Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 2. června 2024  |  Svátek má Jarmil
Bez reklam

Významný žurnalista František Gel má 120. výročí narození. Mládí prožil v Prostějově

Před sto dvaceti lety se narodil novinář, rozhlasový zpravodaj, autor literatury faktu a překladatel František Gel, který svoje dětství a mládí prožil v Prostějově. Významně se zapsal do dějin české žurnalistiky, slavné jsou například jeho soudničky. Na prostějovské gymnázium chodil mimo jiné s Jiřím Wolkerem. Spolek Hanácký Jeruzalém nedávno získal jeho školní vysvědčení.

František Gel vlastním jménem Feigel se narodil 18. září 1901 ve Městě Albrechtice u Krnova. Otec pocházel z Plumlova a byl soudcem, matka byla dcerou prostějovského zubního lékaře Mořice Luciána Bobka. Obě rodiny byly židovské, ale přestoupily k římsko-katolickému náboženství.

V Prostějově František navštěvoval IV. pětitřídní obecnou chlapeckou školu v Palackého ulici. František bydlel u prarodičů Mořice Luciána Bobka zpočátku v domě č. 2 na Pernštýnském náměstí a od roku 1913 ve Vrlově domě na tehdejším Rudolfově náměstí, nyní náměstí E. Husserla.

Mořic Lucián Bobek byl zakládajícím členem a představitelem Sdružení pokrokových lidí, pro které začátkem 20. století přednášel T. G. Masaryk. V době přednášek bydlel u Bobka v domě na Pernštýnském náměstí.

V říjnu 1918 šel s puškou bránit Olomouc

V letech 1911 až 1919 František studoval na prostějovském gymnáziu , kde mu podle dědečka říkali Bobek. Mezi jeho významné spolužáky patřili básník Jiří Wolker, levicový novinář a bojovník proti fašismu umučený v koncentračním táboře v Sachsenhausenu-Oranienburgu Ivan Sekanina, lékařka a sestra spisovatele Edvarda Valenty Olga Valentová nebo strojní inženýr Karel Wichterle.

Na gymnáziu se rodil jeho literární talent. Přispíval do školního časopisu založeného Jiřím Wolkerem Naše quarta. Ve sbírkách prostějovského muzea je například uložen třístránkový rukopis příspěvku Začátky vzduchoplavby. 

Prostějovští pamětníci na Gela vzpomínali jako na bouřliváka. Po převratu 28. října 1918 byl viděn, jak mířil k sokolovně s puškou přes rameno, aby šel bránit Olomouc, o které se proslýchalo, že je ohrožena Němci. V roce 1918 zázrakem přežil španělskou chřipku. Po maturitě absolvoval roční abiturientský kurz na prostějovské Obchodní akademii a pak odešel do Brna.

Při rekonstrukci bytu se objevila vysvědčení

"Na jaře letošního roku bylo při rekonstrukci v jednom vinohradském bytě v Praze objeveno dvacet kusů neúplných a poškozených vysvědčení Františka Gela. Nálezce je zaslal do Prostějova a spolek Hanácký Jeruzalém je věnoval Muzeu a galerii v Prostějově. Po restaurování a dokumentaci byla zařazena do fondu literární památky," popsala členka spolku Hanácký Jeruzalém Jana Gáborová

Například školní zprávy ze 4. třídy IV. obecné chlapecké školy v Palackého ulici obsahují podpisy rodičů, ředitele školy, muzejního knihovníka a třídního učitele. Vysvědčení dospělosti má datum 16. června 1919. Gel maturoval s vyznamenáním.

Odkaz Františka Gela
Poznal slovutné redakce brněnských a pražských Lidových novin a v nich Rudolfa Těsnohlídka, Eduarda Basse, bratry Josefa a Karla Čapky a Karla Z. Slabého. Od poloviny padesátých let do roku 1969 přednášel žurnalistiku na Institutu osvěty a žurnalistiky při UK v Praze a na FF UK. Stále vycházejí jeho vynikající překlady, naposledy například Richard Gordon: Doktor v domě nebo 3. díl sebraných spisů H. G. Wellse.
V roce 1997 vyšla kniha Otakara Štajfa Dobrodružství s puncem Gel zabývající se Gelovou žurnalistikou. Jedním z posledních pořadů bylo rozhlasové pásmo připravené literárně-dramatickou redakcí Českého rozhlasu Brno „Prostějov Edvarda Valenty“. Bylo uvedeno v říjnu 2012 u příležitosti 40. výročí úmrtí. V pořadu se jedinečným způsobem spojovaly osobnosti přátel a literátů Jiřího Wolkera, Edvarda Valenty a Františka Gela.

Prostějovské reálné gymnázium ponese jméno slavného rodáka Otto Wichterleho

Reálné gymnázium a základní škola v Prostějově ponesou jméno geniálního chemika, světově proslulého objevitele silonu a gelových kontaktních čoček, rodáka Otto Wichterleho. Jméno a nové logo škola dostane ve středu, kdy začíná nový školní rok.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hanácký Jeruzalém

Štítky František Gel, výročí, 120 let, žurnalista, spisovatel, Prostějov, Jiří Wolker, Jeruzalém, vysvědčení, dům, Edvard Valenta, Mořice, Tomáš Garrigue Masaryk, Herbert George Wells, Pernštýnské náměstí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Významný žurnalista František Gel má 120. výročí narození. Mládí prožil v Prostějově  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.