Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

VIDEO: Maňásek servíruje natrávené myši. Zoo Olomouc ukázala krmení mláděte vzácného kondora

Jak vypadá péče o cenný přírůstek do ptačí říše v Zoo Olomouc ukázali zástupci zoologické zahrady na videoklipu z krmení. Po 14 letech se i díky pomoci odborníků z liberecké zahrady těší na Svatém Kopečku z malé samičky kondora královského, jejíž hmotnost již překročila jeden kilogram.

Zoo Olomouc na začátku týdne oznámila radostnou novinu o péči o mládě kondora, které se podařilo přivézt na svět po dlouhých čtrnácti letech. Asistovaná inkubace a líhnutí představovaly mimořádně náročné procesy, které proběhly v liberecké zoo. Ke svým rodičům na Hanou se kondor vrátil 10 dnů po vylíhnutí a od té doby dál prospívá. „Na základě analýzy z kapky krve již nyní víme, že máme malou samičku. 26. dubna ráno vážila již 1027 gramů a zdárně roste,“ sdělila mluvčí Zoo Olomouc Iveta Gronská.

Při podávání potravy se u mláďat kondora i jiných ptáků používá maketa hlavy dospělého jedince. Takzvaný maňásek věrně kopíruje barvy hlavy rodičů. Chovatel samotný je přitom schován za zástěnou. „Cílem je, aby mládě bylo co nejméně fixováno na člověka. Odchov probíhá v zázemí, kde udržujeme maximální klid a malý kondor tráví čas v kleci, z níž má výhled pouze do vnitřní ubikace jeho rodičů,“ přiblížil kurátor ptáků Zoo Olomouc Jan Kirner.

Malý zázrak. V olomoucké zoo se narodilo mládě velmi vzácného hrabáče

V olomoucké zoo se narodilo mládě velmi vzácného hrabáče kapského. Pokud se doroste dospělosti, půjde o malý zázrak. Matka totiž potomka může často zavrhnout, zalehnout, mládě nemusí být životaschopné nebo nesaje. V Evropě hrabáče odchovává sedm...

Jaký je nyní jídelníček malé kondoří samičky? „Krmná dávka se postupně mění, kdy mládě zvládá přijímat laboratorní myši i s kusy srsti, což se projevuje pravidelnou produkcí vývržků. Krmná dávka je ale stále natravována v roztoku Pancreolanu, protože i v přírodě vyvrhují rodiče potravu mláďatům částečně natrávenou,“ popsala mluvčí olomoucké zoo.

Pokud se vzácný přírůstek podaří odchovat až takzvaně „na bidlo“, půjde o třetí mládě kondora královského odchované v olomoucké zoo za 25 let a to po dlouhé 14 let trvající pauze. „Současně se stane velkým genetickým přínosem. Navzdory faktu, že tento druh nyní chová 34 evropských zoologických zahrad, odchov v lidské péči se daří poměrně zřídka. V období posledních 12 měsíců se podařil pouze ve čtyřech z nich,“ upozornila Iveta Gronská.

Kondor královský (Sarcoramphus papa) je velký pták z řádu dravců. Jeho domovinou jsou tropické oblasti Jižní Ameriky, kde se živí jako mrchožrout. K příjmu této potravy je přizpůsoben mohutným zobákem a drápy, kterými potravu přidržuje. Na rozdíl od pravých dravců nedisponuje uchopovacím reflexem. Jeho velmi pestře zbarvená hlava není pokryta peřím z důvodu lepšího zachování čistoty při konzumaci mršin. Ve snůšce bývá jediné vejce a vývoj mláďat trvá několik měsíců. Kondoři, tak jako většina ostatních dravců, jsou dlouhověcí ptáci dožívající se desítek let.
Zdroj: Zoo Olomouc

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zoo Olomouc

Štítky Zoo, příroda, zoologická zahrada, Olomouc, Zoo Olomouc, kondor královský, krmení, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Maňásek servíruje natrávené myši. Zoo Olomouc ukázala krmení mláděte vzácného kondora  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.