Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Uvízlý paraglidista a výcvik služebních psů. V Jeseníkách proběhlo mezinárodní cvičení Horské služby

Do Jeseníků se sjelo přes padesát horských záchranářů spolu se psy z České republiky, Polska, Slovenska a Itálie. Ti trénovali speciální metody a techniky pro situace, se kterými se mohou horští záchranáři setkávat. Letní cvičení tohoto typu proběhlo poprvé.

V polovině července proběhl v okolí Loučné nad Desnou třídenní workshop horských záchranářů z Česka, Polska, Slovenska a Itálie. Cvičili jak evakuaci postižených z lanovky, sundání těžce zraněného uvízlého paraglidisty ve stromě a speciální techniky výcviku záchranářských psů. „Cvičení tohoto ‚letního‘ formátu proběhlo poprvé. V zimě probíhají mezinárodní lavinová cvičení, ale workshop zaměřený na skalní lezení, lanové techniky a vyhledávání osob v letních horách bylo úplně poprvé,“ vysvětlil hlavní organizátor kurzu Roman Fišnar.

Cílem workshopu byla, podle hlavního metodika Horské služby Pavla Horkého, výměna zkušeností. „Každá horská služba má trochu jinou metodiku a některé unikátní techniky. Pro všechny je přínosem, když si mohou zkušenosti vyplývající z těchto rozdílů vyměnit,“ vysvětlil. To potvrdil i Fišnar, podle kterého se techniky záchrany osob neustále vyvíjí. „Každá ta služba má své techniky, svoji metodiku. Proto se scházíme a čerpáme od sebe navzájem zkušenosti a ukazujeme si to nejzajímavější, abychom byli co nejlepší, nejrychlejší, nejefektivnější,“ vysvětlil.

VIDEO: Pro turistu do Jeseníků musel letět vrtulník. Muž uklouzl a vážně si poranil nohu

Z nepřístupném terénu v Jeseníkách museli horští záchranáři a lékaři evakuovat muže, který uklouzl a vážně si poranil nohu. Pro turistu nakonec přiletěl vrtulník. Horská služba apeluje, aby lidé dávali pozor, na túry se dobře připravili a měli...

Čeští záchranáři na workshopu předvedli postup při evakuaci postižené osoby z lanové dráhy, přičemž figurant simuloval lyžaře na monoski. Kolegové z Polska se zase ukázali s velmi rychlou technikou evakuace paraglidisty, který uvízl ve stromech. „Polských horských záchranářů je o trochu víc než nás, takže mají i více prostoru k tréninku. Proto mají také více specialistů třeba právě na arboristiku, ze které jejich metodika hodně vychází a čímž se ta záchrana hodně zrychluje“ popsal Fišnar. Slovenští záchranáři představili techniku, jak evakuovat parašutistu uvízlého mezi dvěma stromy.

Krom skalního lezení, arboristiky a lanových technik se horští záchranáři ve spolupráci s policejními psovody věnovali právě kynologii a pátrání po pohřešovaných v horském terénu. Kynologickou část workshopu měl na starosti Ondřej Tříska, který je členem kynologické brigády Horské služby v Jeseníkách. „Prakticky jsme zkoušeli nejrůznější situace od lidí ukrytých pod maskovací plachtou až třeba po lidi schované na posedu,“ krátce představil průběh cvičení, u kterého asistovalo dvanáct figurantů.

Psovodi z Polska ukazovali na štěněti výcvikovou metodu negativ pozitiv pozitiv, kterou využívají i čeští kynologové. Ta spočívá v odměňování služebního psa za správné chování pro úspěšnou záchranu zraněného. „Kolega si přivezl destičku s přimontovanou rourou a on chce pejska naučit, aby prohledával i takovéto prostory. Takže kdykoliv tam pes strčí čumák, tak dostane odměnu,“ vysvětlil výcvik psa Fišnar s tím, že postupně se na psa kladou větší a větší nároky, aby dostal odměnu.

„Slovenští kolegové nám zase vysvětlovali specifika tréninku na tzv. mrtvolné pachy. Na Slovensku ve vysokohorském prostředí totiž pátrání po zemřelých probíhá velmi často. I když u nás se tento druh pátrání netrénuje, bylo velmi zajímavé se se specifikami takového tréninku seznámit,“ doplnil Tříska.

Na chirurgii v Jeseníku si lékaři o prázdninách neodpočinou. Je hodně úrazů z kola a kolečkových bruslí

Zvýšený počet úrazů zaznamenali na začátku prázdnin lékaři na chirurgické ambulanci v Jeseníku. Průměrně nyní ošetřují přes třicet pacientů denně, nejčastěji jde o zlomeniny rukou po jízdě na kole nebo kolečkových bruslích. Pomáhali však i...

Se všemi nacvičovanými situacemi se záchranáři mohou setkat při každém ostrém výjezdu, protože není vždy jasné, k čemu vlastně vyjíždějí. „Stává se, že nahlášení situace je úplně jiné než realita. Občas člověk zavolá a nahlásí extrémní situaci, která ve výsledku není tak vážná. Jindy to může být něco lehčího a po příjezdu vidíme, že se jedná o velmi závažný případ,“ vysvětlil Fišnar.

Každý zásah se tedy podle Fišnara může vyvinout do vypjatých situací. „Ten psychický tlak na záchranáře je v té situaci velký a je potřeba dbát na to, že se všechno musí podařit, musí to být precizní, není prostor na pochybení,“ podotkl horský záchranář.

Horští záchranáři z Jeseníků se shodli, že letošní zimní a zatím i letní sezóna je oproti loňskému roku klidnější. „Vrtulník tu samozřejmě párkrát přistával, protože letí k těm závažnějším případům, ale převážně tu máme lehčí a drobnější úrazy,“ vysvětlil Fišnar.

Policie žádá o pomoc. Chodkyně měla způsobit dopravní nehodu, při které se vážně zranil cyklista

Policie pátrá po chodkyni, která měla začátkem týdne v šumperské Reissově ulici způsobit dopravní nehodu. Při té se podle policie vážně zranil cyklista, který do chodkyně narazil. Hledaná žena z místa nehody odešla ještě před příjezdem policie.

Mezinárodního cvičení se celkem zúčastnilo přes 50 horských záchranářů a 13 záchranářských psů. „Chtěl bych poděkovat všem, kteří se na organizaci podíleli a také Policii ČR, jejíž zástupci se workshopu také zúčastnili a která nám umožnila trénovat i s vrtulníkem,“ poděkoval Fišnar. Zároveň doplnil, že se workshop setkal s pozitivní zpětnou vazbou, což povede k dalším ročníkům.

Horská služba doporučuje všem návštěvníkům hor, aby nepodceňovali přípravu. S sebou do batohu by si turisté měli dostatek tekutin, něco malého k snědku a lékárničku na ošetření drobných úrazů, do které by měla patřit i termofolie proti prochladnutí. Zároveň by turista měl mít adekvátní obuv a náhradní oblečení v případě náhlé změny počasí. „Určitě bych doporučil nepřeceňovat své síly a promyslet si trasu,“ vysvětlil v závěru Fišnar s tím, že je důležité brát v úvahu krom délky trasy také její převýšení.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Horská služba ČR

Štítky Horská služba ČR, Horská služba, Jeseníky, Loučná nad Desnou, cvičení, workshop, trénink, kynologie, záchrana, výšková technika, lanová technika, vyproštění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uvízlý paraglidista a výcvik služebních psů. V Jeseníkách proběhlo mezinárodní cvičení Horské služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.