Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hygienici kontrolovali jídelny v Olomouckém kraji. Rozdali přitom přes 70 pokut

Hygienici z Olomouckého kraje kontrolovali od dubna do června provozovny stravovacích služeb. Zajímali se především na rizika plynoucí z jejich činnosti, případně rizika pro cílovou skupinu zákazníků. Celkem uložili 71 pokut.

Od začátku dubna do konce června provedli pracovníci Krajské hygienické stanice v Olomouckém kraji celkem 420 kontrol v provozovnách stravovacích služeb. „Kontroly byly v jednotlivých typech zařízení prováděny s ohledem na rizika plynoucí z jejich činnosti, popřípadě rizika pro cílový segment veřejnosti,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí KHS Markéta Koutná.

Při zkoumání rizik pro cílové skupiny se pracovníci zaměřili jak na stravování dospělých, tak dětí a mladistvých ve školních jídelnách a dalších stravovacích službách pro děti a mládež.

Další úspěch olomoucké zoo. Slaví odchování mláděte hrabáče

Zoo Olomouc oslavuje úspěšné odchování mláděte hrabáče. To se daří pouze sedmi zoologickým zahradám v Evropě. Podle zoologů totiž narození mláděte neznamená automaticky úspěšný odchov.

Celkem provedli hygienici 309 kontrol v provozovnách stravovacích služeb s přístupem široké veřejnosti, přičemž 109 z nich bylo v restauracích v turisticky významných lokalitách a v dalších 61 případech se pracovníci zaměřili na stánky s občerstvením.

Co se týče stravování pro děti a mladistvé, hygienici provedli 94 kontrol, přičemž v 78 případech šlo o školní jídelny, vývařovny a výdejny. Dalších 16 kontrol se týkalo ostatních stravovacích služeb pro děti.

V rámci kontroly se hygienici zaměřili v 18 případech na koncentraci kuchyňské soli v polévkách. „V 8 případech byla zjištěna zvýšená koncentrace soli a v 9 případech vysoká,“ konstatovali hygienici.

Tanečnice z Hané nafotily kalendář s pejsky. Projekt pomáhá zvířatům v útulku

Už po páté pózovaly tanečnice z olomouckého studia Apokalips s pejsky z útulku na fotky pro dobročinný kalendář. Projekt Pole Dogs tentokrát vznikal přímo v ulicích hanácké metropole a výsledné snímky jsou vyvedeny černobíle. Výtěžek i tentokrát...

„Mezi nejčastěji zjišťované nedostatky na úseku potravinového práva patřilo porušení zásad provozní hygieny, podmínek pro skladování potravin a nedodržení data použitelnosti minimální trvanlivosti potravin,“ okomentovala Koutná.

Během kontrol za poslední tři měsíce rozdali hygienici celkem 71 pokut, které v úhrnné výši dosahují 210 tisíc korun. „Za první polovinu roku 2023 bylo celkem provedeno 850 kontrol, kdy za zjištěné nedostatky bylo uloženo 172 pokut v úhrnné výši 397 tisíc korun,“ dodala mluvčí na závěr.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky jídelny, stravovací zařízení, hygiena, KHS, kontrola, sůl, pokuty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici kontrolovali jídelny v Olomouckém kraji. Rozdali přitom přes 70 pokut  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.