Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Pondělí 30. září 2024  |  Svátek má Jeroným
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Co by město mělo udělat, aby byl před povodněmi chráněný také Chomoutov?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Protipovodňová opatření většinu města Olomouce až na jednu výjimku ochránila. Co by město mělo udělat, aby byl chráněný také Chomoutov?

Odpovědi zastupitelů nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle času doručení do redakce.

Otakar Štěpán Bačák (spOLečně)

Zákonná povinnost ochrany obyvatel před povodněmi je dána státním podnikům Povodí. Města k jejich rozhodnutím o budování protipovodňové ochrany přispívají všemožnou součinností a částečně i financemi a jsou v pozici prosebníka. Ředitelství Povodí se zase vymlouvají na možnosti státního rozpočtu. Tak se zamysleme, co je opravdovou prioritou státního rozpočtu. Věčné zvyšování mandatorních výdajů na osobní výdaje, nebo opravdová kolektivní ochrana lidských životů především a také majetku? A podívejme se klidně těch třicet let dozadu. A zastydět by se měli také ti, co se odmítají bavit o prodeji pozemků, které jsou pro tyto opatření nezbytné.

Miroslav Žbánek (ANO)

Již stávající realizovaná protipovodňová opatření měla pozitivní dopad i do městské části Chomoutov. Protipovodňová ochrana Olomouce, včetně městských částí, ale také obcí nad a pod Olomoucí, je založena na dvou základních principech. Tím prvním je zkapacitnit průtok vody v zastavěné části města tak, aby koncentrace vody nad Olomoucí byla co nejmenší a využívala v co největší možné míře své přirozené a pokud možno nezastavěné území. Totéž platí i pro území pod Olomoucí, kde je v rámci právě realizované IV. etapy protipovodňových opatření snaha o co největší využití přírodě přirozeného území k bezpečnému rozlivu, tak abychom neposílali městským částem a obcím níže potoku více vody než musíme, a tím pochopitelně chránili i je. Tím druhým principem je systém hrází, které dovolí převést maximální možné, ale současně i bezpečné množství vody.

Řeka Morava v Olomouci je na měrném profilu ve čtvrti Nové Sady i v úterý ráno nadále na 3. stupni povodňové aktivity. Vodní tok už podle zástupců krizového štábu kulminoval v městské části Chomoutov, kde se v pondělí odpoledne voda dostala ze svého...

Celý tento princip je založený na po sobě jdoucích logicky navazujících krocích. Vlastní ochrana městské části Chomoutov v situaci, kdy by voda nedokázala dostatečně odtékat zastavěným územím, by v konečném důsledku mohla situaci zhoršit. Proto bylo nutné dokončit úpravy v centru, ze kterých tak mají prospěch nejenom ty městské části, které jsou jimi přímo dotčeny. Nyní se město bude soustředit na dokončení ochrany severní části Olomouce, tedy III. etapu protipovodňových opatření, která se dotkne městských částí Klášterní Hradisko, Černovír, Lazce, Řepčín a lokality kolem ulice Domovina. Současně již nyní leží na stole první návrhy na posílení povodňové ochrany městské části Chomoutov. Ke konkrétním závěrům povodňové komise patří úkol vyhodnotit průběh stávající povodně a vypracovat návrhy na krátkodobé a střednědobé opatření. Z druhé strany je však nutné dodat, že projektování a vybudování hrází není záležitostí na dny či měsíce, ale spíše na roky a velmi často se setkáváme i s majetkoprávními problémy, kdy sami vlastnící celý proces ztěžují.

Pavel Grasse (ProOlomouc a Piráti)

Protipovodňová opatření Olomouce jsou uceleným systémem sestávajícím se ze čtyř etap, z nichž ty, týkající se centra, jsou zrealizovány a jižní část je v realizaci. Severní část týkající se hlavně Lazců, Černovíra a Klášterního Hradiska se nyní soutěží a bude se projekčně připravovat. Tento systém ovšem nezahrnuje území Chomoutova. Pro toto území je potřebné vyprojektovat samostatný smysluplný způsob ochrany již zastavěného území, protože lidé, kteří si tam vybudovali bydlení, počítají s tím, že je město ochrání. Zapomenout by se nemělo ani na to, aby hlavní silnice Štěpánovská i Dalimilova nebyly při povodňových stavech zaplavovány ani lokálně, aby byly vždy bezpečným evakuačním i zásahovým koridorem. Složitost protipovodňových opatření Chomoutova spočívá v tom, že povodňová voda nepřichází pouze rozlitím Moravy, ale také přes pole od lužních lesů Litovelského Pomoraví. Náročnost potřebných opatření tedy znamená, že nepomohou pouze protipovodňové hráze kolem řeky Moravy.

