Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nový přístřešek se zahalí do zelené. Autobusová zastávka v Přerově se mění podle občanské ankety

Komfortnější a na pohled také přívětivější autobusovou zastávku budou moct využívat Přerované u základní školy v ulici Svisle. Proměnou prochází místo na základě občanského návrhu na vybudování takzvané zelené zastávky. Ta přitom původně měla být v jiné lokalitě.

Transformaci zastávky v ulici Palackého navrhoval Jaromír Horký v loňském premiérovém ročníku participativního rozpočtu v Přerově. Nápad na vybudování zelené zastávky patřil mezi záměry určené k realizaci díky vysokému počtu hlasů v následné anketě. Město nakonec zvolilo pro tuto úpravu zastávku v ulici Svisle. „V Palackého ulici je nový přístřešek, na který se ještě vztahují záruční lhůty, takže není žádoucí do něj zasahovat. Navíc je tato zastávka v ochranném pásmu městské památkové zóny a my jsme obdrželi nesouhlasné stanovisko památkářů,“ shrnul v tiskové zprávě Petr Školoud, Vedoucí oddělení správy ostatního majetku a komunálních služeb přerovského magistrátu. Orgány památkové péče jako problematické vnímaly zamezení průhledu zelení na sousední historizující budovu.

Přerov plánuje pohřebiště pro domácí zvířecí mazlíčky, místní záměr chválí

Příprava výstavby zpevněné stezky kolem přerovského hřbitova upozornila na téma pohřbívání domácích zvířecích mazlíčků. Město chce otázku řešit vybudováním takzvaného animálního pohřebiště, před zahájením dalších kroků zástupci města zjišťovali...

Proměnou tak prochází zastávka u jedné ze základních škol nedaleko obchodní galerie Přerov. Na tomto místě navíc ani žádný přístřešek dosud nebyl, ten nový ozdobí hned několik druhů rostlin, jež přispějí ke zlepšení mikroklimatu. „Střechu této zastávky bude tvořit rozchodníková rohož s extenzivními rostlinami. Popínavé rostliny a složení trvalkového záhonu budou tvořit plamének Jackmanův, zimolez ovíjivý, třapatka nachová, svíčkovec, rozchodník nádherný či pěchava podzimní,“ řekl náměstek přerovského primátora Miloslav Dohnal (ODS).

Záměr vyjde přerovskou kasu na 450 tisíc korun, instalace nemusí řešit konflikt s technickými sítěmi. „Z tohoto pohledu byla ulice Svisle ideální. Současně se stavbou zastávky byl i zúžen chodník, zlepšeno zasakování dešťové vody a došlo i na revitalizaci okolní zeleně,“ doplnil náměstek Dohnal.

Při škole 150 tisíc ročně. Přerov láká studenty stomatologie k otevření ordinace ve městě

Dotaci až tři sta tisíc korun na vybavení ordinace či platby nájemného může získat zubní lékař, který se rozhodne svou praxi provozovat v Přerově. Stejná částka, rozložená do dvou let, je určená jako stipendium pro studenty stomatologie, kteří by...

Kromě zelených zastávek se vloni Přerované rozhodli, že v rámci participativního rozpočtu chtějí mobilní kino za 350 tisíc, které bude mít letos v srpnu svou premiéru. Dále také koše na psí exkrementy za 90 tisíc. Ty už jsou několik měsíců rozmístěny v městské části Předmostí. Dalším vítězným  návrhem byla rozhledna na Čekyňáku s maximálním rozpočtem 500 tisíc korun, která je prozatím v řešení. Podle analýzy města si vybudování vyhlídkového místa vyžádá komplexnější zpracování s náklady v řádech jednotek milionů korun.

„Participativní rozpočet otevíráme i letos. Své nápady nám mohou zájemci zasílat až do pátku 30. června. Z rozpočtu byla vyčleněna částka milion a půl, přičemž jedna realizace může přijít maximálně na 500 tisíc korun,“ připomněla na webu Přerova marketérka města Jana Pivodová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Přerov

Štítky Participativní rozpočet, město, rozpočet, finance, investice, rekonstrukce, zelená zastávka, zastávka Přerov, Přerov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový přístřešek se zahalí do zelené. Autobusová zastávka v Přerově se mění podle občanské ankety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.