Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Hygienici začali s kontrolami přírodních koupališť. Voda na Plumlově i Poděbradech je v pořádku

Hygienici v Olomouckém kraji začali tento týden s prvními letošními kontrolami vodních ploch určených ke koupání. V pondělí odebrali vzorky na Plumlovské přehradě na Prostějovsku a na štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce, podle laboratorních výsledků je v obou případech voda vhodná ke koupání. Vodu v obou oblastech kontrolují hygienici pravidelně až do druhé poloviny září.

„V rámci Olomouckého kraje dlouhodobě sledujeme dvě koupací oblasti - Vodní nádrž Plumlov s místem odběru vzorků pláž U Vrbiček a koupací oblast Poděbrady s místy odběrů vzorků Poděbrady - Plané Loučky a Poděbrady - U přístaviště. Podle laboratorních výsledků je v odebraných lokalitách voda vhodná ke koupání,“ uvedli hygienici.

Odborníci na základě vzorků laboratorně zkoumají smyslově postižitelné ukazatele jakosti vody jako je znečištění odpady a přírodní znečištění, tak výsledky mikrobiologických, biologických a chemických laboratorních analýz. V případě Plumlovské nádrže hygienici vzorky odebírají co dva týdny, u Poděbrad je to jednou měsíčně. Další výsledky za Plumlov tak budou známy na začátku června.

Na jaře začnou být opět aktivní klíšťata. Noste ven světlé oblečení a nechte se očkovat, radí hygienici

Teplé počasí a nadcházející jaro opět probouzí nebezpečné roztoče. Řeč je o klíšťatech obecných. Lidé by měli být zvlášť obezřetní, protože počty nemocí přenášených klíšťaty v tuzemsku každoročně rostou. Česko má dokonce jeden z nejvyšších...

Štěrkopísková jezera Poděbrady, kam míří za koupáním lidé z Olomouce i okolí, mají čistou vodu po celé léto. S vodou tady není problém dlouhodobě, odborníci to přisuzují hydrogeologickým poměrům nádrže. Problémy se naopak vyskytovaly v minulých letech o prázdninách na Plumlově, ačkoli Povodí Moravy před časem dno přehrady s velkými náklady vyčistilo. Důvodem byly především přemnožené sinice. Loni ve druhé polovině prázdnin byla kvalita vody v Plumlovské přehradě hodnocena stupněm tři z pětibodové škály.

Informace o kvalitě sledovaných vod ke koupání najdou zájemci na stránkách krajské hygienické stanice.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Stanislav Heloňa

Štítky ČR, zdraví, rekreace, koupaliště, Olomoucký, KHS Olomouckého kraje, Poděbrady, Plumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici začali s kontrolami přírodních koupališť. Voda na Plumlově i Poděbradech je v pořádku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.