Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Prostějovský generál Kopecký má jako první Čech místo v americké síni slávy

Generál Josef Kopecký z Prostějova má čestné místo v síni slávy na Vojenské škole velení a generálního štábu. Zároveň je to první Čech, který ocenění získal. Velitel, který ocenění předával, ocenil Českou republiku jako důležitého spojence.

Od roku 1944 vojenskou školu ukončilo 38 absolventů z Československa, respektive České republiky. Síň slávy této Vojenské vysoké školy vznikla v roce 1973 a v současnosti čítá 296 členů z celkem 80 zemí.

Velitel pro operace generálporučík Josef Kopecký, prostějovský rodák, se zúčastnil slavnostního ceremoniálu ve Spojených státech amerických. Při obřadu byl společně s rumunským generálporučíkem Iulianem Berdilou uveden do síně slávy na Vojenské škole velení a generálního štábu ve Fort Leavenworthu.

Kopecký, v té době major, absolvoval v roce 2002 roční studium, které je ekvivalentem národního kariérového kurzu pro vyšší důstojníky. „Americký vojenský přidělenec v České republice plukovník Saliers tehdy mým nadřízeným doporučil, aby mě vyslali na tento kurz. Byla to pro mě výzva, měl jsem velká očekávání, ale nevěděl jsem, jak studium bude probíhat,“ přiblížil začátek Kopecký.

Další Leopardi v Přáslavicích. Z Německa dorazily k Olomouci dva tanky za vojenskou pomoc Ukrajině

Další dva tanky typu Leopard 2A4 jsou nově k dispozici českým vojákům v kasárnách v 73. tankového praporu v Přáslavicích u Olomouce. Těžká bojová technika z Německa je součástí kompenzací, které západní soused věnuje České republice za vojenský...

V ročníku studoval s dalšími devadesáti účastníky z osmdesáti států. Prostějovský rodák je pátým členem z ročníku, který byl do síně slávy nominován. „Zdejší studium mi dalo bezesporu dobrý základ pro mou další práci na různých národních i mezinárodních vedoucích pozicích. Naučil jsem se postupy plánování a rozhodování. Především leadership je stěžejní dovedností budoucích velitelů,“ dodal generál.

Nominace do síně slávy má svá kritéria, po absolvování studia se posuzují vojenské zásluhy, nebo dosáhnutí vyšších pozic ve vedení armády nebo ozbrojených složkách země. „Členové naší mezinárodní síně slávy představují absolutní vrchol osobních a profesionálních úspěchů vyšších vojenských důstojníků,“ řekl ve svém projevu velitel vojenské školy generálporučík Milford H. Beagle.

Doplnil, že Českou republiku považuje za důležitého spojence, přičemž zmínil především účast českých vojáků v Pobaltí a pozici vedoucího národa v novém bojovém uskupení na Slovensku, který tvoří armády několika národů.

Letošní ročník oblíbeného Bílého kamene se kvůli cvičení na Libavé přesouvá na červen

Tisíce lidí si každoročně nenechají ujít cykloturistickou akci Bílý kámen, která od roku 1994 otevírá zájemcům jinak uzavřený vojenský prostor Libavá. Tradiční termín 1. května se letos musí přesunout na 17. června. Důvodem je cvičení...

Kopecký byl během své kariéry velitelem 7. mechanizované brigády v Hranicích, velitelem výcviku ve Vojenské akademii ve Vyškově a velel i Pozemním silám AČR. Účastnil se několika zahraničních operací na území Bosny a Hercegoviny, Kosova a Afghánistánu. Při vzniku Velitelství pro operace v roce 2020 se stal jeho velitelem.

„Generál Kopecký začínal jako velitel tankové čety. Od tankového praporu se dostal přes mechanizovanou divizi až na zmíněné roční studium ve Fort Leavenworthu. Zanedlouho po absolvování začal působit na zahraničním pracovišti v německém Rheindahlenu,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí Velitelství pro operace Tereza Kabourková.

Ocenění z Vojenské školy velení a generálního štábu není ale první, které Kopecký získal. V roce 2019 byl slavnostně uveden do síně slávy i na Národní univerzitě obrany ve Washingtonu. „Obou dekretů si velmi vážím, mají pro mne velkou osobní i profesní hodnotu,“ shrnul generál. Právě druhé zmiňované ocenění získávají absolventi, kteří dosáhli nejvyšší pozice v ozbrojených silách vlastní země, případně nadnárodních organizací.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dan Neal

Štítky Armáda České republiky, generál, Prostějovsko, ocenění, síň slávy, USA, velitel, Velitelství pro operace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovský generál Kopecký má jako první Čech místo v americké síni slávy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.