třeba právě tahle kostra slouží jako didaktická pomůcka, kdy se děti mohou podívat, jak kostra lva vypadá. V učebnicích totiž mají kostry slepice, králíka, holuba, ale kostru lva takhle běžně zkrátka neuvidí.

Již delší dobu se v Česku řeší energetická krize. Jak se projevila na provozu zoologické zahrady?

Samozřejmě se nám energie zvedly v rámci zoologické zahrady, ale město, respektive zřizovatel areálu zoologické zahrady se k tomu postavil tak, že nám to navýšení financoval v rámci příspěvku pro zoologickou zahradu. Do toho zahrnul i navýšení platu, které proběhlo loni v září. Díky zohlednění těchto dvou položek v příspěvku jsme nemuseli nic omezovat.

Krysa nebo klokánek? Noční pavilon v Zoo Olomouc má nové obyvatele

Nového obyvatele Pavilonu netopýrů představuje návštěvníkům olomoucká zoo. V expozici s obráceným denní a nočním režimem žije pár klokánků krysích. Zoologové na Svatém Kopečku doufají, že koncem roku by u tohoto dosud nechovaného druhu mohlo...

Jaké jsou vůbec zdroje financování zoologické zahrady?

Naše zahrada žije z výběru vstupného a parkovného, což se pohybuje řádově kolem 45 milionů korun. Příspěvek od zřizovatele je 43,6 milionů a zoologická zahrada ve své režii provozuje i gastronomii, tam jsou příjmy kolem 20 milionů korun. nejmenší část příjmů jsou dotace v řádu jednotek milionů.

Tedy celkově pracujeme s rozpočtem kolem 115 milionů korun. Pokud se ptáte i na náklady, tak třeba položky jako krmivo, pohonné hmoty a tak podobně, se pohybuje kolem 13 milionů. Největší položkou jsou platy pro zaměstnance, protože zaměstnáváme 80 lidí a platy se pohybují kolem 36 milionů, poté to jsou odvody kolem dvanácti milionů a kolem deseti až jedenácti milionů se pohybují náklady za zboží pro gastronomický úsek.

Teď jste slavnostně otevřeli dvě nové části expozice safari. Co dalšího chystáte?

Momentálně se již dva roky potýkáme se zásadními projekty pro zoologickou zahradu, a to je infrastruktura. Takže my jsme dokončili a zkolaudovali jeden zásadní projekt, a to je regulace povrchových vod. Pprojekt řeší zachytávání dešťové vody ze střech a ze zpevněných ploch. Dešťovou vodu potom svádíme do šesti podzemních nádrží, které mají každá řádově 100 až 150 kubíků.

Z podzemních nádrží pokračuje voda do nadzemních nádrží, kde jsme zrekonstruovali centrální rybníček a přebytek z něho pokračuje do druhé nádrže a potom do vodoteče. Princip je, abychom zachytili vodu v krajině a tím pomohli zamezit tomu, když kvůli přívalovým dešťům stéká voda z našeho kopečku do vodoteče a způsobuje ve spodních částech, jako je obec Samotišky, lokální zatopení.

že když dochází k přívalovým dešťům, tak voda z našeho kopečku steče do vodoteče

Takže princip byl, že tu vodu tady nějakým způsobem zachytíme, zpomalíme a postupně jí uvolníme do vodoteče dál. To jsme už dokončili a zkolaudovali a na to navazuje další projekt – inženýrské sítě. Tedy pokládáme kanalizaci, vysoké a nízké napětí, pokládáme tady optické kabely a myslím si, že se konečně dostaneme mezi zoologické zahrady, které jsou na úrovni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Zoo Olomouc, Arktida, Austrálie, safari, provoz, Svatý kopeček, Olomouc, Zoo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V budoucnu bychom chtěli do safari doplňovat další druhy, říká ředitel olomoucké zoo Radomír Habáň  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.