Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Archeologové u Němčic nad Hanou našli korálky z keltské jantarové dílny. Byla jediná na Moravě

Drobné jantarové korálky, jejich nejrůznější polotovary, ale i větší exempláře objevili archeologové při průzkumu jednoho z nejvýznamnějších keltských sídlišť u Němčic nad Hanou na Prostějovsku. Na Moravě jde zatím o jedinou jantarovou dílnu z období krátce po třetím století před Kristem.

Průzkum v Němčicích nad Hanou na jedné z nejvýznamnějších lokalit na Moravě z doby laténské prováděli odborníci z Ústavu archeologické památkové péče Brno ve spolupráci s Moravským zemským muzeem letos v létě. 

"Největší překvapení přineslo dokončení výzkumu plochy zkoumané již v minulém roce, která těsně sousedí se sklářskou dílnou. Podařilo se zde odkrýt zahloubený výrobní objekt s doklady zpracování jantaru. Předchozí sezónu byl nález jantarové suroviny novinkou, jelikož mezi tisíci nálezy z povrchu tento materiál zastoupen nebyl," vysvětlil archeolog Ivan Čižmář.

U Němčic nad Hanou archeologové objevili zabité meče. Šlo o keltský rituál po smrti bojovníka

Při průzkumu jednoho z nejvýznamnějších keltských sídlišť u Němčic nad Hanou na Prostějovsku archeologové narazili na takzvané zabité meče. Úmyslně poškozené zbraně mohly souviset se smrtí bojovníka nebo s ukončením rituálních aktivit s ohledem...

V letošním roce experti kromě velkého množství suroviny našli rovněž drobné jantarové korálky, jejich nejrůznější polotovary, ale i větší soustružené exempláře. "Podlahová vrstva byla hustě pokryta drobnými zašlapanými úlomky, které vznikly při opracování korálků," podotkl v tiskové zprávě Čižmář.

Na Moravě jde zatím o jedinou dílnu zaměřenou na zpracování jantaru z období 3. až 2. století před Kristem. Jednu časně laténskou dílnu archeologové objevili minulý rok v Polešovicích. Nejrůznější výrobní objekty experti již v minulosti potvrdili také v rámci dlouholetých výzkumů pozdně laténského oppida ve Starém Hradisku na Prostějovsku.

Do podrobného výzkumu významného obchodní a výrobní keltského centra u Němčic nad Hanou se archeologové pustili již loni. Výjimečné lokalitě z 3. až 1. století před Kristem z mladší doby laténské se věnují již téměř dvacet let, do loňského roku však neprováděli cílené výkopy.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ústav archeologické památkové péče Brno

Štítky vykopávky, archeologie, Keltové, jantar, sklo, dílna, Němčice nad Hanou, Morava, výzkum, okres Prostějov, Moravské zemské muzeum, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Archeologové u Němčic nad Hanou našli korálky z keltské jantarové dílny. Byla jediná na Moravě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.