Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Požár elektromobilu v garážích: Hasiči cvičili, jak u hořícího vozidla postupovat

Nové technologie často přináší i nové hrozby, s nimiž se musí potýkat i profesionální hasiči. Po požáru elektromobilu v podzemním parkovišti v Praze si mohli podobný zásah nacvičit hasiči v Olomouci. Při nácviku využili i prototypy nové techniky.

Při požáru běžného auta se spalovacím motorem se hasičům podaří oheň zlikvidovat během dvaceti minut. U vozidel s elektrickým pohonem je ale potřeba počítat s mnohem delším zásahem, a hasiči musí také dostat vozidlo ven z garáží, což u spalovacího motoru není vždy nutné.

Hasiči s dýchací technikou museli při nedávném cvičení vstoupit do prvního podzemního patra parkoviště Envelopa Office Center. „Výhodou této administrativní budovy je umístění nabíjecích stanic výhradně v prvním podzemním podlaží a ještě co nejblíže k výjezdu,“ uvedl velitel zásahu Pavel Thin.

VIDEO: Trénink v ohnivém pekle. Hasiči z Hané ukázali unikátní záběry z flashover kontejneru

Fyzicky i psychicky nebývale náročný výcvik v uzavřeném prostoru takzvaného flashover kontejneru natočili hasiči v tréninkovém středisku v Hamrech na Prostějovsku. Členové profesionálních i dobrovolných jednotek se na polygonu připravují na...

Již při stavbě centra Generální ředitelství HZS apelovalo, aby pracovníci umístili nabíjecí stanice jen na jedno místo poblíž vjezdu. Pokud by elektromobil parkoval například až ve třetím podzemním podlaží, jeho vyproštění z budovy by bylo logicky mnohem náročnější.

„Hasiči museli nejprve pomocí termokamer zjistit, zda hoří jen auto nebo i nabíjecí stanice a vozidlo museli co nejdříve odpojit od zdroje. Poté jej hasili a ochlazovali, nakonec byl pro přetrvávající požár nutný i průnik do jeho baterie,“ komentoval zásah Petr Hlávka, mluvčí společnosti Redstone Real Estate, která budovu vlastní. Během hašení bylo potřeba auto ochladit, nakonec ale kvůli přetrvávajícímu požáru museli hasiči auto vytáhnout ven z garáží. „Víme, že půjde o zásah delšího charakteru, proto musíme vyprostit vozidlo ven z objektu,“ zdůvodnil rozhodnutí velitel zásahu.

Při cvičení využili hasiči dvě nové technické novinky pro zásahy u hořícího elektroauta. Kvůli nutnosti soběstačnosti, tedy že se nebudou spoléhat na tažné zařízení auta nebo jeho mobilitu, vyvinuli pro vytažené vozidla systém autonomních vozíků. Ty se připevní na jednotlivá kola auta a následně umožní snadný pohyb s vozidlem do všech stran. „Tyto vozíky vyvinula regionální firma v úzké součinnosti s hasiči a postupně jimi budou vybavena všechna střediska profesionálních hasičů v ČR,“ uvedl mluvčí společnosti.

K požáru bytového domu v Bohuňovicích u Olomouce spěchaly v sobotu čtyři jednotky hasičů. Požár zasáhl podkrovní ubytovací část stavby, při události se jeden člověk nadýchal zplodin hoření a záchranka ho transportovala do nemocnice. Hasiči z...

Venku byl připravený další prototyp určený k hašení elektromobilů, tentokrát se jednalo o mobilní vanu, do níž hasiči hořící elektromobil vloží, dále hasí a ochlazují. Pokud by bylo potřeba, mohli by celé auto zaplavit vodou.

„Jsme velmi rádi, že nám dnes hasiči potvrdili náš správný postup při umístění nabíjecích stanic do podzemních garáží,“ uvedla Michaela Burke, manažerka pronájmu objektu Envelopa Office Center.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Redstone Real Estate

Štítky HZS Olomouckého kraje, Envelopa Office Center, Envelopa, cvičení, zásah, požár, elektromobil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár elektromobilu v garážích: Hasiči cvičili, jak u hořícího vozidla postupovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.