Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

(NE)OBYČEJNÍ: Jakub Smyček zasvětil svůj život freestyle snowboardingu. S láskou pečuje o snowpark na Paprsku

Jakuba Smyčka ze Šumperka v současné době velmi často uvidíte se zvláštní velkou lopatou, jak upravuje sníh ve snowparku na Paprsku v Jeseníkách. Většinu překážek se mu i přes oblevu podařilo udržet v provozu, na svahu ovšem musel strávit desítky hodin. "Snažím se, aby se tady všichni mohli sklouznout, z toho mám největší radost," svěřuje se zapálený snowboardista.

Se snowboardem začal Jakub Smyček ze Šumperka ve svých sedmnácti letech. "Na počítači jsem tehdy hrál X Games, což jsou světově proslulé závody, a podle té hry jsem si řekl, že chci snowboardovat. Úplně jsem tomu propadl a do tří let jsem už měl první sponzory. Tehdy jsme se učili sami, hodně jsme padali a mnohokrát jsme měli něco zlomeného," popisuje začátky dnes čtyřicetiletý sportovec. 

Jeho otec měl zámečnickou dílnu, ve které Jakub vyučený strojním mechanikem pro ocelové konstrukce začal pracovat. A protože byl náruživým snowboardistou, začali s otcem postupně vyrábět překážky do snowparků.

"Ve firmě jsem pokračoval v řemeslu a od roku 2008 jsme se začal výrobě překážek věnovat více. Začátky byly obtížné, ale do současné doby jsem už vyrobil a postavil asi patnáct snowparků po celém Česku, což je přes osmdesát překážek. Vyrábím i takzvaná šejpovadla, což je speciální nářadí pro úpravu překážek do snowparků. Jsou to takové větší lopaty, které mají ozubené konce. Vytvářejí manšestr a dobře se zasekávají i do zmrzlého sněhu, takže jsou vhodné například na úpravy a sesekávání skoků. Už jsem jich prodal desítky, používali jsme je například v Deštném, kde se stavěl největší skok ve střední Evropě," vypráví Smyček.

V České republice není jediný, kdo překážky do snowparků vyrábí, má ovšem velkou výhodu. Jako snowboardista přesně ví, co milovníci freestyle na sněhu přesně potřebují. Jakub Smyček v minulosti vyhrál řadů snowboardových závodů a několik jich také pořádal, jeden například přímo v Šumperku, kde nechal postavit rampu a nevezl sem sníh.  

(NE)OBYČEJNÍ: Ve vězení plyne čas jinak, říká konopný léčitel Dvořák. Ani po čtyřech letech se nevzdává

Pěstitel léčebného konopí Dušan Dvořák, který se minulý týden dostal na svobodu, si po čtyřech letech kriminálu zatím na svobodě připadá nejistě, jako by plaval. Justice mu nikdy neprokázala, že by někomu ublížil nebo prodal jediný gram...

V posledních letech ovšem jako ostatní milovníci zimy bojuje hlavně s nedostatkem sněhu. "Zimy už nejsou tak silné, a s freestyle snowboardingem to proto v Česku není růžové. A právě to je důvod, proč to dělám tady na Paprsku, jsem totiž srdcař," svěřuje se Smyček. S provozovatelem areálu se na údržbě zdejšího snowparku domluvil už loni, zima však byla špatná, takže park fungoval jen měsíc. Letos je to o něco lepší.

Paprsek má přitom jednu velkou výhodu. "Většinou se platformy pro překážky nebo pro skoky dávají na sněhové základy a pak se na to teprve přidělávají raily, aby se to lépe upravovalo a bylo to v úhlu, v jakém to má být. Tady na Paprsku jsou platformy hliněné, což je obrovská výhoda, protože sníh, který je potřeba na základy, stojí hodně peněz. Bez toho už dnes skoky skoro nejdou postavit, protože se stává, že někdo postaví skok, ale za čtrnáct dní ho rozhrne kvůli tomu, že nemá sníh na sjezdovce," popisuje častou praxi v na českých horách Smyček.  

