Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kulaté jubileum Univerzity Palackého připomene na začátku září Absolventský den

Univerzita Palackého v Olomouci si letos připomíná 450 let od svého založení. Pro všechny, kteří se chtějí potkat se svými bývalými spolužáky a kolegy, škola na začátek září připravila Absolventský den. Součástí budou filmové projekce, křest piva, koncerty nebo hospodský kvíz.

V souvislosti s oslavami kulatého jubilea olomoucké univerzity proběhne v sobotu 9. září Absolventský den UP. Součástí toho univerzita připravila bohatý program, například komentované prohlídky i volné vstupy do univerzitních budov, vyjížďku lodí, hospodský kvíz, koncert, křest piva či filmové projekce. Chce tak umožnit absolventkám a absolventům zavzpomínat na roky strávené studiem, připomenout si její historii a poznat také současnost.

„Na chvíle, které jsme prožívali se spolužáky během studií, většinou vzpomínáme jako na jedno z nejkrásnějších období v našich životech. Mnohdy je máme spojené se spoustou veselých historek a tehdejší přátelství přetrvávají dodnes,“ začal v tiskové zprávě rektor univerzity Martin Procházka.

Vědci poodhalili dějiny pokladu z prastaré obchodní cesty. Měl patřit významné velmožce

Téměř šest let se věnoval tým vědců z několika institucí výzkumu takzvaného Bánovského pokladu, tedy souboru předmětů ze starší doby kamenné nalezených u obce na jihovýchodní Moravě. Do výzkumu se zapojili i odborníci z Univerzity Palackého,...

„Naše pouto s univerzitou se s promocemi nepřetrhne, jsme všichni stále součástí našeho univerzitního společenství a vzájemně se podporujeme,“ navázal s tím, že absolventský den je podle něho příležitost, jak si studentské roky připomenout.

Jednotlivé fakulty hodlají otevřít dveře svým absolventům už v dopoledních hodinách, přičemž navštívit bude možné i bývalý jezuitský konvikt, ve kterém je dnes současné Umělecké centrum UP, nebo terasu na střeše přírodovědecké fakulty.

Návštěva Audiovizuální produkce UP umožní zase nahlédnout do zákulisí oddělení, které natáčí dokumenty a vyrábí přímé přenosy z univerzitních akcí, například univerzitních hokejových zápasů. Přičemž se na absolventském dnu zapojí také festival Academia Film Olomouc, který v kině Metropol připraví speciální projekci dokumentu Jeseníky – království horské divočiny. „Součástí prohlídky bude také natočení krátkého přání univerzitě k jejím 450. narozeninám,“ poznamenal mluvčí univerzity Egon Havrlant.

Divadlo Tramtarie zahájilo letní festival veleúspěšnou komedií a doufá v překonání rekordu

Ovacemi ve stoje ocenili diváci úvodní představení Kabaret nahatý Shakespeare právě začínajícího festivalu Olomoucké nejen shakespearovské léto. Divadlo Tramtarie uvede během letní venkovní akce devět večerních představení a tři pohádky pro děti....

 V rámci klidnější části programu bude prostor i na odpočinek a dobití energie, například v parkánových zahradách. „Hned dvě fakulty současně připravily stříbrné promoce. Setkají se na nich ti, kteří v roce 1998 absolvovali právnickou či přírodovědeckou fakultu,“ doplnil mluvčí. Odpolední program také nabídne vyjížďku centrem města na Ololodi a prohlídku potrubní pošty ve Fakultní nemocnici Olomouc.

„Absolventský den dále nabídne vedle prohlídek rektorátu či univerzitní knihovny také křest piva, které se zrodilo v experimentálním mikropivovaru Eureka na katedře analytické chemie přírodovědecké fakulty. Jak napovídá jeho název RE450N UP, vzniklo speciálně k letošnímu významnému výročí olomoucké univerzity,“ lákal Havrlant. Své znalosti o historii i současnosti univerzity budou moci zájemci otestovat v Jazz Tibet Clubu při hospodském kvízu. 

Sobotní program odstartuje už dopoledne, přičemž zájemci se jej mohou zúčastnit pouze s absolventskou plackou z univerzitního informačního centra a obchodu UPoint na Horním náměstí. Program je pro absolventy zdarma, ačkoliv kvůli omezené kapacitě je nutné se od 9. srpna registrovat skrze online formulář na webových stránkách, kde zároveň zájemci najdou veškeré potřebné informace. 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Univerzita Palackého v Olomouci

Štítky Univerzita Palackého, absolventský den Absolventský den UP, Olomouc, AVP, UPoint, univerzita, setkání, program, prohlídky, Ololoď, kvíz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kulaté jubileum Univerzity Palackého připomene Absolventský den UP  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.