POLITICKÁ KORIDA: Jak vnímáte současné nastavení daně z nemovitosti v Olomouci?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Jak vnímáte současné nastavení daně z nemovitosti v Olomouci? Mělo by se uvažovat o nějaké úpravě?

Podle mého názoru nebylo v minulosti dobrým řešením, že se do záplavových území v Chomoutově připustila územním plánem výstavba nového bydlení. Nejprve se měla pro tato území zpracovat technická a ekonomická rozvaha účinných protipovodňových opatření a také stanovit reálná doba jejich realizace. I v současné době, kdy územní plán umožňuje zástavbu neochráněných pozemků pro bydlení, je pořád podle mého názoru čas, a také je to nutné, nepřipustit novou zástavbu v Chomoutově až do doby, kdy by byla jeho protipovodňová ochrana skutečně vybudována, nejenom vymyšlena a naplánována. Předešlo by se do budoucna nejen dalším ekonomickým škodám, ale i mnoha osobním těžkým životním situacím.

Dominika Kovaříková (SPOLU)

Vzhledem k tomu, že investorem protipovodňových opatření v Olomouci je státní podnik Povodí Moravy, mělo by město samozřejmě poskytnout maximální součinnost, aby tato opatření mohla být dokončena a mohla ochránit skutečně celou Olomouc včetně jejích okrajových částí. Jaká konkrétní součinnost se od města vyžaduje v Chomoutově, je spíše otázka na Povodí. Předpokládám ale, že to bude podobně jako v případě jiných částí protipovodňové ochrany města např. poskytnutí pozemků ve vlastnictví města, na nichž by se tato opatření mohla realizovat. Město může pomoci rovněž při jednání s jinými soukromými vlastníky pozemků, které by měly být dotčeny protipovodňovými opatřeními, aby se investice nezasekla na odporu jednotlivců, kteří mohou celou aktivitu významně zbrzdit.

Bohužel ochránit celou Olomouc před povodněmi trvá dlouho. Od povodní v roce 1997 uplynulo už 27 let a stále není hotovo, o čemž právě svědčí i situace v Chomoutově po letošní zářijové povodni. Jak jsme se ale mohli přesvědčit, velká voda může přijít kdykoliv a je proto v zájmu všech, abychom maximálně zrychlili a protipovodňovou ochranu Olomouce dotáhli do konce.

POLITICKÁ KORIDA: Co přineslo Olomouci členství v Evropské unii?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Na začátku května před dvaceti lety Česká republika vstoupila do Evropské unie? Co členství v EU přineslo Olomouci?

Eva Machová (STAN a Zelení)

Ochrana lidí i jejich majetku je velmi důležitá. Uvědomujeme si to téměř všichni, ale zejména Ti, kteří mají osobní zkušenost s povodněmi. Z mého pohledu je potřeba přemýšlet o ochraně Chomoutova ve dvou rovinách. První rovina se týká realizace vhodných protipovodňových opatření a druhá rovina, stejně důležitá, se týká zabezpečení těch, kteří podporu a pomoc zajišťují. Obě roviny, které zde popisuji, mi dávají smysl jako celek.

Pro ochranu Chomoutova, do doby vybudování plánovaných protipovodňových opatření, je nezbytné aktualizovat systém protipovodňové ochrany tak, aby zajistil ochranu, a to v co největším rozsahu i pro všechny městské části, kde zatím nejsou vybudována vhodná protipovodňová opatření. Jednotlivé etapy protipovodňových opatření byly od začátku nastaveny tak, aby logicky navazovaly na sebe, aby postupně zabezpečily celé město.

