Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Historický triumf: Renata Zachová z Judo klubu Olomouc ovládla evropský šampionát

Z mimořádného úspěchu se raduje české judo, na mistrovství Evropy v chorvatském Záhřebu vybojovala zlato Renata Zachová. Šlo přímo o historický triumf. Reprezentantka Judo klubu Olomouc zvítězila ve váze do 63 kilogramů v bitvách s pěti soupeřkami a jako první Češka získala nejcennější medaili na kontinentálním šampionátu mezi dospělými. Zároveň se v kvalifikačním žebříčku drží na pozici zajišťující účast na olympijských hrách v Paříži.

VIDEO: Elektroakupunktura pomáhá lidem na vozíku. Na nadějném projektu se podílí i vědci z Olomouce

Vědci z Univerzity Palackého v Olomouci spolupracují na projektu, který je zaměřený na léčbu pacientů s přerušením míchy, poruchami hybnosti nebo bolestmi pohybového aparátu pomocí elektroakupunktury. Nadějná terapie pomáhá i lidem na vozíku.

Třiadvacetiletá studentka Univerzity Palackého v Olomouci prožila v chorvatské metropoli životní turnaj, při neúčasti hvězdného Lukáše Krpálka byla největší nadějí českého týmu. A svou roli zvládla Renata Zachová na jedničku. V pátek ukončila dvacetileté čekání českého ženského juda na medaili z evropského šampionátu. Naposledy vybojovala v roce 2004 bronz Andrea Pokorná. Renata Zachová se ovšem radovala z nejcennějšího kovu. „Jsem strašně ráda za nás za všechny, dokázali jsme to jako team. Byl to těžký a dlouhý den ale otočit to ve finále bylo krásný. Víc jsem si nemohla přát,“ komentovala rodačka z Českých Budějovic historický úspěch na sociálních sítích olomouckého klubu svěřenkyně trenéra Jiřího Štěpána.

Už začátek cesty za cenným titulem byl složitý, v prvním kole zápolila česká reprezentantka s Belgičankou Alessií Corraové, o výhře rozhodl až třetí trest pro soupeřku v nastavení. „Následovaly dvě rychlé výhry. Rakušanku se slovenskými kořeny Magdalenu Krssakovou poslala k zemi svým oblíbeným ‚zalamovákem‘. Proti mladičké Italce Russové trefila hned první nástup na nízké seoi otoshi a semifinálová účast byla zaručena,“ přiblížil na webu Českého svazu juda týmový kolega Renaty Zachové z olomouckého klubu František Šmehlík.

K ukončení zápasu před limitem měla talentovaná česká judistka blízko i v semifinále proti favorizované dvojnásobné vicemistryni Evropy Andreje Leškiové ze Slovinska, silná soupeřka se ale Zachové vysmekla tři vteřiny před ipponem. Tlak ale poté studentka olomoucké univerzity ustála. S jistotou zisku cenného kovu už se mohla juniorská mistryně Evropy z roku 2020 chystat na finále.

I v posledním souboji ji čekalo měření sil s favoritkou – Nizozemka Joanne van Lieshoutová Renatu Zachovou porazila na nedávném turnaji třídy Grand Slam v Tbilisi. „Dvojnásobná juniorská mistryně světa se sice ujala vedení, když Zachovou poslala na bok nízkou technikou. Česká reprezentantka ale záhy vytáhla svou osobní techniku sode curi komi goši, kterou utáhla takovým způsobem, že Nizozemka neměla šanci vzdorovat. Krásný ippon a záběry na Renatu hrdě ukazující na český státní znak na hrudi se zlatým písmem zapíšou do historie českého juda,“ vylíčil za české judisty František Šmehlík.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto European Judo Union

Štítky Sport, judo, bojové sporty, Judo klub Olomouc, Renata Zachová, mistrovství Evropy, Olomouc, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Imperator Morava

Eště si měla obstřihót znak, a nechat si jenom Moravskó Orlicu, a radost by byla 2-násobná !

Neděle, 28. dubna 2024, 10:55Odpovědět

Historický triumf: Renata Zachová z Judo klubu Olomouc ovládla evropský šampionát  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.