Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hledá se zájemce o rozlehlou Sochovu vilu v Litovli: chátrající stavba půjde do dražby za šest milionů

Je stará něco málo přes sto let, nese ale i mnohem historičtější prvky. Rozlehlá Sochova vila v centru Litovle je od roku 2017 opuštěná, pomalu chátrala i předtím. Nevyužívaný památkově chráněný objekt je v majetku státu, který secesní stavbu nyní nabízí v dražbě. Cena začíná na šesti milionech korun.

Secesní Sochovu vilu vybudoval v roce 1910 první český starosta Litovle, Vácslav Socha. Do roku 1919 zde bylo i muzeum a část historických artefaktů je dokonce umístěna i do samotné stavby, jako například původní renesanční portál radnice z roku 1572 či střílny z městských hradeb nebo deska z jednoho z panských domů na náměstí, která nese letopočet 1684. Dům po roce 1938 sloužil asi patnáct let jako knihovna, poté zde měl sídlo SNB, sekretariát KSČ a od roku 1992 pětadvacet let využívala vilu Policie ČR.

Kontroverzní odpočívka D35 Mohelnicko na kraji schválení nedostala. Dokumentace se musí přepracovat

Ředitelství silnic a dálnic plánuje jako součást řešení nedostatku odstavných ploch u dálnic vybudovat rozlehlou odpočívku na D35, a to buď u Litovle nebo u Loštic. Pro obě varianty si nechala zpracovat dokumentaci pro posouzení vlivu na životní...

Budovu ve vlastnictví České republiky chce nyní stát prodat prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Začátek elektronické aukce připadá na 26. června od 10 hodin a skončí přesně o den později. Vyvolávací cenu stanovil úřad na šest milionů korun, zájemci o účast v dražbě musí složit kauci 600 tisíc korun. „Město o objekt nemá zájem. Je to vybydlený dům a vzhledem k tomu, že je památkově chráněný, tak tam budou obrovské investice. Máme dost takových nemovitostí a nebudeme si na krk přivazovat další zátěž,“ konstatoval za vedení Litovle místostarosta Lubomír Broza (SNK).

Celkově mají prodávané parcely výměru necelých 500 metrů čtverečních, značnou část zabírá památkově chráněné stavba s vydlážděnou plochou a garáží. „K vile není žádný pozemek. Ještě před několika lety tam sídlila policie, ale raději koupila od města za přibližně osmnáct milionů jiný objekt a přestěhovali se. Nevyplatilo se jim investovat do opravy Sochovy vily, policie ji pouze nějak udržovala v provozuschopném stavu, ale k nějakým zásadním rekonstrukcím za tu dobu nedošlo,“ poznamenal místostarosta.

Pro zájemce o případnou účast v aukci připravuje ÚZSVM prohlídky stavby v termínech 6., 12. a 22. června, nutná je ovšem předchozí registrace. Dvoupodlažní vila má patnáct místností a rozsáhlé sklepní i půdní prostory. Podle litovelského místostarosty je úskalím zejména nutnost výrazné investice a také provedení oprav podle požadavků stanovených pro kulturní památku. „Když se do toho nepustilo tehdy ani ministerstvo vnitra a raději dali tolik peněz do jiné stavby, kterou ještě také přebudovávali pro své potřeby, tak to naznačuje, že investice do Sochovy vily by asi nebyla zrovna malá,“ uvažuje Lubomír Broza.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Budova, stavba, vila, Sochova vila, Litovel, aukce, dražba, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledá se zájemce o rozlehlou Sochovu vilu v Litovli: chátrající stavba půjde do dražby za šest milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.