Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Stavba D35 u Olomouce přetnula i oblíbenou cyklostezku. Povede pod dálničním mostem

, aktualizováno 18. dubna 2024, 14:25

Kromě silnice III. třídy mezi Křelovem a olomouckou částí Topolany přetíná budovaná trasa dálnice D35 u Olomouce také cyklotrasu s označením 6025A nedaleko křelovského fortu. Stezka vedoucí po polní cestě je za příznivého počasí pro obyvatele okolních vesnic jednou z alternativ pro dopravu do krajského města. Nyní ale cesta prochází prostorem stavby.

Před stavbou dálnice u Olomouce odkryli archeologové unikátní pohřebiště, návrší bylo kultovním místem

Návrší poblíž křelovského fortu XVII bylo dávno před existencí pevnosti významným místem pravěkých a raně středověkých kultur. O dějinách místa, ze kterého je nyní otevřený výhled na pár kilometrů vzdálené město Olomouc, zjišťují pozoruhodné...

V závěru února oficiálně začala u Olomouce stavba nového úseku dálnice D35 mezi Křelovem a Slavonínem, výsledkem bude zkompletování západního obchvatu hanácké metropole a také odklonění provozu z přetíženého kruhového objezdu u hypermarketu Globus.

Výstavba nepřináší omezení pouze na trase dálnice či například na silnici III/5709 spojující Křelov a Topolany, ale také na polních cestách. Právě po polňačce poblíž křelovského fortu XVII vede cyklostezka 6025A, která spojuje olomouckou část Neředín s obcí Těšetice a dalšími sídly. „Jde o poměrně oblíbenou cyklostezku ve směru na Náměšť na Hanou či Bouzov, ale přesné údaje o vytíženosti nemáme k dispozici, sčítač v této oblasti není nainstalovaný. Jedná se o bezpečnější alternativu do Těšetic a dál než po silnici mezi Olomoucí a Topolany. Jde spíše o výletní trasu, Topolany a Ústín tato trasa míjí,“ charakterizuje trasu, která je součástí takzvané Svatojakubské cesty, olomoucký cyklokoordinátor Stanislav Losert.

Ačkoliv lokalitu v poli pod křelovskou pevností ovládl stavební ruch, podle mluvčího olomouckého pracoviště Ředitelství silnic a dálnic Miroslava Mazala není tato lokalita cyklistům zcela zapovězena. „Provoz na cyklostezce bude omezen dopravním značením „cyklisto sesedni z kola“ a „pozor projíždíte stavbou“, v dalších fázích výstavby bude cyklostezka přeložena pod nově budovaný most SO 201, kde bude provoz v průběhu výstavby D35 omezen stejným dopravním značením,“ sdělil mluvčí státní organizace, která je investorem díla v hodnotě 838 milionů bez DPH.

Druhou variantou je pro cyklisty také jízda podél silnice II/448, na rušném tahu má ale mnoho kolařů obavu o svou bezpečnost a lidé dlouhodobě volají po vybudování samostatné cyklostezky, která by spojila olomoucké části Neředín a Topolany a navázala na již dříve postavené úseky v Ústíně. Podle Stanislava Loserta se tento záměr připravuje už od roku 2012. „Za tu obrovskou dobu se podařilo získat stavební povolení pro stezky část od neředínského krematoria po lávku přes dálnici. Ve druhé části se stále řeší majetkoprávní záležitosti, je to bohužel velmi složité a zřejmě to bude ještě otázka mnoha let,“ konstatoval koncepční analytik a koordinátor cyklistické dopravy z Odboru strategie a řízení Magistrátu města Olomouce.

„Majetkoprávní vypořádání u liniových staveb veřejné infrastruktury bývá nejsložitější, neboť takové stavby vedou přes mnoho pozemků mnoha vlastníků. V případě cyklostezky do Topolan je v rámci druhé etapy nezbytné vypořádat více než dvacet listů vlastnictví, přičemž na každém listu vlastnictví se nachází minimálně jeden a v některých případech až osm pozemků. Bohužel, ne všichni vlastníci chtějí pozemek, respektive podíl na pozemku pro cyklostezku prodat. U několika pozemků pak figuruje více než jeden vlastník, a není neobvyklé, že jeden ze spoluvlastníků pozemku má zájem svůj podíl prodat, avšak stanovisko druhého spoluvlastníka je odmítavé,“ popsal situaci investiční náměstek olomouckého primátora Miloslav Tichý (ANO) a doplnil: „Celkově tak musí město jednat s 28 fyzickými osobami a třemi subjekty veřejné správy. V průběhu roku 2024 plánujeme pokračovat v majetkoprávní přípravě druhé etapy a pokusit se zejména formou osobních návštěv přesvědčit vlastníky pozemků ke spolupráci s městem a hledání takového majetkoprávního řešení, které by vedlo k dokončení cyklostezky mezi Olomoucí a Ústínem.“

Na výlet před hlasováním. Anketa Olomouckého kraje představila nominovaná turistická lákadla

Pětadvacet lokalit či událostí rozčleněných do pěti kategorií si vysloužilo nominaci pro letošní ročník Cena Olomouckého kraje za přínos v oblasti cestovního ruchu. Rozmanité portfolio turistických a volnočasových cílů bude usilovat o hlasy...

Na smíšenou stezku o délce přibližně jednoho kilometru má pro aktuální etapu Olomouc vyčleněno v rozpočtu přibližně 18 milionů korun a stavba by měla proběhnout v letošním roce. „Jenže ten hlavní problém to neřeší. K poslední tragické nehodě došlo právě v úseku mezi lávkou a městskou částí Topolany,“ připomněl Losert havárii se smrtelným zraněním cyklisty ze září 2021.

Druhá etapa bude klíčová i pro napojení v Ústíně, protože podle koordinátora vyřeší současné jednosměrné vedení cyklostezky v této oblasti. Policie s ohledem na předpisy povolila před lety při výstavbě krátké části cyklostezky její využívání pouze ve směru od Olomouce do Ústína, v opačném směru do Olomouce by cyklisté měli jet běžně po silnici.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa

Štítky Stavba, investice, dálnice, D35, cyklostezka, Olomouc, Neředín, Topolany, Těšetice, Vojnice, Ústín, ŘSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radek Pribik

Stavět dvě cyklostezky z Neředína do Topolan je nesmysl! Tato jediná stezka musí být obousměrná. Pro cyklisty pohyb po silnici je vysoce nebezpečný.

Čtvrtek, 18. dubna 2024, 17:22Odpovědět

Stavba D35 u Olomouce přetnula i oblíbenou cyklostezku. Povede pod dálničním mostem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.