Počasí dnes25 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jaké město v kraji je nejlepší ve třídění odpadu? První příčky obsadily Javorník a Olomouc

Obce a města, jejichž obyvatelé nejlépe třídí komunální odpady, každoročně získávají ocenění O keramickou popelnici. Letos se na prvních příčkách umístila, mimo jiné, města Olomouc a Javorník. Lidé z Olomouckého kraje jsou podle statistik ve třídění odpadu v tuzemsku nejdůslednější.

Olomouc, Javorník, městys Brodek u Přerova a obec Lipina. To jsou sídla, ve kterých občané nejlépe třídí odpad v Olomouckém kraji. Rozhodlo se tak v každoroční soutěži O keramickou popelnici. Obec Lipina zároveň obhájila vítězství, kterého dosáhla loni. „Vstupuje tak jako druhá obec v historii do prestižní Síně slávy odpadového hospodářství Olomouckého kraje,“ poznamenala v tiskové zprávě krajská mluvčí Alena Minxová. Výsledky soutěže vyhlásili pořadatelé na zámku v Náměsti na Hané.

„Obce jsou našimi klíčovými partnery, se kterými intenzivně a dlouhodobě pracujeme na tom, aby celý systém odpadového hospodářství fungoval co nejlépe. Stejnou úlohu pak směrem k občanům plní zástupci těch nejlepších měst a obcí, které každoročně oceňujeme,“ uvedl na slavnostním ceremoniálu radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí, odpadů a zemědělství Martin Šmída (Piráti a Starostové).

Podle výzkumu Univerzity Palackého umělá inteligence do škol patří

V současnosti sahá umělá inteligence takřka do všech myslitelných odvětví, včetně vzdělávání. Nyní probíhají diskuze, jak by se mělo školství stavět k pomocníkům jako je ChatGPT nebo Bing Chat. Vědci z Univerzity Palackého se podíleli na studii,...

Součástí ocenění jsou podle Minxové i motivační finanční odměny na podporu odpadového hospodářství, které obcím na medailových příčkách Olomoucký kraj poskytuje. „Obce si tak mezi sebe v závislosti na konečném umístění rozdělí celkovou částku 300 tisíc korun,“ doplnila.

Klání probíhá už 18 let a je součástí informační kampaně zaměřené na podporu sběru separovaného odpadu ve městech a obcích kraje. Do soutěže, kterou Olomoucký kraj pořádá se společností EKO-KOM, se zapojilo 399 obcí a měst. Předmětem hodnocení byla data v systému společnosti. „Šlo především o množství vytříděných odpadů na jednoho obyvatele a počet tříděných komodit na území jednotlivých obcí a měst. Hodnocena byla mimo jiné i hustota sběrné sítě a další doplňková kritéria,“ objasnila mluvčí.

Olomoucký kraj si zároveň udržel nejlepší pozici ve třídění odpadů ve srovnání s dalšími kraji ČR. „Jeden obyatel kraje vytřídil za rok 2022 v průměru 88,7 kilogramů odpadu v rámci obecních systémů do barevných kontejnerů a do menších nádob přímo u domů,“ navázala ředitelka oddělení regionálního provozu společnosti Martina Filipová. Podotkla, že je to zhruba o deset kilogramů více než před dvěma lety. „Ocenění má zástupce obcí motivovat k tomu, aby se snažili třídění odpadů mezi občany maximálně podporovat,“ pokračovala.

Olomouc se umístila na prvním místě mezi obcemi nad patnáct tisíc obyvatel. „Mám radost, že tohle téma lidi stmeluje i ve městě o takové velikosti jako je naše Olomouc. Jen díky tomuto spojení, velké míře zodpovědnosti Olomoučanů a také díky dlouhodobě dobře vybudované infrastruktuře a systému pro sběr a třídění odpadů totiž dokážeme dosáhnout takového vysokého ocenění,“ komentoval umístění Olomouce v soutěžním klání náměstek primátora Otakar Štěpán Bačák (SpOLečně).

Začíná oprava nejrušnější cesty v Olomouci. Naruší průjezd městem i trasu k nemocnici či hypermarketu

Od neděle 24. září začíná několikatýdenní výměna povrchu vozovky na rušném hlavním tahu v olomouckých ulicích Albertova, Foerstrova a Pražská. Rekonstrukce proběhne za úplné uzavírky, neprůjezdný úsek mohou řidiči objet po dvou oficiálních...

Zároveň byly vyhlášeny ceny O keramické sluchátko a O Elektrooskara, které každoročně oceňují obce z kraje ve třídění elektroodpadu. V Olomouckém kraji zvítězily Vřesovice, Ruda nad Moravou, Jeseník, Štíty, Štěpánov a Přerov.

Právě Přerov získal ocenění Elektrooskar, přičemž soutěžil mezi obcemi nad deset tisíc obyvatel. „První místo jsme získali za největší procentní nárůst vytříděných elektrospotřebičů při meziročním srovnání let 2021 a 2022. Předloni občané na sběrných dvorech odevzdali 165,3 tun tohoto odpadu, vloni už to bylo 174,8 tuny,“ upřesnil ředitel Technických služeb města Přerova Tomáš Lolek. Město zároveň získalo 15tisícovou finanční odměnu, kterou chce město dát zpět na podporu třídění.

Jeseník se zase nejlépe umístil v soutěži O keramické sluchátko. Při té je předmětem hodnocení výtěžnost odevzdaných vysloužilých elektrospotřebičů v přepočtu na jednoho obyvatele. „Mezi odevzdané elektrospotřebiče se řadí například počítače, televize, rádia, fotoaparáty, videokamery nebo mobilní telefony,“ uvedla mluvčí jesenické radnice Lucie Musialová. Podle ní je v Jeseníku poměr vytříděných elektrospotřebičů 3,24 kilogramů na jednoho obyvatele.

Vítězové soutěže O Keramickou popelnici

Kategorie do 500 obyvatel
1. místo  Obec Lipina
2. místo  Obec Mutkov
3. místo  Obec Ostružná
4. místo  Obec Lužice
5. místo  Obec Teplice nad Bečvou

Kategorie 501 – 2 000 obyvatel
1. místo  Městys Brodek u Přerova
2. místo  Obec Bělá pod Pradědem
3. místo  Obec Černá Voda
4. místo  Městys Velký Újezd
5. místo  Obec Citov

Kategorie 2 001 - 15 000 obyvatel
1. místo  Město Javorník
2. místo  Obec Lipová-lázně
3. místo  Město Velká Bystřice
4. místo  Město Jeseník
5. místo  Obec Bohuňovice

Kategorie obcí nad 15 000 obyvatel
1. místo  Statutární město Olomouc
2. místo  Město Šumperk
3. místo  Město Hranice
4. místo  Statutární město Prostějov
5. místo  Statutární město Přerov

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Olomoucký kraj, odpad, odpadové hospodářství, soutěž, O keramickou popelnici, ocenění, třídění odpadu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

3/4 roku nevyvezená popelnica na bio! tak si eště přidělte jedu 1. cenu !!!

Pondělí, 25. září 2023, 21:57Odpovědět

Jaké město v kraji je nejlepší ve třídění odpadu? První příčky obsadily Javorník a Olomouc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.