Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

VIDEO: Dálková doprava vody i záchrana turisty z věže. Hasiči nacvičovali zásah na hradě Helfštýn

Několik desítek hasičů operovalo v oblasti hradu Helfštýn na Přerovsku, kde proběhlo rozsáhlé taktické cvičení zaměřené na téma lesního požáru. Při zásahu si musely jednotky poradit s dálkovou dopravou vody i s využitím speciální techniky, situaci komplikoval také náročný terén.

„Námětem cvičení byl rozsáhlý lesní požár, který svým charakterem ohrožoval hrad Helfštýn a jeho bezprostřední okolí. Hasební zásah komplikoval rovněž fakt, že je v oblasti ztížená doprava vody a nepřístupný terén. Z těchto důvodů bylo tedy nutné přes krajské operační a informační středisko povolat velký počet jednotek i techniky, aby zabezpečily dostatek hasební vody,“ přiblížila mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

K oblíbené památce tak vyrazilo celkem 17 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů, policisté a také záchranáři. Hasiči na místě využili velkoobjemové cisterny, speciální nádrž FlexiTank a také mimořádně výkonné čerpadlo Hydrosub 150, které umožňuje dopravu vody na velké vzdálenosti a pomáhalo například i při požáru v Národním parku České Švýcarsko v létě 2022.

VIDEO: Hasiči trénovali v olomoucké zoo. Lezli do více než třiceti metrů

Speciálně vycvičení hasiči-lezci trénovali záchranu osoby z výšky a hloubky v olomoucké zoo. Využili k tomu více než třicetimetrovou vyhlídkovou věž. Během výcviku si hasiči vyzkoušeli několik lanových technik nebo slaňování.

Do akce zamířili také hasiči-lezci, kteří se věnovali simulované záchraně zraněného turisty z vyhlídkové věže. „Pomocí lanových technik a speciálních nosítek dostali návštěvníka hradu i ve složitých podmínkách do bezpečí a předali jej záchranářům zdravotnické záchranné služby,“ popsala mluvčí hasičů.

Kromě nácviku jednotlivých variant dopravy vody k jednotlivým úsekům požáru se hasiči zaměřili i na další techniky hašení. „Jednalo se například o budování takzvané fireline, tedy zamezení šíření požáru pomocí požárních předělů. Cílem taktického cvičení bylo především prověřit celý systém řízení zásahu tohoto typu a koordinaci všech zasahujících složek IZS v taktické a operační úrovni s využitím štábu velitele zásahu. Prověřili jsme také komunikaci mezi jednotlivými operačními středisky a možnosti informační podpory velitele zásahu s využitím dronu a další monitorovací techniky,“ uvedla Lucie Balážová.

Taktické cvičení Helfštýn 2024 v číslech
17 jednotek HZS a JSDHO
25 kusů techniky
100 cvičících
5 velkoobjemových cisteren
1 FlexiTank
1 dron pro informační podporu velitele zásahu
Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Anna Špundová

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, výcvik, cvičení, Helfštýn, hrad Helfštýn, hasiči Helfštýn, Přerov, Hranice, Lipník nad Bečvou, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Dálková doprava vody i záchrana turisty z věže. Hasiči nacvičovali zásah na hradě Helfštýn  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.