Počasí dnes23 °C, zítra18 °C
Úterý 21. května 2024  |  Svátek má Monika
Bez reklam

Více než stovka obyvatel z olomoucké ubytovny se obrátila na město s žádostí o pomoc

Na konci letošního srpna skončí ubytovna v centru Olomouce. Situaci s ubytovnou, která přinášela potíže, přitom olomoucká radnice řešila již delší dobu. Ukončení provozu služby oznámil majitel s tím, že by z objektu chtěl udělat ubytování pro studenty.

Rušná Riegerova ulice spojující olomoucké Horní náměstí a Náměstí Hrdinů se dlouhodobě potýkala s problémy spojenými s místní ubytovnou, která sídlí vedle drogérie. Krom lidí, kteří ulicí pouze prochází, případně navštěvují zdejší obchody a služby, se v ulicích objevují i obyvatelé zmiňovaného ubytovacího zařízení, kteří proudí skrz otevřené prosklené dveře.

Nejčastěji ze dveří vyrazí skupiny dětí a náctiletých, případně maminky s kočárkem. Všichni mají do posledního srpna opustit ubytovnu v centru hanácké metropole, která je jen pár stovek metrů od památky UNESCO – Sloupu Nejsvětější Trojice. „Tak se to zavře, co k tomu mám říct,“ řekla rozhořčeně při vchodu do ubytovny jedna z jejich klientek, přičemž na další otázky odpovědět nechtěla.

„My tady nebydlíme. Jdeme jen na návštěvu,“ sdělil jeden ze skupiny, která s kočárkem do budovy vcházela. Papír přilepený na dveřích a podepsaný provozovatelem přitom návštěvy zakazuje.

VIDEO: Slatinice opraví Andlerku, starý dům v místní části Lípy. Bude v něm obchod i hospoda

Slatinice na Olomoucku opraví zanedbaný dům v centru své místní části Lípy zvaný Andlerka, který řadu let chátral. Díky rekonstrukci za 12 milionů korun vznikne nové společenské centrum s obchodem, hospodou, sálem a zázemím pro dobrovolné hasiče....

Místní, kteří v ulici také bydlí, si totiž dlouhodobě na obyvatele ubytovny stěžují. Na vedení města se přitom obraceli formou stížností a petic, o čemž před lety informoval Český rozhlas Olomouc. Magistrát tehdy reagoval tak, že do ubytovny vysílal sociální pracovníky a asistenta prevence kriminality.

Policie České republiky eviduje za poslední rok v centru a jeho blízkém okolí 4041 případů kriminality.

Zdroj: Policie ČR

Situací ohledně ubytovny přímo v historickém jádru Olomouce se radnice zabývala a podle její mluvčí Radky Štědré se situaci snažila ovlivňovat v rámci platné legislativy. „Komunikací s provozovatelem i ubytovanými docílili sociální pracovníci magistrátu, Městská policie Olomouc i představitelé města toho, že dopad provozu ubytovny byl pro lokalitu minimální,“ podotkla mluvčí. „Například z policejních statistik je prokázáno, že v lokalitě nebyl zjištěn větší počet protiprávních činů či narušování veřejného pořádku než jinde v centru města,“ doplnila.

Olomoucký magistrát na začátku srpna v tiskové zprávě oznámil, že majitel objektu ukončí 31. srpna 2023 smluvní vztah a ubytovnu stejný den uzavře. „Záměrem, který majitel deklaroval na našich společných jednáních, je začít celý objekt rekonstruovat. V budoucnu zde mají vzniknout komerční prostory a ubytování pro studenty,“ vysvětlila v tiskové zprávě náměstkyně primátora pro sociální oblast Kateřina Dobrozemská (ProOlomouc a Piráti).

Důstojný a plnohodnotný život lidí nad 60 musí být samozřejmostí

Každý pátý Čech je starší 65 let, i to je jeden z důvodů proč PENNY dlouhodobě podporuje veškeré aktivity, které pomáhají lidem ve vyšším věku žít důstojný a plnohodnotný život. Kromě dalších aktivit v posledních 5 letech věnovalo na péči o...

Ubytovna se tedy na konci prázdnin zavírá a ubytovaným po ukončení smlouvy automaticky nevzniká nárok na zajištění náhradního bydlení. Ubytovaní v zařízeních, jako je to v Riegrově ulici, spadá pod právní úpravu ubytování neboli přechodného nájmu podle občanského zákoníku. „Je to v podstatě podobné, jako u ubytování v hotelu,“ vysvětlil vedoucí odboru sociálních věcí magistrátu Michal Majer.

Spolu s oznámením nabídl magistrát města Olomouce ubytovaným pomoc s hledáním nového bydlení, přičemž zájemce odkázal na odbor sociálních věcí. Podle Hynka Pečinky, Majerova zástupce, se na sociální pracovníky dodnes obrátilo více než 100 lidí. „Ostatní si bydlení hledali a našli sami, několik osob odmítlo spolupráci. Nyní lze říct, že velká většina obyvatel ubytovny Riegrova má již zajištěno nové bydlení,“ objasnil Pečinka.

Bydlení se ale ani sociálním pracovníkům nedaří najít pro všechny. „Najít bydlení pro vícečetnou domácnost s nezletilými dětmi je problém. Většina azylových domů ubytovává zvlášť muže a zvlášť ženy s dětmi,“ uvedl zástupce vedoucího odboru s tím, že azylových domů rodinného typu je málo a konkrétně v Olomouci není žádný. „Rodiny s dětmi, které chtějí zůstat spolu a nedosáhnou na možnost bydlení ve standardním bytě, jsou tak opět odkázány na ubytovny,“ navázal. Podle Pečinky je zároveň problém s kapacitou a tím, že většina ubytoven není zařízena pro pobyt rodin s dětmi.

Policie uzavřela incident mezi ukrajinskými a romskými dětmi v Přerově. Ohrožování zbraní nezjistila

Přerovští policisté uzavřeli vyšetřování konfliktu mezi romskými a ukrajinskými dětmi jako přestupek a předali případ magistrátu. Podle policie se nepotvrdilo, že by při incidentu došlo k ohrožování zbraní. Červencová událost vzbudila ve městě...

Zájemce se pracovníci snaží ubytovat v různých ubytovacích zařízeních v Olomouci, jako jsou další ubytovny, hotelové domy, charitní azylové domy, případně v dalších městech napříč republikou. Většinou se však stále jedná o ubytování se stejným rizikem, jako to v Riegrově ulici – klienti nemají nárok požadovat od provozovatele náhradní bydlení ani dočasné přístřeší.

„Nicméně pro havarijní případ, že by po ukončení provozu ubytovny v Riegrově měli zůstat někteří lidé na ulici, má město v záloze možnost dočasně zprovoznit prostory evakuačního centra na Tererově náměstí s ubytováním ve formě karimatka, spacák,“ doplnil Pečinka. „Z dosavadního stavu řešení problému ale téměř jistě víme, že k tomu nebude muset dojít,“ poznamenal v závěru.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Vachek

Štítky Riegrova ulice, ubytovna, konec ubytovny, ubytovna Riegrovka, Olomouc, Město Olomouc, magistrát

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než stovka obyvatel z olomoucké ubytovny se obrátila na město s žádostí o pomoc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.