Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Punč, kluziště a ruské kolo. Jak vnímají Olomoučané letošní adventní trhy?

V neděli večer Olomoučané slavnostně zahájili vánoční trhy v centru hanácké metropole rozsvícením vánočního stromku, letos pojmenovaného Bambulín. Horní, Dolní náměstí i tržnice rozsvítily stánky s vánočními ozdobami a ručně dělanými výrobky, ale také s punči a občerstvením.

Už přes den při průchodu centrem Olomouce se na Horním náměstí rozléhá hudba hned z několika stánků. Před nimi a také u jednotlivých stolků se střídavě zdržují povídající si lidé s jídlem i pitím.

Něco trochu jiného se ale děje v podvečerních hodinách. Oproti nedělnímu zahájení trhů dav lidí značně prořídl. Přesto se na náměstí stále zdržují vyšší desítky lidí. Ty můžeme zahlédnout ve větších či menších skupinách rozdělených před stánky s pletenými čepicemi a šálami, vánočními ozdobami a věnci, případně uzeninami. Stánky přitom září světly tvarovanými do vánočních motivů.

Na olomouckém Horním náměstí se v neděli večer slavnostně rozzářila třináctimetrová jedle, která dostala jméno Bambulín. V hanácké metropoli tak oficiálně odstartovaly populární Vánoční trhy. Tradiční program v centru města letos po čtyřech...

Největší pozornosti se těší ale především prodejci punčů, horké medoviny a jídla, kterými se návštěvníci zahřívají v chladném počasí posledních dní. Každý jeden stolek okupuje alespoň pár lidí, kteří se nad kelímkem horkého alkoholu baví a jejich konverzaci sem tam přehluší zvonění zvonu před radnicí, případně vykřikující děti na nedalekém kolotoči.

Podle návštěvníků se ceny na trzích dramaticky nezvýšily. „Ceny mi přijdou srovnatelné s cenami v loňském roce. Ano, jídlo ani pití zde není nejlevnější,“ zamýšlí se návštěvnice trhů Magdalena Klinger.

„Vyšší ceny punčů ani nevnímám. Nejspíše jsou trochu dražší, ale zase chápu, že taková je doba a zdražuje se,“ vysvětluje svůj pohled studentka Nela, která na trhy vyrazila s kamarádkou.  

Každý rok se vede debata o tom, zda jsou Vánoce ještě o atmosféře a svátcích klidu a míru, nebo naopak už ryze komerční záležitost. Trhy i začaly už celé dva týdny před začátkem letos třítýdenního adventu. „Myslím si, že tady je silná vánoční atmosféra. Možná bude trochu silnější, až budou hrát hlavně koledy a vánoční písničky, ale jinak mi to přijde dobré. Možná budu trochu přeatmosférovaná,“ dodává se smíchem studentka.

Požár poničil dům v Olomouci. Jednoho hasiče zranil elektrický proud

Z garáže rozlehlého rodinného domu se šířily plameny ve středu večer i na další patra budovy v olomoucké městské části Řepčín. Hasiči vyvedli z nebezpečného prostoru šest lidí, škoda se předběžně odhaduje na dva milionu korun. Při události došlo...

S tím ale nesouzní předchozí návštěvnice Klinger. „Začátek trhů dobré 2 týdny před adventem komerce je,“ oponuje. „Na druhou stranu jde o nejkouzelnější období roku, takže proč si ho trochu neprodloužit. Dnešní počasí si o punč vyloženě říká,“ pokračuje hned vzápětí.

Také Dolní náměstí během trhů značně ožívá. Na po většinu roku prázdném náměstí vyrostl, krom dalších stánků prodejců, také dřevěný betlém. Jinak oranžové osvětlení tady vyrušuje řada stánků, které pro změnu září bílým světlem. Vedle nich se zase vyjímá uzavřený stánek křesťanské mládeže s rukodělnými výrobky.

Oproti minulému ročníku se výrazně proměnil prostor Tržnice. Ruské kolo se přemístilo blíže ke Třídě Svobody a na jeho starém místě nově stojí kluziště spolu s půjčovnou bruslí. To se na adventních trzích objevilo po čtyřech letech. Nyní je možné si na kluzišti během odpoledne a večer půjčit na hodinu brusle za cenu 120 korun. „Je to super, určitě to v posledních letech na trzích chybělo,“ oceňuje návrat kluziště návštěvnice Zuzana, která na kluziště vyrazila s dcerou.

To ale není vše, co trhy v hanácké metropoli nabízí. Mezi obchodními stánky s výrobky, alkoholickými i nealko nápoji a dalším občerstvením na Horním náměstí se totiž vyjímá prostor před podiem. Na podiu se bude po celou dobu trhů odehrávat kulturní program. Dva koncerty čekají návštěvníky už v pátek - od 17 hodin kapela Tak co? na něž naváží hudebníci z Blues Power

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Vachek

Štítky adventní trhy, Olomouc, Bambulín, stromek, punč, medovina, kluziště, ruské kolo, trhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Punč, kluziště a ruské kolo. Jak vnímají Olomoučané letošní adventní trhy?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.