Díky vyjednávání obcí a měst podél toku Moravy jsou nastaveny kroky k ochraně území, resp. lidí i majetku. V případě Olomouce je například vyjednáváno o možném průtoku vody v městských částech, o případných rozlivech vody na nezastavěném území. Letošní povodně prověřily již vybudovanou protipovodňovou ochranu města, která dobře zafungovala.

Při letošních povodních jsem si udělala malý průzkum přímo v Chomoutově a ptala jsem se, co by místní přivítali, jaká opatření. Návrhy typu ohrazení celého Chomoutova, případně hrází v konkrétních místech, které by vodu odvedly do vhodných míst, byly časté. Ve městě jsou nyní na stole první návrhy, které budou projednávány. Časový rámec dalších kroků neumím v současné době odhadnout.

POLITICKÁ KORIDA: Co by nemělo chybět v okolí Moravy v Černovíře, na Lazcích a u Klášterního Hradiska?

V dalším díle Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Olomouc vypsala krajinářskou soutěž na poslední část protipovodňových opatření u řeky Moravy, které mají ochránit...

Pro ochranu Chomoutova (ale také dalších částí) je nezbytné zabezpečit ty, kteří budou k dispozici v případě mimořádných situací. Zažila jsem v Olomouci všechny povodně od roku 1997. Vybavení, ať již osobní (oblečení, obuv, helmy aj.) nebo i technické (auta, hasičské zbrojnice, vybavení k zásahům aj.), bylo v roce 1997 u jednotek dobrovolných hasičů tristní – ve srovnání s profesionálními hasiči, kteří jsou zabezpečeni státem. Postupně jsme od roku 2012 nastavili ve městě systém podpory tak, aby byly jednotky postupně dovybaveny. Byl také nastaven systém investičních podpor pro zajištění výstavby hasičských zbrojnic a nákupu vhodných prostředků – tj., aut a nezbytného vybavení. Proto v uplynulých týdnech byla v Chomoutově nabízena pomoc i podpora prostřednictvím dobrovolných hasičů, a to nejen místních, ale i z dalších městských částí, s potřebným vybavením. Na tomto místě bych chtěla všem dobrovolným hasičům poděkovat za pomoc, kterou našim spoluobčanům poskytli.

Martin Jirotka (SPD a Trikolora)

Je potřeba zdůraznit, že dosud postavená a zrealizovaná protipovodňová opatření zabránila větším škodám při průtoku Moravy Olomoucí, a tím pádem byly i zaplavené plochy v Chomoutově menší. Tyto stavby se realizují v postupných logických etapách od roku 2006 ve spolupráci s Povodím Moravy. Zjednodušeně jde o to, aby městem protekla voda (až čtyřsetletá) bez zábran a nerozlévala se po městě. Nad a pod Olomoucí se pak nechávají rozlivové plochy, které zmenšují průtok Olomoucí. 

V tuto chvíli se buduje 4. etapa a ta by měla být hotova v roce 2029. Poté by se měla začít budovat 3. etapa, která je nyní v projektové přípravě a týká se zejména Hejčína a Černovíra. Poté by měla teprve přijít na řadu ochrana Chomoutova.

Pro urychlení protipovodňových úprav kolem Chomoutova by město mělo ještě před budováním 3. etapy posoudit a rozpracovat koncepci protipovodňové ochrany Chomoutova, která je zpracována Povodím Moravy v rámci předcházení povodňových rizik. V  Chomoutově bylo navrženo prstencové ohrázování obce, neboť se jedná o velmi komplikovanou lokalitu z hlediska ohrožení povodněmi. Důležité bude začít předprojektovou přípravu a dořešení majetkopravních vztahů vzhledem k výkupům pozemků.

Na základě ověřených povodňových modelů bych navrhoval ještě před vybudováním stálých protipovodňových opatření v Chomoutově mít připravenou nějakou mobilní variantu, která by zabránila co nejvíce povodňovým škodám.

Ohodnoť článek

Foto poskytlo město Olomouc

Štítky politická korida, Chomoutov, Olomouc, povodeň, protipovodňová ochrana, městská část, pozemek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Co by město mělo udělat, aby byl před povodněmi chráněný také Chomoutov?  |  Politika  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.