Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jeseníky přivítají vycházející hvězdy cyklistiky. Na Závodu Míru zazářil i Pogačar s Vingegaardem

Reprezentace nejtalentovanějších cyklistů ze zemí napříč celým světem zamíří na přelomu května a června do Olomouckého kraje. Silnice v regionu budou hlavním dějištěm prestižního Závodu míru pro jezdce do 23 let. Právě úspěšné výkony v této kategorii mohou závodníkům otevřít cestu do elitní kategorie World Tour.

Jedenáctý ročník Závodu míru U23 se pojede kromě Olomouckého kraje také v sousedním Moravskoslezském kraji, kde čtyřdenní klání 30. května odstartuje v Krnově. První 123 kilometrů dlouhá etapa zavede peloton do cílové Opavy. Ve druhém závodním dnu už se bude startovat na území Olomouckého kraje a sice v Uničově. Etapa s náročnějším profilem bude mít finiš v Rýmařově.

„Klíčový den čeká na cyklisty v sobotu, neboť pojedou z Bruntálu na Dlouhé Stráně, na necelých 100 kilometrech nastoupají 2 156 výškových metrů. Finále ze Šumperka do Jeseníku bude dlouhé 126 km s převýšením 2 223 metrů,“ vylíčil mluvčí závodu Tibor Alföldi. Mladí cyklisté zdolají od 30. května do 2. června celkem 468 kilometrů a 7 981 výškových metrů.

„Jedeme na tradičních, ale i nových místech. Vážíme si podpory místních, měst a krajů, protože nám všichni hodně pomáhají připravit tratě a zajistit absolutně bezpečný závod, což je pro nás mimořádně důležité. Věříme, že na nejlepší mladé cyklisty světa přijde co nejvíc diváků a slibujeme, že budou mít velký zážitek. Zároveň se zavazujeme, že dopravu omezíme na dobu nezbytně nutnou a uklidíme po sobě. Chceme být dobrými sousedy,” přislíbil v tiskové zprávě ředitel závodu Leopold König.

Nové trasy a cyklolanovka. Letošní cykloturistická akce na Libavé Bílý kámen chystá řadu překvapení

Letošní cykloturistická akce Bílý kámen, která otevírá zájemcům jinak uzavřený vojenský prostor Libavá na Olomoucku, nabídne dvě nové trasy. Novinkou bude i takzvaná cyklolanovka, autobus s přívěsem pro kola, který bude jezdit podle předem daného...

Závod Míru se řadí do takzvaného Poháru národů, kam patří například francouzský etapák Tour de l´Avenir či závod Orlen Nations Grand Prix v Polsku. V minulosti na silnicích v Jeseníkách závodili ti nejlepší vrchaři, kteří v posledních ročnících soupeřili o celkové prvenství na Tour de France – Tadej Pogačar a Jonas Vingegaard. Nyní pětadvacetiletý Slovinec Pogačar startoval na Závodu míru v letech 2017 a 2018, při druhém vystoupení si připsal v devatenácti letech celkové vítězství, tehdy jednadvacetiletý dánský rival Vingegaard obsadil v tomto ročníku pátou příčku. O dva roky později už slavil Pogačar triumf na Tour de France. V Olomouckém kraji závodil také pozdější dvojnásobný mistr světa Francouz Julian Alaphilippe. Loňským vítězem Závodu Míru se stal jeho krajan Antoine Huby, který nedávno podepsal dvouletou smlouvu ve stáji kategorie World Tour, letos tak nosí dres týmu Soudal Quick-Step.

„Jsem si jist, že i letos přivítáme některou z budoucích hvězd světového pelotonu. Připravili jsme náročné tratě včetně stoupání na legendární Dlouhé stráně, celkové nadmořské metry prověří kvalitu závodníků. A já se samozřejmě těším na výkony českých talentů,“ prohlásil ředitel König.

Porci cyklistických zážitků v průběhu léta ještě tradičně znásobí i závod Czech Tour, který má rovněž tradici také v Olomouckém kraji. Termín akce je naplánovaný na 25. až 28. července a tentokrát se do pelotonu začlení hned pět stájí z kategorie WorldTour. Závod slibuje také novinky v trasách jednotlivých etap, detaily zatím organizátoři nezveřejnili.

Program Závodu míru U23 – Grand prix Jeseníky 2024
1. etapa – 30. května (start: 13:00, dojezd: 16:15): Krnov - Opava (123 km//1 739 výškových metrů).
2. etapa – 31. května (start: 13:30, dojezd: 16:35): Uničov - Rýmařov (117 km/1 863 výškových metrů).
3. etapa – 1. června (start: 12:00, dojezd: 14:35): Bruntál – Dlouhé Stráně (99 km/2 156 výškových metrů).
4. etapa – 2. června (start: 10:30, dojezd: 13:45): Šumperk – Jeseník (126 km/2 223 metrů).
Zdroj: zavodmiru.com

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Závod míru

Štítky Sport, cyklistika, závod, Závod míru, Jeseníky, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseníky přivítají vycházející hvězdy cyklistiky. Na Závodu Míru zazářil i Pogačar s Vingegaardem  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.