Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pošta v kraji zruší dvacet poboček. V Olomouci v centru a v Nemilanech, Pavlovičkách, Slavoníně nebo Holici

, aktualizováno 31. března 2023, 13:29

Česká pošta v Olomouckém kraji zruší dvacet poboček. Nejvíce je jich v Olomouci, skončí například pošta na Horním náměstí a pošty v Nemilanech, Pavlovičkách, Slavoníně nebo Holici. Redukce se týká také Prostějova, Přerova, Šumperka, Litovle, Šternberka a Uničova.

Co říkáte na rušení poboček České pošty?

Celkem hlasovalo587 čtenářů

Poštovní pobočky přestanou fungovat od 1. července, seznam zrušených poboček pošta zveřejnila dnes. Tvrdí, že zájem o poštovní služby klesá, za posledních pět let šlo o pokles o 40 procent.

"Lidsky z rušení poboček nadšený nejsem. Mrzí mě, že jsme k tomuto kroku byli vývojem na trhu poštovních služeb a ekonomickou realitou dohnáni. Legislativa se změnila a my si nemůžeme dovolit luxus provozovat pošty, které nemusíme. Proto k 1. červenci uzavíráme 300 poboček, které už nejsou podle platné legislativy potřeba. Není to o emocích, je to o finanční realitě České pošty, se kterou se musíme vypořádat. Pokud bychom nedělali potřebná opatření, postupem času by pobočky nebyly už žádné, protože by nebyla Česká pošta," tvrdí Miroslav Štěpán, pověřený zástupce generálního ředitele České pošty.

Kvůli opravám u Velkomoravské se změní trasy autobusů. Jiný provoz bude také o Velikonocích

Kvůli uzavírce nájezdových a sjezdových ramp z ulice Velkomoravská v Olomouci do ulic Babíčkova a Holická se změní provoz některých autobusových spojů. Změny v MHD nastanou také za týden o velikonočních svátcích.

S kroky pošty ostře nesouhlasí primátor Olomouce Miroslav Žbánek (ANO), rušení poboček chce projednat s vedením města a s komisemi místních částí. "Obával jsem se toho, že se budou rušit pobočky v okrajových částech, kde je naopak velká poptávka po tom, aby lidé nemuseli jezdit do centra a měli zde zajištěné některé služby. Štve mě, že v malých obcích se pošty rušit nebudou, ale nikomu nedošlo, že Olomouc se skládá z celé řady malých obcí, které daly vzniknout velké Olomouci, a že se to zdejších obyvatel dotkne úplně stejně jako v malé obci. Je to prázdná argumentace, byť chápu a rozumím snaze o transformaci České pošty," reagoval primátor.

Upozornil například také na to, že stát nyní buduje novou digitální agenturu za stamiliony korun, přičemž k digitalizaci mohl využít státní podnik se sítí poboček po celé zemi, který existuje, akorát potřebuje transformaci. 

Pošta slibuje, že rušení všech poboček probere s primátory a starosty, odůvodní výběr a bude diskutovat o zajištění poštovních služeb v jejich městech. Podle prostějovského primátora Františka Jury (ANO) měla konzultace s vedením měst a obcí přijít dřív. „O plánovaném rušení čtyř provozoven České pošty v Prostějově jsme se dověděli prakticky ve stejném okamžiku, kdy informaci Česká pošta zveřejnila na svém webu. Takový styl komunikace ze strany státu se starosty a primátory se mi zdá nedůstojný. Pokusíme se s Českou poštou ještě vyvolat jednání a nalézt vhodné řešení, aby provozovny České pošty, které působily v lokalitách s vysokou koncentrací obyvatel našeho města, byly alespoň z části nahrazeny," komentoval situaci Jura.

Jednat o dostupnosti poštovních služeb bude také vedení Uničova, obyvatelé se po 30. červnu zřejmě budou muset smířit se zrušením pobočky v místní části Střelice. „Nebude-li možné provoz střelické pošty zachovat, bude město hledat způsob, jak dopad této nepříjemné situace zmírnit, aby obyvatelé Střelic a dalších obcí byli touto změnou dotčeni co nejméně. Po Velikonocích proběhne v této záležitosti jednání mezi vedením města a zástupci osadních výborů Střelic, Benkova, Renot a Dětřichova, tedy obcí, kterých se plánované uzavření pobočky přímo dotkne. Vedení města bude též jednat s Českou poštou o možnosti rozšíření provozní doby pošty v Uničově,“ uvedl na sociálních sítích uničovský starosta Radek Vincour (ODS).

Seznam zrušených poboček v Olomouckém kraji
Litovel, Unčovice
Litovel, Chudobín
Olomouc, Raisova 13/8, Nemilany
Olomouc, Pavlovická 2/38, Pavlovičky
Olomouc, Kyselovská 209/74, Slavonín
Olomouc, Náves Svobody, Holice
Olomouc, Litovelská 111/1, Nová Ulice
Olomouc, Hněvotínská 1362/1, Nová Ulice
Olomouc, Horní náměstí 407/27
Prostějov, Dolní 3660/6
Prostějov, Vrahovická 329/83, Vrahovice
Prostějov, Sladkovského 3162/1
Prostějov, Plumlovská 4126
Přerov, Tyršova 479/1, Předmostí
Přerov, Trávník 322/29
Šternberk, Bojovníků za svobodu 1262/7
Šumperk, Jesenická 1819/61
Šumperk, Temenická 2782/91
Šumperk, Jesenická 464/4
Uničov, Střelice 21

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto moravskyturista.cz

Štítky pošta, pobočky, rušení, Olomouc, Holice, Slavonín, Pavlovičky, Prostějov, Česká pošta, Šumperk, Přerov, Litovel, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pošta v kraji zruší dvacet poboček. V Olomouci v centru a v Nemilanech, Pavlovičkách, Slavoníně nebo Holici  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.