Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VIDEO: Lovci bouřek potvrdili, že se na rozhraní Blanenska a Prostějovska vytvořilo slabé tornádo

, aktualizováno 1. dubna 2023, 18:33

Lovci bouřek zkoumali záběry na sociálních sítích a další informace, zda se při včerejší bouřce nad Prostějovskem a Blanenskem nevytvořilo slabé tornádo. Ověřování nakonec potvrdilo, že tromba se opravdu na chvíli dotkla země. Je do první tornádo letošního roku v České republice.

Litovelsko pošle na poničenou jižní Moravu milion. Město zažilo podobné tragédie, říká starosta

Od extrémní bouře s tornádem na jižní Moravě uběhly tři týdny, pomoc nejen z Olomouckého kraje ale proudí dál. Nepříjemné pocity po přírodní katastrofě i vděk za solidaritu znají obyvatelé Litovle a okolí. Vedení města odsouhlasilo peněžitý dar...

Zřetelnou trombu pod bouřkovým mrakem lidé pozorovali včera v podvečer například poblíž Horního Štěpánova na Prostějovsku. "Bouřka, kroupy a pak tohle. Točilo se to asi pět minut a pak to zmizelo," svěřila se se svým zážitkem na sociálních sítích například Ivana Kubínová.

Trombu lidé pozorovali také v nedalekém Brodku u Konice, Protivanově a na dalších místech na západním okraji Prostějovska a především na sousedním Blanensku. 

Snímky a videa začali zkoumat lovci bouřek ze skupiny Czech Thunderstorm Research Association.  

"Podle předběžného hodnocení vznikla konvektivní buňka, pravděpodobně supercelární povahy, před postupující linií bouřek. Již před vznikem samotné tromby byla pozorována výrazná rotace stěnového oblaku, takzvaného wall cloudu. Tromba postupovala směrem na Letovice, kde došlo k prokazatelnému kontaktu se zemským povrchem v katastru obcí Nýrov a Lhota, kde již vzniklé tornádo působilo škody odpovídající intenzitě F0," uvedli dnes kolem poledne lovci bouřek.

Později odpoledne tornádo potvrdil také Český hydrometeorologický úřad. "První letošní slabé tornádo se vyskytlo mezi obcemi Kunštát a Letovice. Zpočátku panovala nejistota, zda způsobené škody byly z tornáda, nebo z postupující squall line. Nutné vizuální potvrzení, že vír dosedl na zem a jednalo se o tornádo, provedli lidé z @czech thunderstorm," sdělil na sociálních sítích Český hydrometeorologický úřad.

Škody nejsou velké, hasiči likvidovali například tromy popadané přes silnici.

"Je to výrazná tromba, a pokud se dá zdvižený bazén brát za dotek se zemí, zřejmě jsme zaznamenali první slabé tornádo nad naším územím v letošním roce. Podle aktuálních informací mohlo také ke kontaktu se zemským povrchem dojít v lesích mezi Nýrovem a Letovicemi, kde již došlo k zeslabení jevu. Jde však zatím o neověřenou informaci," uvedli lovci bouřek už odpoledne dříve.

Lidé, kteří neobvyklý jev pozorovali, mají většinou obavy. "Nikdo zatím s jistotou neví, zda to byla tromba nebo tornádo? I kdyby to byla jenom tromba, tak velmi velká, velmi nízko a velmi brzy na konec března. Hezky nám ta sezóna začíná," uvedla například Jana Badínská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FB Czech Thunderstorm Research Association, Honza Vybíhal, Ivana Kubínová, Lenka Šillerová

Štítky bouřka, tornádo, video, okres Prostějov, Česko, okres Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Lovci bouřek potvrdili, že se na rozhraní Blanenska a Prostějovska vytvořilo slabé tornádo  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.