Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

ŘSD plánuje rozšíření odpočívky u benzínky na kraji Prostějova. Stavět by se mohlo za čtyři roky

Poddimenzovanou síť dálničních odpočívek plánuje Ředitelství silnic doplnit také o novou kapacitu na D46 u jižního okraje Prostějova. Na trase ve směru na Brno chce státní organizace rozšířit stávající parkovací plochu u benzínky. Se zahájením stavby aktuálně počítá ŘSD okolo roku 2027.

Silnice na kraji Přerova zanikne kvůli dálnici D1. Nahradí ji obří křižovatka

Ještě v úvodu příštího týdne motoristé směřující z Přerova do Rokytnice projedou podle dosavadní zvyklosti po silnici, která je součástí dlouhého oblouku nedaleko Předmostí. Od středy se ale tato cesta uzavře a postupně se stane minulostí....

Ředitelství silnic a dálnic v současnosti hledá firmu, která zpracuje odborný geotechnický průzkum pro případnou výstavbu dálniční odpočívky na 21. kilometru D46 nedaleko Prostějova. „Ten je nezbytným podkladem pro zpracování dokumentace k vydání společného územního a stavební povolení,“ vysvětluje mluvčí olomouckého pracoviště ŘSD Miroslav Mazal.

Aktuální parkovací plocha u čerpací stanice u jižního okraje Prostějova vznikla v 90. letech minulého století a má kapacitu pro 33 osobních aut a čtyři nákladní auta. Právě řidiči kamionů musejí v zákonem stanovených lhůtách zastavovat na přestávky, i na dálnici D46 je podle ŘSD dlouhodobě velký převis poptávky po stáních pro nákladní automobily.

„Rozšíření odpočívky bude do míst, za čerpací stanici mezi dálnici, silnicí II. třídy a dálniční nadjezd. Tvar odpočívky se blíží typovému dispozičnímu řešení a snahou rozdělit jednotlivé skupiny vozidel již na vjezdu do odpočívky, respektive při výjezdu z čerpací stanice,“ uvádí Ředitelství silnic a dálnic v informačním letáku stavby.

Benzínka i okolní pozemky jsou nyní v soukromém vlastnictví, ŘSD se tak bude zabývat i majetkoprávními otázkami. Rozšířená parkovací plocha by měla nabídnout okolo pětatřiceti parkovacích stání pro kamiony, čtyřicítku míst pro osobní auta a také plochu pro několik autobusů či karavanů. Součástí projektu budou také nová zastřešená posezení či výsadba zeleně.

Odpočívku ohraničí od okolí plot, který se napojí na oplocení dálnice. „Stávající výjezd na silnici II. třídy bude uzavřen. Pro zlepšení využití kapacity stání bude odpočívka vybavena systémem pro sledování obsazenosti a telematickým systémem pro rozřazení nákladních vozidel do jednotlivých řad. V rámci toho bude na odpočívce zřízen také kamerový dohled,“ plánuje ŘSD.

V loni schválený záměr projektu je teprve v úvodní fázi. Příprava zakázky v odhadované hodnotě 150 milionů korun bude trvat podle Ředitelství silnic a dálnic ještě několik let. Zahájení stavby nyní státní organizace orientačně stanovuje na rok 2027, uvedení do provozu pak o rok později.

Ohodnoť článek

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky Doprava, investice, odpočívka, stavba, parkoviště, D46, dálnice, parkování, Prostějov, ŘSD, Ředitelství silnic a dálnic, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD plánuje rozšíření odpočívky u benzínky na kraji Prostějova. Stavět by se mohlo za čtyři roky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.