Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

DNA test vzácného přírůstku: mládě hrabáče v Zoo Olomouc je samice

Letos na jaře se v Zoo Olomouc na Svatém Kopečku narodilo mládě hrabáče. Určit pohledem pohlaví tohoto zvířete je takřka nemožné, proto museli zoologové provést analýzu DNA. Zoologická zahrada je jednou ze tří v Evropě, kde se mládě hrabáče podařilo odchovat.

Na Svatém Kopečku se letos na jaře narodilo mládě hrabáče kapského. U toho je ale obtížné zjistit pohlaví, protože má pohlavní orgány zatažené dovnitř těla. Proto zoologové provedli analýzu, díky které pohlaví zjistili. „Analýza DNA prokázala, že se nám podařilo odchovat samičku,“ uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Olomoucká zoo podle mluvčí letos odchovala hrabáče kapského zatím jako jediná zahrada v České republice. Zároveň je to jedna ze tří zoologických zahradách v Evropě, které mají stejný chovatelský úspěch. Olomoucká zoo se o hrabáče stará od roku 2017. První mládě, které se podařilo ošetřovatelům odchovat, se narodilo v březnu 2020.

Začíná oprava nejrušnější cesty v Olomouci. Naruší průjezd městem i trasu k nemocnici či hypermarketu

Od neděle 24. září začíná několikatýdenní výměna povrchu vozovky na rušném hlavním tahu v olomouckých ulicích Albertova, Foerstrova a Pražská. Rekonstrukce proběhne za úplné uzavírky, neprůjezdný úsek mohou řidiči objet po dvou oficiálních...

Samice hrabáče se o svého potomka pečlivě starala, ale kvůli její neohrabanosti se chovala jako pověstná slonice v porcelánu. Ošetřovatelé proto museli být neustále ve střehu, aby samice mládě nezalehla nebo mu svými prudkými pohyby neublížila. Podle zooložky Elišky Veselé nyní mládě prospívá. „Prozatím s rodiči zůstane do doby, než koordinátor rozhodne o jejím případném přesunu do jiné spřátelené zoo,“ uvedla zooložka.

Chovný pár hrabáčů v olomoucké zoo tvoří samec původem z Jekatěrinburgu a samice z Prahy. Samice Nyota přivedla své mládě na svět 8. dubna. I přes návaly radosti měli ošetřovatelé starost z odchovu mláděte. „Měli jsme jisté obavy z odchovu, protože u hrabáčů nepochybně platí, že porodit ještě neznamená odchovat. V prvních dnech vyžadoval intenzivní péči, která začínala ve čtyři hodiny ráno, končila většinou krátce po půlnoci a podílel se na ní celý tým ošetřovatelů,“ podotkla Veselá.

Hrabáče kapské chová přibližně 25 evropských zoo, na odchov se specializuje pouze sedm z nich. V Česku hrabáče kapské chovají zoo v Praze, Plzni, Dvoře Králové a Olomouci. Ve volné přírodě hrabáč žije ve velké části Afriky jižně od Sahary. Na silných končetinách má mohutné drápy, kterými rozhrabává mraveniště a termitiště. Má až 30 centimetrů dlouhý lepkavý jazyk, kterým loví hmyz, zejména termity. Je to noční tvor a žije samotářsky.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři , | Foto Zoo Olomouc

Štítky ČR, příroda, zajímavosti, zoo, Olomouc, hrabáč kapsky, Zoo Olomouc, Svatý Kopeček, pohlaví, DNA analýza

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DNA test vzácného přírůstku: mládě hrabáče v Zoo Olomouc je samice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.