Ve snowparku na Paprsku ovšem v posledních dnech musel trávit desítky hodin. "Když je taková obleva, jaká byla teď, tak se park musí udržovat každý den, aby se podařilo zachránit co nejvíce překážek. Večer se to dohází a doufáme, že do rána to zamrzne. Hodně mi pomáhají kámoši, ale často tady zůstávám až do noci, aby to na ráno bylo nachystané. Včera jsem tady dohazoval skoro pět hodin, ale mě to baví. Celý život dělám snowboarding a bez sněhu bych nemohl žít. Snažím se, aby se tady všichni mohli sklouznout a z toho mám největší radost," vypráví nadšenec.

O podmínkách na svahu dává pravidelné informace a fotky na sociální sítě a pevně věří, že se freestyle snowboardová a lyžařská komunita na Moravě rozšíří. 

"Ve spodní části parku, kde jsou vyšší teploty, se mi bohužel dvě překážky už zachránit nepodařilo. Podmínky se mění každý den a v poslední době jsou ty zimy opravu strašně špatné. To mě moc mrzí," krčí rameny Jakub Smyček.

(NE)OBYČEJNÍ: Život není užívání času, ale řehole, říká řezbář a výjimečný člověk Miroslav Srostlík

Jeho dřevěné plastiky jsou k vidění na řadě veřejných míst na Prostějovsku, oblíbené jsou jeho šperky a přívěsky, ve Špalíčku má nyní reprezentativní výstavu ke svým sedmasedmdesátinám. Miroslav Srostlík Moravský je nejen výjimečným umělcem, ale...

Snowpark na Paprsku je přitom v Jeseníkách výjimečný. Nadšenci na snowboardu nebo na lyžích zde najdou kromě velkých skoků také bedny, trubku, raily nebo zábradlí. O všechny překážky se Smyček pečlivě stará. "Bedny jsou vhodné například pro děti, dáváme tam výš náskoky, aby se naučily najíždět a vyzkoušely si slide, ten pocit, když to trochu drhne," vysvětluje provozovatel snowparku. 

Kromě toho jsou na Paprsku také překážky pro zkušenější vyznavače freestyle nebo velké skoky. Pro děti a mládež je pak Smyček schopen uspořádat výukový camp. "Občas mi někdo napíše, že se chce učit freestyle, možnosti jsou. V budoucnu bych se chtěl trenérství věnovat víc, protože mám spoustu zkušeností, které bych mohl předávat dál," naznačuje snowboardista. 

Aktuálně ovšem Jakub Smyček přemýšlí hlavně o úpravách celého snowparku. "Překážky jsou tady už trochu starší. Jsme předdomluvení s majitelem, že bychom příští rok mohli postavit některé úplně nové, za což jsem strašně rád. Některé překážky už totiž skoro dosloužily, jsou ohnuté nebo jsou tam někde urvané plechy. Vyrobili bychom moderní nové překážky. Například pro děti jsou velmi dobré roury, které mají velký průměr, protože pak je tam úplně jiná stabilita. Kdyby se tady objevilo pět deset nových překážek, bylo by to úžasné," doufá neúnavný vyznavač freestyle snowboardingu.

(NE)OBYČEJNÍ: Slatinický da Vinci vrací život památkám. Vadí mi, když nejsou opravené, říká Otakar Bezděk

Slatinický da Vinici. Takovou přezdívku má Otakar Bezděk ze Slatinic na Olomoucku, který ve svém volném čase opravuje památky v obci. V minulosti to byla například křížová cesta okolo kostela nebo původní betonová socha sokola z místní sokolovny.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Michal Šverdík, poskytl Jakub Smyček

Štítky (NE)obyčejní, snowpark, snowboarding, Paprsek, Jakub Smyček, údržba, překážka, rail, skok, Šumperk, Jeseníky, Morava, střední Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

(NE)OBYČEJNÍ: Jakub Smyček zasvětil svůj život freestyle snowboardingu. S láskou pečuje o snowpark na Paprsku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.